Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Με κάθε λαμπρότητα γιόρτασε και φέτος ο Ορχομενός το θαύμα της Παναγίας

Ένα μεγάλο θαύμα της Παναγίας της Σκριπούς, που  όπως λένε έσωσε τον Ορχομενό και τους κατοίκους του από τα γερμανικά στρατεύματα την περίοδο της κατοχής, τίμησαν με κάθε λαμπρότητα και φέτος οι Ορχομένιοι κάτοικοι, τοπικές αρχές και φορείς της Βοιωτίας καθώς και πλήθη πιστών που ήρθαν να προσκυνήσουν την χάρη της Παναγίας.


Σύμφωνα με τα ιστορικά γεγονότα και την ομολογία του γερμανού στρατηγού, επικεφαλή του γερμανικού αποσπάσματος,  Όφμαν, στις 10 Σεπτεμβρίου 1943, όταν τα γερμανικά στρατεύματα επιχείρησαν να εισβάλλουν στο χωριό, λίγα μέτρα από την Μονή της Παναγίας της Σκριπούς, μια γυναικεία μορφή εμφανίστηκε μπροστά τους και καθήλωσε τα γερμανικά τανκς εμποδίζοντας μια ακόμη επικείμενη καταστροφή των Γερμανών έναντι των Ελλήνων.

Όπως ομολόγησε ο Όφμαν, είδε μπροστά του την Παναγία να εμποδίζει  με το σώμα της την πορεία των τανκς. Η μορφή της Παναγίας κάλυπτε όλο τον ουρανό σε σημείο που ο ίδιος πάγωσε. Ο Γερμανός υποστήριξε ότι αυτό το όραμα εμπόδισε τα γερμανικά στρατεύματα να φτάσουν στη Μονή και  όταν αργότερα αντίκρισε την εικόνα της Παναγίας είπε: «Αυτή η γυναίκα σας έσωσε. Να την τιμάτε και να τη δοξάζετε»....

Από τότε ο Ορχομενός, κάθε χρόνο,  στις 10 Σεπτεμβρίου γιορτάζει το θαύμα της Μεγαλόχαρης.

Την Πέμπτη το πρωί στον ιερό ναό της Παναγίας Σκριπούς χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιου εψάλη δοξολογία και ακολούθησε λιτάνευση της εικόνας μέχρι το σημείο που εμφανίστηκε η Μεγαλόχαρη και ακινητοποίησε τα ναζιστικά στρατεύματα.

"Γιορτάζουμε εδώ στην αρχαία πόλη του Ορχομενού, στην Μονή της Παναγίας της Σκριπούς το θαύμα της διασώσεως των κάτοικων της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα  της κατοχής με την προστασία της Θεοτόκου. Ο ναός αυτός που αριθμεί πάνω από έναν αιώνα, από το 874, έχει να μας δώσει πάρα πολλά διαχρονικά μηνύματα και βιώματα που είναι τόσο αναγκαία για την εποχή μας", είπε ο κ.κ. Γεώργιος.

Και συμπλήρωσε: "Ο σημερινός εορτασμός έχει μας υπενθυμίζει ότι ο Θεός και η Παναγία είναι κοντά μας και εμείς βαδίζουμε και αγωνιζόμαστε για ότι όμορφο και αληθινό και προπαντός για την ελευθερία που είναι ένα από τα μεγάλα ιδανικά της ζωής. Σε μια εποχή με εξουθενωμένους πάρα πολλούς συμπατριώτες μας καθώς έχουμε βιώσει την κρίση καλούμαστε να γίνουμε υποστηρικτικοί , αλληλέγγυοι, να έχουμε ενότητα στην ζωή και προπαντός ανθρωπιά. Εύχομαι δύναμη, υγεία και να παρακαλέσω τους νέους άρχοντες να αφήσουν τα προσωπικά τους στην άκρη και να δουν με αγάπη τον λαό τις ανάγκες του, τον πόνο του και με καλή συνεργασία να προχωρήσουμε και να αντέξουμε απέναντι σε εκείνους που θέλουν να μας κατατροπώσουν".

Από την πλευρά του, ο πάτερ Χαράλαμπος σημείωσε: "Ευχαριστούμε τον Θεό γιατί φέτος πλήθη λαού από την Βοιωτία και από άλλα μέρη της Ελλάδας βρέθηκαν στον Ορχομενό και μαζί με τον σεβασμιότατο ποιμενάρχη κ.κ. Γεώργιο ,τον θεοφιλέστερο επίσκοπο Βερονίκης πατριαρχείου  Αλεξανδρείας κ.κ. Χρυσόστομο, με τις αρχές και τις εξουσίες του νομού μας γιορτάσαμε το μεγάλο θαύμα και αντλήσαμε διδάγματα για την ζωή μας".

 Και πρόσθεσε: "Το μεγαλύτερο μήνυμα ότι ο θεός είναι πάντα κοντά μας, δεν μας εγκαταλείπει, δεν μας αφήνει ποτέ, φτάνει εμείς να εναποθέτουμε σε εκείνον τις ελπίδες μας, τους πόθους μας, τους καημούς μας και ότι μας απασχολεί".

Καταλήγοντας αφού ευχήθηκε σε όλους υγεία και "κάθε ευλογία από την Παναγία μας την Μεγαλόχαρη του Ορχομενού" παρακάλεσε "κάποιους από τους πολιτικούς μας να σταματήσουν να χτυπούν την πίστη, να σταματήσουν να επιχειρούν να βγάλουν και να ξεριζώσουν την πίστη από τον λαό, γιατί ο λαός θα μείνει χωρίς στήριγμα, χωρίς ελπίδα".΄
Ο δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος επεσήμανε μεταξύ άλλων: "Η Παναγία η Σκριπού είναι η προστάτιδα του δήμου μας, έσωσε την πόλη μας και αισθανόμαστε σεβασμό και δέος. Όλος ο Ορχομενός αισθάνεται ευγνωμοσύνη και προσεύχεται στην Παναγία ζητώντας την βοήθειά της στις δύσκολες στιγμές".  

Εκ μέρος του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη ο Αντιπεριφερειάρχης Χάρης Σανιδάς ευχήθηκε σε όλους τους Ορχομενίτες «Χρόνια Πολλά» και σημείωσε: "Πράγματι πρόκειται για τα μεγαλύτερα θαύματα που έχουν γίνει στην περιοχή και η απόδειξη αυτού του θαύματος είναι ότι για χρόνια ερχόταν εδώ ο Γερμανός Διοικητής επιβεβαιώνοντας ο ίδιος το γεγονός. Όλοι πρέπει να στηρίζουμε την εκκλησία ειδικά σε αυτές τις δύσκολες στιγμές και ο κόσμος να παίρνει δύναμη μέσα από την πίστη του".

Ξεχωριστό παρών σε αυτήν την σημαντική για τον Ορχομενό ημέρα έδωσαν και υποψήφιοι βουλευτές του Νομού, που μέσα στην δύσκολη προεκλογική περίοδο βρήκαν χρόνο να τιμήσουν την Παναγία και να παρευρεθούν στην θεία λειτουργία.

«Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για τον Ορχομενό. Τότε με το θαύμα που έγινε δεν μπήκαν οι Γερμανοί να καταστρέψουν την πόλη, σήμερα όμως κάποιοι τους βάζουν από την κερκόπορτα, μας τα παίρνουν όλα, καταστρέφουν τη χώρα και ορισμένοι δεν αντιδρούν", ανέφερε ο Βουλευτής Βοιωτίας και εκ νέου υποψήφιος με την Λαϊκή Ενότητα Γιάννης Σταθάς.

Ο πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχος Περγαντάς και υποψήφιος Βουλευτής Βοιωτίας με την Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) αναφέρθηκε στη "πολύ σημαντική ημέρα για την Ορχομενό και την ευρύτερη περιοχή" και ευχήθηκε σε όλους "χρόνια πολλά υγεία και δύναμη".

Τις δικές της ευχές έστειλε και η υποψήφια Βουλευτής Βοιωτίας με τη Ν.Δ., Λουκία Θεοδώρου,  τονίζοντας ότι : "Η Παναγιά η Σκριπού είναι σύμβολο για τον Ορχομενό και για όλη την Βοιωτία. Την τιμούμε και την προσκυνούμε ζητώντας την βοήθειά της κάθε στιγμή".
Ενώ, η υποψήφια βουλευτής με τους ΑΝΕΛ, Κατερίνα Παπαβασιλείου, δήλωσε: "Είναι μια μεγάλη μέρα για τον Ορχομενό. Τιμούμε σήμερα την προστάτιδα των Χριστιανών την Παναγία. Ευχόμαστε να είναι κοντά σε όλους μας στις δύσκολες στιγμές που περνάει η Ελλάδα. Χρόνια πολλά σε όλους".


Νεκταρία Ζιώγα










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου