Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Ενημερωτική Εκδήλωση για τις Παθήσεις των φλεβών στην Λιβαδειά

Με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο πραγματοποιήθηκε στην Λιβαδειά η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα : «Παθήσεις των Φλεβών των Κάτω Άκρων : Διάγνωση και Θεραπεία» που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Λεβαδέων και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ).

Πρόκειται για μια προσπάθεια ενημέρωσης που γίνεται σε πολλές πόλεις - μέλη του Δικτύου Υγιών Πόλεων για θέματα υγείας και την πρόληψη της από διάφορες παθήσεις.
Μικρό χαιρετισμό για την εκδήλωση και την δράση του Δικτύου Υγιών Πόλεων απεύθυνε η Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου η οποία έκανε γνωστό ότι η Λιβαδειά θα γίνει στο άμεσο μέλλον μέλος του Δικτύου μετά από απόφαση του ΔΣ, αλλά και η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Μαρία Τρομπούκη.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κ. Γεώργιος Κερασίδης, Γενικός Χειρουργός - Αγγειολόγος, Διευθυντής Μονάδας Υγείας Λιβαδειάς και Παραλίας Διστόμου, ο οποίος επεσήμανε ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής μας χωρίς άσκηση αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την αύξηση των φλεβικών παθήσεων.
«Η καθιστική ζωή μας κάνει να έχουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης των φλεβικών παθήσεων αρκετά μεγάλο μέχρι και επιδημικού χαρακτήρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Κερασίδης και συμπλήρωσε «Θεωρήσαμε ότι είναι ένα από τα βασικά θέματα για να ενημερώσουμε τον κόσμο και για να αποκτήσει παιδεία σε ό, τι αφορά τις φλεβικές παθήσεις. Το προλαμβάνειν είναι σαφώς καλύτερο από το θεραπεύειν».
Την ενημέρωση πραγματοποίησε ο Αγγειοχειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Σαλίβερος, ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά τις φλεβικές παθήσεις, τα συμπτώματά τους, τους τρόπους διάγνωσης, καθώς και τους παράγοντες κινδύνου που τις προκαλούν.
Επίσης, ανέφερε όλα τα νεότερα δεδομένα για την αντιμετώπιση και θεραπεία των φλεβικών παθήσεων, ενώ εστίασε στη φλεβική θρόμβωση και τις σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει, επιπλοκές συχνά επικίνδυνες για τη ζωή του ασθενούς, όπως η πνευμονική εμβολή.
Ο κος Σαλίβερος ακόμη, τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης του κοινού, ώστε να προλαμβάνεται τόσο η θρόμβωση όσο και οι άλλες παθήσεις των φλεβών.
Μάλιστα, τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η πολύωρη ορθοστασία καθώς και η παρατεταμένη ακινησία, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται σε κατάγματα ή άλλους τραυματισμούς, σε ύπαρξη φλεβικής ανεπάρκειας, στην κύηση ή τη λοχεία, στις χειρουργικές επεμβάσεις κ.α.
Τέλος, η επίσκεψη στον ειδικό ιατρό επιβάλλεται εάν το πόδι πρηστεί και πονάει ή αν οι κιρσοί γίνουν σκληροί και πονάνε.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό προς τον έγκριτο ομιλητή, όπου επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, η σημασία της σωστής επικοινωνίας ασθενούς και ιατρού, αλλά και η υιοθέτηση καθημερινών πρακτικών πρόληψης, όπως η αποφυγή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή, η τακτική ήπια άσκηση κ.α.

Νεκταρία Ζιώγα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου