Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος της ρύπανσης του Ασωπού από την Περιφέρεια Στερεάς

Σε διαβούλευση έθεσε την πρόταση ο Κ. Μπακογιάννης από τη Λιβαδειά παρουσία του Γ. Τσιρώνη

Την οριστική επίλυση του χρόνιου ζητήματος που αφορά στην ρύπανση του Ασωπού ποταμού που αποτελεί ένα τεράστιο κοινωνικού, περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα προωθεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

Πιό συγκεκριμένα ο κ. Μπακογιάννης έθεσε σε διαβούλευση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων και παρεμβάσεων, μια δέσμη μέτρων που ως στόχο έχει να δώσει τέλος στο διαρκές "περιβαλλοντικό έγκλημα" που συντελείται στη Βοιωτία.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί οτι η άναρχη, χωρίς χωροταξική οργάνωση και υποδομές βιομηχανική συγκέντρωση στην περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου οδήγησε σε αδιέξοδο. Και όσο παραμένει το πρόβλημα ακυρώνεται κάθε προοπτική ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ουσιαστικά, για διάφορους λόγους, ενώ η αδιαφορία του κράτους ήταν το κύριο χαρακτηριστικό όλα προηγούμενα χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτό της ανάγκης επίλυσης του προβλήματος πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία το Κ. Μπακογιάννη στην Λιβαδειά ένας ουσιαστικός διάλογος παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη και όλων των εμπλεκομένων θεσμικών φορέων, των φορέων της Αυτοδιοίκησης, της επιχειρηματικής κοινότητας, των οικολογικών οργανώσεων και κινημάτων της περιοχής κατά τη διάρκεια του οποίου ανακοινώθηκε το προς διαβούλευση πλαίσιο δράσεων και πολιτικής.

Φορείς και πολίτες καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2015, προκειμένου να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Οι προτάσεις της Περιφέρειας στηρίζονται στο τρίπτυχο «Επιχειρηματικότητα -Υγεία - Περιβάλλον» και αποσκοπούν στην ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος και την καταπολέμηση του προβλήματος, στη «ρίζα» του.

Οι βασικοί άξονες του ολοκληρωμένου σχεδίου της Περιφέρειας για τον Ασωπό όπως τους παρουσίασε ο Κώστας Μπακογιάννης αφορούν στην χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση της περιοχής μέσα από ένα σύγχρονο "Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης" που θα αναβαθμίσει τη Βοιωτία και θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση και την οικονομία, σε ένα "Παρατηρητήριο Υγείας" με στόχος την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων και της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, και η λειτουργία "Παρατηρητήριου Περιβάλλοντος και αποκατάστασης Ασωπού" που θα παρακολουθεί την κατάσταση.

όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης η περιβαλλοντική εξυγίανση και προστασία του Ασωπού, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής ενώ στο ίδιο πλαίσιο, προγραμματίζεται και η ολοκλήρωση του Βιομηχανικού και Περιβαλλοντικού Μητρώου των επιχειρήσεων της Π.Ε. Βοιωτίας.

"Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή του Ασωπού είναι τεράστιο, μιλάμε για μια περιβαλλοντική βόμβα η οποία δυστυχώς λόγο της αβελτηρίας και της αδιαφορίας του κράτους τις τελευταίες δεκαετίας μόνο οξύνεται. Επιτέλους σε αυτό πρέπει να θέσουμε ένα τέλος. Σήμερα παρουσιάσαμε μια ολοκληρωμένη συνεκτική και κοστολογημένη πρόταση την οποία καταθέσαμε για διαβούλευση και έχει τρείς πτυχές. Με την πρόταση αυτή ενισχύουμε την προστασία του περιβάλλοντος, δημιουργούμε παρατηρητήριο για την δημόσια υγεία και προχωράμε στην χωροταξία και στην πολεοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού πάρκου", τόνισε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

Ο δήμαρχος Τανάγρας Βασίλης Περγάλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον του δείχνουν τόσο η Περιφέρεια και ο Κ. Μπακογιάννης όσο και ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Τσιρώνης για το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού και της ευρύτερης περιοχής.

"Πριν την κατάθεση αυτού του σχεδίου προηγήθηκε συνάντηση στην Περιφέρεια μετά από πρόσκληση του κ. Μπακογιάννη όπου εκφράσαμε τις θέσεις μας, τις θέσεις του Δήμου Τανάγρας πολλές από τις οποίες σήμερα βλέπουμε οτι έχουν αποτυπωθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο. Για εμάς ορισμένα πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα, πρέπει επιτέλους να οριοθετήσουμε τον Ασωπό, να έχουμε γραφείο περιβάλλοντος, να γίνει απορρύπανση και φυσικά να βρεθούν οι ρυπαντές", είπε ο κ. Περγάλιας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός τόνισε οτι η ρύπανση του Ασωπού "είναι μείζων πρόβλημα εθνικής σημασίας" και σε αυτό "δεν χωράνε κομματικά στεγανά και μικροπολιτικές".
Και συμπλήρωσε: "Είναι ένα θέμα που δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το αφήσουμε άλυτο. Εκτιμούμε οτι στην θητεία μας θα το λύσομε οπωσδήποτε. Η Περιφέρεια Στερεάς κάνει μια προσπάθεια, την χαιρετίζουμε, θα εξετάσουμε το σχέδιο της και ήδη σήμερα σε πρώτη κατεύθυνση είδαμε οτι έχει θετικά στοιχεία. Εμείς ήδη από την πλευρά μας έχουμε επισπεύσει την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων αποκατάστασης και των ελέγχων και θα αλλάξουμε τον νόμο για τους ελεγκτές περιβάλλοντος προκειμένου να πολλαπλασιάσουμε τους ελέγχους και στον Ασωπό και σε όλες τις περιοχές".

Τέλος η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου σε παρέμβασή της αναφέρθηκε στη σημασία του χωροταξικού ενώ επεσήμανε οτι πρέπει να υπάρξει ενδιαφέρον και για την προστασία του Κηφισού που αντιμετωπίζει προβλήματα φυσικά σε μικρότερη κλίμακα τα οποία ωστόσο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πάρουν άλλες διαστάσεις.

Γ.ΜΠΑΡ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου