Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Προς κάθε κατεύθυνση το ηχηρό μήνυμα από το Δίστομο για δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας

dis09


Παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, μελών της κυβέρνησης, του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, Βουλευτών μεταξύ των οποίων και ο Διστομίτης Γιάννης Σταθάς, εκπροσώπων των κομμάτων, του Περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου κορυφώθηκαν την Τετάρτη οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το ολοκαύτωμα του Διστόμου από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα κατοχής. 

Ήταν 10 Ιουνίου του 1944, τα κατοχικά στρατεύματα μπήκαν στο Δίστομο για αντίποινα.
Οι εντολές τους ήταν να εκτελούν όποιον έβρισκαν μπροστά τους. Σκότωσαν άνδρες, γυναίκες ηλικιωμένους ακόμη και βρέφη λίγων ημερών. Οι γυναίκες έζησαν το βιασμό πριν δολοφονηθούν, τα σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, οι άνθρωποι προσπαθούσαν να φύγουν από την περιοχή. Όσοι δεν πρόλαβαν έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας των ναζί.
Tο πρωί της Τετάρτης 71 χρόνια μετά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τα 218 θύματα της Μαρτυρικής πόλης εψάλη μνημόσυνο Σφαγιασθέντων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μαυσωλείου όπου ακούστηκε η ομιλία του δημάρχου Διστόμου Γιάννη Γεωργακού
Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων, αμέσως μετά σε προγραμματισμένη εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Διστόμου και ακολούθησε μικρή δεξίωση στο χώρο του Δημαρχείου.

«Ο μαρτυρικός Δήμος Διστόμου μας διδάσκει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση συνείδησης προκειμένου να μην τελεσθούν ξανά εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, μ’ όποια μορφή και κάτω από οποιαδήποτε «λεοντή» υπάρχει κίνδυνος να εμφανισθούν στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος χαρακτηρίζοντας παρήγορο το γεγονός ότι το χρέος αυτό «γίνεται σιγά-σιγά ένα είδος κοινού τόπου και αυτονόητης αλήθειας όχι μόνον στην Ελλάδα –πράγμα άλλωστε εθνικώς αναμενόμενο- αλλά και εκτός των συνόρων μας, σε παγκόσμια κλίμακα».
Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις για τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας και στις εργασίες της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ως απόδειξη της μεγάλης σημασίας που δίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα η ελληνική πολιτεία κάνοντας επίσης λόγο για οργανωμένη δρομολόγηση, από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων και κρατώντας μετριοπαθή στάση συμπλήρωσε πως «το ζήτημα θα επιλυθεί στ’ αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σ’ αυτούς τους κρίσιμους καιρούς».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε επίσης το έργο και την προσφορά του επιζώντα  της σφαγής του Διστόμου, Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος παρίστατο στο μνημόσυνο.
«Ξέρω πως ό,τι κι αν πει κανείς για το μαρτυρικό Δίστομο και τους μάρτυρές του δεν είναι ικανό ν’ αρθεί στο ιστορικό ύψος της συγκλονιστικής θυσίας τους.  Γι’ αυτό τελειώνω εδώ, δίνοντας όμως και πάλι την διαβεβαίωση ότι έχω πλήρη συναίσθηση των θεσμικών και πολιτικών ευθυνών μου, ύστερα μάλιστα από την μεγάλη τιμή που μου περιποιείτε.
Ας είναι η μνήμη των μαρτύρων του Διστόμου αιωνία και οι ιερές ψυχές τους αναπαυμένες εν σκηναίς δικαίων», έκλεισε την ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος.

Πιο επιθετική απέναντι στη Γερμανία δίνοντας ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα για την δικαίωση των θυμάτων ήταν η πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου που υποστήριξε ότι σήμερα που η Ελλάδα ασφυκτιά υπό το άγος ενός χρέους που αμφισβητείται, δεν μπορεί να παραμένει ανεκπλήρωτο το χρέος της Γερμανίας που υπερβαίνει τη φερόμενη ελληνική απειλή, και το οποίο υπολογίζεται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ. Η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος, είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, έχει αξία η συγνώμη, έχει αξία και η συγνώμη να υπηρετείται από πράξεις.
«Εβδομήντα ένα χρόνια μετά το Δίστομο, και δεκαπέντε από όταν κατέστη αμετάκλητη η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους, είναι χρέος όλων μας να φέρουμε εις πέρας τη διεκδίκηση αυτής της οφειλής» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Βουλής.
«Η σημερινή επέτειος θέτει όλους και όλες προ των ευθυνών μας να διεκδικήσουμε την ιστορική μνήμη αλλά και την ιστορική δικαίωση γιατί η ιστορία δεν μπορεί να προχωρεί όταν παραμένουν ανεπούλωτες οι πληγές από τις φρικιαστικότερες, τις ειδεχθέστερες θηριωδίες που αποτελούν και τις πιο ντροπιαστικές στιγμές για την ανθρωπότητα», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
«Είναι ώρα η Γερμανία να ανταποκριθεί σε αυτό το χρέος. Έχει αξία η συγγνώμη, έχει αξία η παρουσία σε αυτές τις εκδηλώσεις, η αξία όμως αυτή υπηρετείται όταν συνοδεύεται από τις πράξεις εκείνες που σηματοδοτούν την ανάληψη της ευθύνης, τη μεταμέλεια και τη αποκατάσταση. Το ελληνικό Κοινοβούλιο συμπράττει μέσα και από τη διακομματική επιτροπή, στη υπηρέτηση αυτού του διαχρονικού αγώνα που τώρα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για να ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «το έγκλημα των ναζί κατά του Διστόμου και των άλλων μαρτυρικών πόλεων εξακολουθεί και σήμερα ακόμα να στοιχειώνει τον λαό μας, η Γερμανία θα πρέπει εδώ και τώρα, όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά, να προχωρήσει στην αποκατάσταση, στις επανορθώσεις, στις αποζημιώσεις, στην επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου». Ο κ. Κουτσούμπας δεν παρέλειψε να σημειώσει οτι έρχεται νέο μνημόνιο «λαιμητόμος» για το λαό και πρόσθεσε: «χρειάζεται εδώ και τώρα παλλαϊκός πανεργατικός αγώνας σε όλη τη χώρα, όλου του λαού μας, της νεολαίας, έτσι ώστε να καταργηθούν οριστικά τα μνημόνια, οι εφαρμοστικοί τους νόμοι, να υπάρξει ανάκτηση των απωλειών του λαού μας από την κρίση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος τόνισε ότι η μνήμη των θυμάτων καθιστά υποχρέωση τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, αλλά και «την αντίσταση μας στην επιχειρούμενη γενοκτονία».
Και συνέχισε: «Θέλουμε να ζήσουμε στην Ευρώπη της δημοκρατίας, στην Ευρώπη της ελευθερίας. Δεν θέλουμε -και το δηλώνουμε οι ανεξάρτητοι Έλληνες, εδώ από το Δίστομο- να ζήσουμε σε μια γερμανική Ευρώπη».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Τόσκας έκανε λόγο για χρέος της Ευρώπης απέναντι την Ελλάδα και σημείωσε: «Πέρα από την τιμή που οφείλουμε σε εκείνους που θυσιάστηκαν είναι και μια υπενθύμιση στην Ευρώπη και τις χώρες της οτι οφείλουν σε αυτόν τον τόπο, οτι έχουν χρέος απέναντι του και πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, είναι διαρκής αυτή η οφειλή και διαρκές αυτό το χρέος. Το μήνυμα είναι σε όλους τους λαούς της Ευρώπης οτι σε αυτόν τον τόπο δεν πρόκειται ποτέ να περάσει ο ναζισμός».

Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάς, αφού τόνισε οτι το μήνυμα της ημέρας είναι διαχρονικό επεσήμανε σχετικά: «Η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Βουλής ως πρόεδρος της Δικομματικής έχουν δεσμευτεί αλλά και έχουν θέσει το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων και της δικαίωσης των θυμάτων του ναζισμού. Αγωνιζόμαστε προς αυτή τη κατεύθυνση συνεχώς και θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας. Ωστόσο σήμερα βλέπουμε πως αυτοί που μας χρεωστάνε δισεκατομμύρια μας κουνάνε και το δάχτυλο. Πρέπει να συνετιστούν άμεσα γιατί σαν να μη έχουν διδαχτεί τίποτα από την ιστορία πάνε να καταστρέψουν την Ευρώπη που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, την στιγμή που απαιτείται μια Ευρώπη για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την αλληλεγγύη και την ειρήνη».

Ο Κ. Μπακογιάννης σε δηλώσεις του επεσήμανε: «Τιμάμε την μνήμη στων σφραγισθέντων του Διστόμου, ακούγοντας το προσκλητήριο των νεκρών κάθε όνομα μητέρας, πατέρα, παππού, γιαγιάς, παιδιού, βρέφους είναι μια μαχαιριά στο στομάχι και μας υπενθυμίζει οτι έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε για να τους τιμήσουμε».

Ο Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γ. Γεωργακός μίλησε για «ιερό καθήκον, το οποίο «μας καλεί σε αυτόν εδώ τον τόπο για να τιμήσουμε τους νεκρούς της σφαγής της 10ης Ιουνίου 1944″ και πρόσθεσε με νόημα: «δεν συνδέουμε με κανέναν τρόπο τις οποίες πολιτικές ή οικονομικές διεργασίες που γίνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους όποιους εταίρους μας με το θέμα των αποζημιώσεων των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου. Ο τρόπος, εξάλλου, της διεκδίκησης των αποζημιώσεων, που γίνεται μέσω της δικαστικής οδού, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, και η στήριξη τους από εμβληματικές προσωπικότητες που βίωσαν με τον βιαιότερη τρόπο την απώλεια και τον εξευτελισμό, το κύρος των οποίων δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση από καμία πλευρά, αποτελεί περίτρανη απόδειξη για την ηθική και την αντίληψη των Διστομιτών για το πώς αντιλαμβάνονται το Δίκαιο».
Και κατέληξε: «Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον γερμανικό λαό και τους απλούς ανθρώπους. Αντίθετα, μας ενώνουν πολλά κοινά, και κυρίως η αίσθηση ότι η παραδοχή των λαθών και των αδικιών του παρελθόντος θα πρέπει να αποτελέσει τη στέρεη βάση για κοινή πορεία όλων των λαών».

Η εκπρόσωπος του γερμανικού κόμματος Die Linke (Η Αριστερά) Κριστίνε Μπούχολτς δήλωσε ότι ήρθε στο Δίστομο για να εκφράσει την αλληλεγγύη της αλλά και να ενισχύσει τις προσπάθειες των θυμάτων για αποζημιώσεις λέγοντας: «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε στη Γερμανία προς αυτή την κατεύθυνση».

Επίσης σε δήλωση προέβη και το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας που τάχθηκε υπέρ των αποζημιώσεων: «Οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι ένα κράτος έχει ασυλία έναντι αξιώσεων για επανορθώσεις για εγκλήματα πολέμου πρέπει να απορριφθεί και τα θύματα των εγκλημάτων πολέμου πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν αποζημιώσεις» είπε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην ΕλλάδαΓιώργος Κοσμόπουλος.

Να θυμίσουμε τέλος οτι το 1997 το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς (137/1997), μετά από προσφυγή των Διστομιτών με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη νομικού και τότε νομάρχη Βοιωτίας, υποχρέωνε το γερμανικό δημόσιο να καταβάλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων. Το 2000 ο Άρειος Πάγος (11/2000), απέρριψε τις γερμανικές αιτιάσεις περί ετεροδικίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και κατέστη αμετάκλητη η απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, σύμφωνα με την οποία επιβαλλόταν η δήμευση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα.
Έκτοτε το θέμα της δικαίωσης αλλά και γενικότερα της εκπλήρωσης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα παραμένει στην επικαιρότητα έχοντας την καθοριστικής σημασίας συμβολή και του νυν Ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζου.
dis01dis05dis02dis04dis07dis06dis03
dis08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου