Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Ομαλά ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά στη Λιβαδειά


-Διάρρηξη και βανδαλισμοί σε σχολεία του Ορχομενού 

-Αναβολή της έναρξης του ειδικού Γυμνασίου Χαιρώνειας

Το πρώτο κουδούνι ήχησε φέτος για χιλιάδες μαθητές σε όλη την Ελλάδα που πέρασαν από νωρίς το πρωί τις πύλες των σχολείων για να παρευρεθούν στον καθιερωμένο Αγιασμό και να παραλάβουν τα πρώτα τους σχολικά βιβλία ξεκινώντας πλέον επισήμως η νέα τους σχολική χρονιά.


Μια ημέρα ιδιαίτερα σημαντική κυρίως για τα «πρωτάκια» κάθε σχολικής βαθμίδας που κάνουν το πρώτο τους ξεχωριστό βήμα εντός της νέας τους σχολικής ζωής.
Μπορεί οι ελλείψεις των εκπαιδευτικών και τα κενά που υπάρχουν σε κάθε σχολείο για τον νομό της Βοιωτίας να ανέρχονται σε 267 στο σύνολο τους, αυτό όμως δεν εμπόδισε να ξεκινήσει ομαλά η πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς σε όλα τα σχολεία του νομού με κάποιες εξαιρέσεις.

Στη Λιβαδειά, οι καθηγητές βρέθηκαν από νωρίς στις θέσεις τους να υποδεχτούν τους μαθητές τους , ενώ μαζί τους βρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής εκκλησίας και οι τοπικοί άρχοντες που θέλησαν να ευχηθούν από κοντά στα παιδιά για την νέα και δύσκολη χρονιά που τους περιμένει.

Ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος θέλησε να εκφράσει στους μαθητές τις ολόθερμες και εγκάρδιες ευχές του για την νέα σχολική χρονιά και δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το σχολείο τους καλεί σε έναν αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης, της αρετής και τη διαμόρφωση του εσωτερικού τους κόσμου» και πρόσθεσε ότι «αυτός ο αγώνας είναι που δίνει νόημα και αξία στη ζωή τους, ενώ σμιλεύει την ψυχή τους και τους εξυψώνει ως ανθρώπους».

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας , Αλέκος Καρκάνας,  από το 2ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς όπου παραβρέθηκε στον Αγιασμό αφού ευχήθηκε σε όλους καλή σχολική χρονιά,  κάλεσε τους καθηγητές  «να οπλιστούν με υπομονή και δύναμη, ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα, για να χτίσουν στα παιδιά μας κορμιά και μυαλά γερά, να αποκτήσουν αρχές και αξίες αντάξιες των παραδόσεών μας.

Κάλεσε επίσης τους γονείς «να εμπιστευτούν τους καθηγητές των παιδιών τους  και να σταθούν αρωγοί στο έργο τους» και ευχήθηκε στους μαθητές «υγεία και ευτυχία, καλή πρόοδο, όμορφα νεανικά όνειρα» αφιερώνοντας τους εξής στίχους:

«Εσύ της νιότης σου και Νου και Χέρια να της δώσεις, να χτίσει γερό Σπίτι. Μούσα στις μούσες, η Αρετή. και να σφιχτανταμώσεις τη λύρα του Τραγουδιστή με τ’ όπλο του Πολίτη».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Σανιδάς εκ μέρους του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά και σε όλους τους καθηγητές.

«Εύχομαι στους μαθητές να είναι συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να δείξουν ενδιαφέρον για τα μαθήματα διότι οι εκπαιδευτικοί καταβάλουν την ξερή γνώση των βιβλίων σε δημιουργική «, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σανιδάς.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου επεσήμανε ότι από την πλευρά του δήμου τα σχολεία εγκαίρως ετοιμαστήκαν και όπου χρειάστηκε έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για να υποδεχθούν τους μαθητές χωρίς προβλήματα ενώ ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που υπήρχαν και οι καθαρίστριες είναι στις θέσεις τους.

«Αυτή την σημαντική ημέρα για τους μαθητές και εμείς οι μεγάλοι συγκινούμαστε και αναπολούμε τα δικά μας μαθητικά χρόνια, τα οράματα μας, τις διεκδικήσεις μας. Εύχομαι στα παιδιά να συνεχίσουν να κάνουν όνειρα, να χαμογελάνε και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Επίσης εύχομαι στους καθηγητές και τους γονείς υπομονή επιμονή και δημιουργικότητα, μαζί με τους μαθητές να περάσουν μια όμορφη χρονιά, δημιουργική και να πετύχουν τους στόχους τους», επεσήμανε η Γ. Πούλου.

Σε ότι αφορά την έναρξη του ειδικού Γυμνασίου στη Χαιρώνεια, που είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει  παράλληλα με τα υπόλοιπα σχολεία στη Βοιωτία, μεταφέρθηκε λόγω εκλογών για αργότερα.

Ενώ, διάφορα προβλήματα προκλήθηκαν στον Ορχομενό ανήμερα του Αγιασμού και ιδιαίτερα στο 2ο Δημοτικό και Γυμνάσιο Ορχομενού.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι είχαν εισβάλει στο σχολείο προκαλώντας καταστροφές σε εκτυπωτές και υδραυλικά, είχαν σπάσει μάρμαρα και πετάξει  στους διαδρόμους απορρυπαντικά χωρίς να κλέψουν, πράγμα που κατέστησε δύσκολη την παραμονή των παιδιών στα σχολεία.

Έτσι αμέσως μετά τον καθιερωμένο αγιασμό επέστρεψαν στο σπίτια τους, ενώ τα βιβλία και το σχολικό πρόγραμμα θα δοθούν την Δευτέρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γυμνασίου .


Νεκταρία Ζιώγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου