Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Εγκαινιάστηκε το ΕΚΔΕΕ του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών στο Δίστομο Βοιωτίας

Μια νέα εποχή σηματοδοτεί για τον νομό της Βοιωτίας  η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Δίστομο Βοιωτίας μετά την άδικη κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος που είχε έδρα την Λιβαδειά.

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών σε συνεργασία με τον Δήμο Διστόμου- Αράχωβας-Αντίκυρας έκαναν πραγματικότητα ένα όνειρο δεκάδων ανθρώπων που είδαν  την Πανεπιστημιακή Κοινότητα να προχωράει ένα βήμα πέρα από τις πύλες του Πανεπιστημίου και να έρχεται σε άμεση συνεργασία με την τοπική κοινωνία με στόχο την πρόοδο και την ανάπτυξη της.
Τα εγκαίνια του ΕΚΔΕΕ πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 9 Ιουνίου 2015 στο Δίστομο Βοιωτίας, παρουσία του  Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ Γεώργιος , ο οποίος και τέλεσε τον αγιασμό, ακαδημαϊκών και εκπροσώπων τοπικών φορέων και συλλόγων της Βοιωτίας.
Η ίδρυση του  Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Παντείου Πανεπιστημίου στοχεύει στην  καινοτομική έρευνα,  στην επιμόρφωση και στην κατάρτιση σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σκοπό  να συμβάλει, μεταξύ άλλων,  στην οικονομική και κοινωνική  ανάπτυξη της περιοχής και ευρύτερα της Βοιωτίας.
Ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, κ. Γρηγόριος Τσάλτας, μιλώντας για την ίδρυση του ΕΚΔΕΕ στην περιοχή του Διστόμου χαρακτήρισε «ιστορική αυτήν την ημέρα για το Πανεπιστήμιο» και κάλεσε τους εκπροσώπους της εκπαίδευσης στην τοπική κοινωνία να χρησιμοποιήσουν το κέντρο, να το αγκαλιάσουν και να πραγματοποιήσουν ακόμη και κοινές δράσεις με το Πανεπιστήμιο.
Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «το Πανεπιστήμιο πρέπει να βγει στην κοινωνία και να συνεργαστεί με αυτήν σε κοινές δράσεις. Ενώ, στόχος μας είναι να ανοίξουμε τις πόρτες του Πανεπιστημίου στην τοπική κοινωνία και ειδικότερα στον χώρο της εκπαίδευσης».
Ο Διευθυντής του Κέντρου και τ. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Χαράλαμπος Μπότσαρης ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό κέντρο θα έχει επίκεντρο την έρευνα σε αναπτυξιακά προγράμματα, όπως είναι θέματα του περιβάλλοντος, θέματα υγιούς επιχειρηματικότητας, αλλά και εκπαίδευσης σε στελέχη της τοπικής κοινωνίας , τα οποία θα μπορούν να το  χρησιμοποιήσουν για δική τους πρόοδο.
Ενώ, δεν δίστασε να αναφέρει ότι μελλοντικό όραμα του είναι και η ύπαρξη ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στην περιοχή.
Ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γιάννης Σταθάς, ο οποίος συνέβαλε ώστε να γίνει εφικτό αυτό το όραμα, χρησιμοποιώντας την φράση «Όπου ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή» κάλεσε τους φορείς της Βοιωτίας να αγκαλιάσουν αυτήν την προσπάθεια, γιατί στόχος λειτουργίας του είναι να αναδειχθούν θέματα που αφορούν τον άνθρωπο.
Νέες προοπτικές και ορίζοντες για τους νέους ανθρώπους διακρίνει μετά την ίδρυση και την λειτουργία του κέντρου και ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. κ. Γεώργιος .
«Είναι πολύ σημαντικό σήμερα, παραμονή του Ολοκαυτώματος του Διστόμου, να κάνουμε τα εγκαίνια του Ερευνητικού και Διεπιστημονικού Κέντρου Παραρτήματος Παντείου σε αυτήν την πόλη μας την μαρτυρική» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτη Θ και Λ και συνέχισε: « Είναι σπουδαίο με προοπτικές και ορίζοντες που ανοίγουν για όλους και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που είναι τόσο επηρεασμένοι και απορροφημένοι από τις δυσμενείς συνθήκες , ώστε να τους δώσει καινούριες αντοχές στην πορεία της ζωής του.
Τέλος, ο Δήμαρχος Διστόμου- Αράχοβας- Αντίκυρας, κ. Ιωάννης Γεωργακός,  αφού ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν σε αυτήν την προσπάθεια, επεσήμανε ότι «τα εγκαίνια ενός τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου που αφορούν την έρευνα και την εκπαίδευση θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του πνευματικού επιπέδου του τόπου μας».
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων ο καθηγητής και αναπληρωτής Πρύτανη Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Στέλιος Περράκης, παραχώρησε ολιγόλεπτη ομιλία με θέμα  «Ιστορική μνήμη και ο δρόμος της δικαίωσης: ένας αναστοχασμός».
Στην συνέχεια ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Μαυσωλείο Διστόμου και επίσκεψη στη Μονή του Οσίου Λουκά.

Νεκταρία Ζιώγα












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου