Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Κατάληψη στο ΕΠΑΛ Λιβαδειάς – Πορεία Διαμαρτυρίας μαθητών στην ΠΕ Βοιωτίας

Οι πρώτες αντιδράσεις των μαθητών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία τους δεν άργησαν να φανούν και φέτος, με τους μαθητές του ΕΠΑΛ Λιβαδειάς να είναι οι πρώτοι που ξεκίνησαν τις διεκδικήσεις για δημόσια και δωρεάν Παιδεία.

Με την αγανάκτηση πλέον ζωγραφισμένη στο πρόσωπο τους , οι μαθητές από νωρίς το πρωί πραγματοποίησαν κατάληψη στο χώρο του σχολείου τους, ενώ λίγο αργότερα συνέχισαν με πορεία διαμαρτυρίας κατευθυνόμενοι στη ΠΕ Βοιωτίας απαιτώντας μια συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, και με τον διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Βοιωτίας, κ. Αλέκο Καρκάνα.

Τα κενά στα σχολεία, η έλλειψη βιβλίων, η κατάργηση των μαθητικών δρομολογίων, που αναγκάζει τους μαθητές να φεύγουν νωρίτερα από τα μαθήματα τους για να μπορέσουν να μετακινηθούν στην κατοικία τους παίρνοντας απουσίες, αλλά και  το πρωτοφανές για τα σχολικά δεδομένα : η επιστροφή των μαθητών της Γ’Λυκείου που έμειναν στην ίδια τάξη λόγω αλλαγών στις ειδικότητες να πηγαίνουν ξανά την επόμενη χρονιά στην... δευτέρα Λυκείου, έχουν προκαλέσει την απόγνωση των μαθητών.

Παράλληλα, τόνισαν ότι είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν αναλώσιμα και υλικά για τα εργαστήρια που παρακολουθούν, μια δαπάνη της τάξης των 80 ευρώ. Ενώ, όπως επεσήμαναν στα 20 ευρώ ανέρχεται η αγορά μιας ποδιάς.

«Τα χρήματα αυτά πρέπει να τα βάλουμε από την τσέπη μας, δυστυχώς όμως η οικονομική κατάσταση είναι τέτοια που τα έξοδα αυτά που απαιτούνται για την «υποτίθεται» δωρεάν παιδεία είναι απαγορευτικά», υπογράμμισαν μεταξύ άλλων οι μαθητές.

"Οι μαθητές με επισκέφθηκαν και εξέθεσαν συνολικά τα προβλήματά τους. Εκείνο, όμως, που είναι δική μας αρμοδιότητα είναι οι μετακινήσεις. Έγινε μια τροποποίηση από τα μέσα μαζικής μεταφοράς αυθαίρετα χωρίς την δική μας έγκριση. Οι υπηρεσίες μας ενημερώθηκαν εδώ και δύο μέρες και είμαστε σε διαδικασία ελέγχου για το πως άλλαξαν τα δρομολόγια αλλά και επίλυσης του προβλήματος", τόνισε η Φ. Παπαθωμά ενώ δεσμεύτηκε να καλύψει η ΠΕ Βοιωτίας αν και δεν είναι δική της αρμοδιότητα ένα μέρος των εξόδων για τα αναλώσιμα .

Από την πλευρά της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Αλέκος Καρκάνας, συζητώντας με τα παιδιά θέλησε να τους εξηγήσει ότι πολλά από τα αιτήματα τους δεν είναι αρμοδιότητα της Δευτεροβάθμιας, ούτε της Περιφέρειας, ενώ σε ότι αφορά τα υλικά που υποχρεούνται οι μαθητές να πληρώσουν από την τσέπη τους, διευκρίνισε ότι δεν προβλέπεται και δεν μπορεί η σχολική επιτροπή να καλύψει αυτά τα έξοδα, εκτός αν η ίδια έχει χρήματα και θέλει να καλύψει αυτές τις δαπάνες.

Παράλληλα, μιλώντας  συγκριτικά για τα προβλήματα στα σχολεία που υπάρχουν αυτή την στιγμή σε όλη τη χώρα, τόνισε ότι η Βοιωτία και ιδιαίτερα η Λιβαδειά είναι σε καλύτερη μοίρα από ότι άλλες περιοχές.

"Το ΕΠΑΛ Λιβαδειάς είναι το πιο πλήρες σχολείο της Ελλάδας έχει 60 καθηγητές και 360 παιδιά και αυτή τη στιγμή λείπουν μόνο τρείς καθηγητές" είπε ο Α. Καρκάνας και κατέληξε: "Ελπίζω οι μαθητές να έχουν μελετήσει καλά τις κινήσεις τους και η κατάληψη αυτή να μην είναι η αρχή μια μόδας που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο".


Νεκταρία Ζιώγα








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου