Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Διασταύρωσαν τα «ξίφη» δημοτική αρχή και αντιπολίτευση στη Λιβαδειά για το θέμα της ΔΕΠΟΔΑΛ

Η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Διαδημοτική Επιχείρηση Οργάνωσης Διαχείρισης Απορριμμάτων που διαχειρίζεται το ΧΥΤΑ Λιβαδειάς ήταν το θέμα του δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεδρίαση την Τετάρτη το βράδυ με αφορμή και την πρόσφατη λύση της συνεργασίας της ΔΕΠΟΔΑΛ Α.Ε με τον πρώην διευθυντή της επιχείρησης.

Η αντιπολίτευση άσκησε σκληρή κριτική στην Δήμαρχο Γιώτα Πούλου για την συγκεκριμένη απόφαση η οποία ωστόσο ξεκαθάρισε οτι δεν πρόκειται για προσωπική απόφαση αλλά για απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΟΔΑΛ και αφού προηγουμένως ελήφθη υπόψη σειρά ενεργειών.
«Δεν μας ικανοποίησαν οι εξηγήσεις που δόθηκαν από την δημοτική αρχή γιατί πρώτα από όλα η ίδια η Δήμαρχος είπε δεν θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που έγιναν από την μεριά των δημοτικών συμβούλων», σημείωσε σε δηλώσεις του οΑλέκος Μητάς και πρόσθεσε: «Βλέπω ότι  υπάρχει ένα κοινωνικό ζήτημα, βέβαια δεν κρατηθήκαν οι νόμιμες διαδικασίες σε ότι αφορά την απόλυση του διευθυντή της ΔΕΠΟΔΑΛ». Παράλληλα επεσήμανε οτι υπάρχει σχετική καταγγελία από τον δήμο Ορχομενού που συμμετέχει στη ΔΕΠΟΔΑΛ και κατέληξε: «Φαντάζομαι ότι σ΄ έναν εργαζόμενο ο οποίος έχει 8 με 9 χρόνια που έχει συνεργαστεί με τρεις δημοτικές αρχές ως εργοδότες θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη ευαισθησία στο πως να κινηθούν οι διαδικασίες πιθανής απόλυσής του».
Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο Γιώργος Ζιώγας για την λήξη της συνεργασία της ΔΕΠΟΔΑΛ με τον Μάκη Γκριτζάπη σημειώνοντας σχετικά: «Η απάντηση της Δημάρχου δεν μας κάλυψε, δεν απάντησε στο κυριότερο γιατί απέλυσε τον εργαζόμενο εφόσον δεν έγινε μια έρευνα, όπως γίνεται στο δημόσιο γιατί είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία, Δημοτική Επιχείρηση και θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει μια έρευνα σε τι παραλείψεις είχε προβεί ο συγκεκριμένος υπάλληλος και απολύθηκε».
Και συνέχισε: «Βρίσκω άδικο τον τρόπο που έγιναν όλες οι διαδικασίες και αυτό φαίνεται από την απόφαση του ΔΣ Ορχομενού το οποίο κατήγγειλε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΠΟΔΑΛ για την απόλυση του συγκεκριμένου υπαλλήλου και καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΟΔΑΛ να πληρώσει οποιεσδήποτε δαπάνες προκύψουν από προσφυγή του διευθυντού στα δικαστήρια».
Ο Νώντας Κοτσικώνας έθεσε το ζήτημα σε γενικότερη βάση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σε οτι αφορά το θέμα λειτουργίας της ΔΕΠΟΔΑΛ εμείς όχι τώρα αλλά από την ημέρα που άρχισε να λειτουργεί και μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία διαφωνήσαμε και διαφωνήσαμε όχι μόνο για λόγους αρχής, αλλά γιατί θεωρούμε ότι οδηγείται με αυτόν τον τρόπο στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και ορισμένα παρατράγουδα είναι σαν και αυτό που βλέπουμε με την υπόθεση του πρώην  γενικού διευθυντή της επιχείρησης».
Για το θέμα του διευθυντή τόνισε μεταξύ άλλων: «Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη θέση είναι κατεξοχήν πολιτική, όμως βλέπουμε την δημοτική αρχή από την μια να επικαλείται αυτό και από την άλλη να αντιμετωπίζει τον πρώην γενικό διευθυντή ως εργαζόμενο» ενώ αναφερόμενος σε όσα καταλογίζονται στον πρώην διευθυντή υποστήριξε οτι «έχει σοβαρότατες ευθύνες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΟΔΑΛ που διαχειρίζεται και τον ΧΥΤΑ όλα αυτά τα χρόνια καθώς και η σημερινή διοίκηση γιατί διαχειρίζεται την ΔΕΠΟΔΑΛ εδώ και περίπου 8 μήνες».
Η δήμαρχος Γ. Πούλου από την πλευρά της ξεκαθάρισε οτι «η ΔΕΠΟΔΑΛ είναι μια Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ και διοικείται από 11μελες διοικητικό συμβούλιο, οι συνεδριάσεις της είναι ανοιχτές και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και δημότες επιτρέπεται να τις παρακολουθούν».
Σε οτι αφορά τη λειτουργία της υπογράμμισε: «Κατ” επανάληψη αυτούς τους μήνες που εμείς διοικούμε και κατά συνέπεια εγώ ως Δήμαρχος είμαι  Πρόεδρος της ΔΕΠΟΑΔΑΛ, παρατηρήσαμε παραλείψεις, ελλείψεις, και προβλήματα στην διαχείριση του ΧΥΤΑ. Η απόφαση αυτή δεν ήταν ελαφρά τη καρδία, πρόκειται για έναν εργαζόμενο που χάνει την θέση του. Επίσης δεν πρόκειται για αναισθησία ή ρεβανσισμό που ακούστηκε μέσα στο ΔΣ, αυτά είναι πράγματα που προσωπικά δεν με διακρίνουν. Όλοι έχουμε κοινωνικό πρόσωπο. Δεν μπορούμε όμως να παίζουμε εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».
Επίσης ξεκαθάρισε οτι όλα τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΠΟΔΑΛ που συμμετείχαν στην συνεδρίαση (από δήμο Λεβαδέων, Ορχομενού και Διστόμου – Αντίκυρας – Αράχωβας) που ελήφθη η απόφαση για τον πρώην διευθυντή αποδέχθηκαν οτι υπήρχαν παραλείψεις και διαφοροποίηση υπήρξε μόνο ως προς τη ποινή που έπρεπε να του επιβληθεί.
«Στην συγκεκριμένη συνεδρίαση για τον διευθυντή δεν υπήρξαν θετικές φωνές και οι 10 σύμβουλοι που συμμετείχαν αποδέχτηκαν τα στοιχεία που εμφανίστηκαν και κλήθηκε σε απολογία ο συγκεκριμένος εργαζόμενος. Απλά υπήρξε διαφοροποίηση ως προς την ποινή. Με μυστική ψηφοφορία 7 ψήφισαν την λήξη της συνεργασίας και τρείς θεώρησαν οτι έπρεπε να δοθεί με επίπληξη και μομφή μια δίμηνη παράταση ώστε πιθανόν να άλλαζαν ορισμένα πράγματα», είπε η Γιώτα Πούλου και κατέληξε: «Πιστεύω ότι νέα διοίκησης ΔΕΠΟΔΑΛ θα κριθεί από το αποτέλεσε από το πώς θα νοικοκυρέψει τον ΧΥΤΑ και συνολικά πως θα κάνει την διαχείριση των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης».
Να σημειωθεί οτι σοβαρές αποκαλύψεις και καταγγελίες για την λειτουργία της ΔΕΠΟΔΑΛ και του πρώην διευθυντή έκανε ο Στέλιος Σαλαπατάρας ενώ κάθε φορά που η αντιπολίτευση προκαλούσε τη δημοτική αρχή οτι δεν αναφέρει τους λόγους που το ΔΣ της ΔΕΠΟΔΑΛ πήρε την συγκεκριμένη απόφαση όλο και κάτι νέο ερχόταν στην επιφάνεια και τάραζε τα νερά. Τα όσα ακούστηκαν ήταν τόσο σοβαρά που κάποια στιγμή ο Κώστας Σωτηρόπουλος ο οποίος στήριξε από την αρχή και επιχειρηματολόγησε υπέρ του πρώην διευθυντή απευθυνόμενος στη Δήμαρχο της είπε πως αν συμβαίνουν όλα αυτά τότε κακώς η ΔΕΠΟΔΑΛ δίνει αποζημίωση στον πρώην εργαζόμενό της.

Πηγή: www.viotianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου