Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

«ΒΟΙΩΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ»

«Βοιωτικός Τύπος και Δημοσιογραφία» είναι ο τίτλος του βιβλίου του συμπολίτη μας κ. Γεωργίου Κωσταγιάννη που παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τον Μορφωτικό Σύλλογο Λιβαδειάς στις αίθουσες του (Στέγη Σ. Σταθά) παρουσία πλήθος κόσμου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο σταθμό όχι μόνο για τη Βοιωτική δημοσιογραφία, αλλά και για την πανελλήνια, αφού στις σελίδες του, παράλληλα με την ιστορία του Βοιωτικού Τύπου από την πρώτη εφημερίδα μέχρι σήμερα, ξεδιπλώνεται και η ιστορία και η εξέλιξη του Τύπου στη χώρα μας από τα προεπαναστατικά χρόνια μέχρι και τη σύγχρονη εποχή της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας.
Καρπός πολύχρονης έρευνας το έργο κινείται στους βασικούς άξονες της Λιβαδειάς – Θήβας και αναπτύσσεται και στις περιφερειακές πόλεις και χωριά, αρχίζοντας με τη «Βοιωτία» της Θήβας του 1874 και τους «Θεσμούς» της Λιβαδειάς του 1877. Παράλληλα με τις εφημερίδες παρουσιάζονται και τα τυπογραφεία της περιοχής μας και οι άνθρωποι που υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν τον τύπο από ποικίλες θέσεις. Και βέβαια, επειδή ο Τύπος είναι ο καθρέπτης της εποχής του, αντανακλά μέσα από τα έντυπά του και η ζωντανή ιστορία της εποχής, πολύτιμη γιατί δείχνει τον τρόπο που τη βίωναν και τη βιώνουν καθημερινά οι δημιουργοί και οι αποδέκτες των εξελίξεων.
Για το βιβλίο και το συγγραφέα Γεώργιο Κωσταγιάννη μίλησε αρχικά η Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Άννα Νικολάου, η οποία τόνισε ότι ο συγγραφέας μέσα από τον επίπονο δρόμο της δια βίου μάθησης και της αγάπης του για τον τόπο μας έχει κατορθώσει να μας παρουσιάσει έργα πρωτοποριακά που αγγίζουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής.

Κύριοι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κώστας Κατής και ο κ. Πέτρος Χουτζούμης. Ο κ. Κατής, τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΑ, μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Δημοσιογράφων, Αντιπρόεδρος στο Δημοσιογραφικό Ίδρυμα Μπότση και για περισσότερα από 20 χρόνια αρχισυντάκτης, διευθυντής σύνταξης και διευθυντής στις εφημερίδες ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ και ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ Της ΚΥΡΙΑΚΗΣ και γνωστός συγγραφέας με παραγωγή ένδεκα μέχρι τώρα βιβλίων αναγνωρισμένων από κορυφαίους πνευματικούς ανθρώπους, μίλησε τόσο για τη σαραντάχρονη  προσφορά του κ. Κωσταγιάννη στον πολιτισμό από τη θέση του Προέδρου του Μορφωτικού Συλλόγου όσο και για τη μοναδικότητα του βιβλίου του, ενός βιβλίου οδηγού για δημοσιογράφους και για ιστορικούς, καθώς αναπτύσσει ένα θέμα που κανείς μέχρι τώρα δεν έχει τολμήσει να ερευνήσει και να συνθέσει σε ένα τόσο περιεκτικό σύνολο.

Ο κ. Χουτζούμης,  δημοσιογράφος, συντάκτης της εφημερίδας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ, ιδρυτής και συντάκτης της εφημερίδας ΒΟΙΩΤΙΚΗ ΩΡΑ, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών με έξι σημαντικά θεατρικά έργα και πολλά διηγήματα, ανέλυσε το περιεχόμενο του βιβλίου και τόνισε τη σημασία του για την περιφερειακή δημοσιογραφία, η οποία δεν αντιμετωπίζεται ισάξια με αυτή των μεγάλων πόλεων και αγωνίζεται να επιβιώσει με τις μικρές δυνάμεις των ντόπιων δημοσιογράφων και όσων ενδιαφέρονται για την πρόοδο του τόπου τους.
Ο τρίτος ομιλητής κ. Πάνος Σόμπολος, Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και της ΕΣΗΕΑ επί σειρά ετών, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί εξαιτίας έκτακτης υποχρέωσής του μακριά από την Αθήνα, αλλά χαιρέτησε την εκδήλωση με θερμό μήνυμά του και δήλωσε ότι θα είναι παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν θερμούς χαιρετισμούς ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως και εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεωργίου, ο Βουλευτής κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Αγνιάδης. Ο αντιδήμαρχος Λεβαδέων κ. Ιωάννης Δημητρόπουλος ,ο πρώην Δήμαρχος, δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αριστείδης Ρούσσαρης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Μητάς, ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Λουκάς Κορογιάννος και ο παλαίμαχος δημοσιογράφος κ. Λουκάς Δημάκας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  η ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ, η ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ», ο ΑΚΟΛ και από το Δίστομο η πολιτιστική εταιρεία «ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΟΙ 218 ΣΦΑΓΙΑΣΘΕΝΤΕΣ»
Τη βραδιά έκλεισε ο συγγραφέας κ. Κωσταγιάννης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες και το κοινό για την παρουσία τους και μίλησε για τη σημασία του Τύπου τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και στην ιστορική εξέλιξη των γεγονότων.

Η ομιλία του κ. Γιώργου Κωσταγιάννη:

«Με τη σκέψη στην τοπική βοιωτική ιστορία και μέσα από τη μακρόχρονη πολιτιστική μου πορεία απετόλμησα, μετά από μακρά έρευνα, να ασχοληθώ και να συγγράφω την ιστορία του Βοιωτικού Τύπου.
Αυτή η προσπάθειά μου βασίστηκε στην επίχυση της βοιωτικής ιστορικής μνήμης και αλήθειας, στις ανάγκες του ιστορικού χρόνου, στη συναίσθηση της πολιτιστικής μου παρουσίας και ευθύνης και στη συνείδηση των πραττομένων μου.

Ιδιαίτερα η ερευνητική μου προσπάθεια εκπορεύτηκε από την τεράστια και έντονη δυναμική προσφορά του Ελληνικού Τύπου αλλά και από τη μακρόχρονη ιστορική πορεία και δράση του Βοιωτικού Τύπου, με συμπαραστάτες τους εκδότες - τυπογράφους - αρχισυντάκτες - δημοσιογράφους - ανταποκριτές - συγγραφείς - διανοούμενους και επιστήμονες.

Η ερευνητική μου προσπάθεια, επίσης, υπαγορεύτηκε από την επιτακτική ανάγκη της σύνδεσης του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της περιφέρειας - μέσα από την ιστορική θέση, διαδρομή και εξέλιξη της Βοιωτικής Δημοσιογραφίας. Με την ευθύνη εδώ να στοχεύει στη διατήρηση, ανάδειξη, ενθάρρυνση, παρουσίαση και προβολή της τόσο ομολογουμένης και οιονεί αναγνωρισμένης παρουσίας της. Και πάντα με την μετώπη στις τοπικές, περιφερειακές ιδιαιτερότητες που δυναμώνουν και ενισχύουν

πολλαπλώς την πολυπολιτισμική και διαπολιτισμική φυσιογνωμία της καθόλου ελληνικής κοινωνίας.

Η επιδιωκόμενη καταγραφή της δημοσιογραφίας είναι αναμφιβόλως ένα οφειλόμενο κεφάλαιο τεράστιο, πολυσύνθετο, εθνοαγωνιστικό και αιματοβαμμένο. Είναι ένα χρέος στο διάσπαρτο μέγεθος του Ελληνικού Τύπου, που στο ακρόπρωρό του διαζωγραφίζεται από την πληρότητα της πληροφόρησης, όπως την εξασφαλίζει η επικαιροποιημένη δημοσιογραφία, και από τους δυναμικούς μεγεθυντικούς φακούς της ελεύθερης επικοινωνίας.

Χρειάστηκε μακρύς ερευνητικός χρόνος, γνώση, πίστη, αλήθειες, υπομονή, επαλήθευση και διασταύρωση μέσα από τοπικές και ξένες πηγές, για να καθελκύσω την πορεία του Βοιωτικού Τύπου από τα μετερίζια του, τους τόπους και τα λιμάνια του παρελθόντος, ώστε να φτάσω στις σημερινές θάλασσες της επικοινωνίας καθώς και στους Ιάσονες της Βοιωτικής Δημοσιογραφίας. Η Αργώ του σύγχρονου Βοιωτικού Τύπου φτάνει μέχρι τον εξελιγμένο ηλεκτρονικό, ψηφιακό, διαδικτυακό Τύπο.

Βέβαια, δεν διέφυγε της προσοχής μου η επιτακτική ανάγκη πρώτα να συνδέσω την πορεία του Βοιωτικού Τύπου με τη γενικότερη επισκόπηση και προσέγγιση του Τύπου στη χώρα μας, θεωρώντας ότι αποτελεί ιστορική συνέχεια και αναπόσπαστο μέρος του.

Το πρώτο μου χρέος ανάγεται στους αναδρομικούς ιστορικούς ορίζοντες του Βοιωτικού Τύπου και στην ενδελεχή ταξινόμηση και κωδικοποίησή του. Ξεκινώντας από μια προσέγγιση σε ένα γενικότερο ιστορικό πλαίσιο στον μνημηνιακό ελληνικό ιστό και προχωρώντας ειδικότερα στα υλικά μέσα και στο ανθρώπινο δυναμικό του Τύπου· το μέρος αυτό κλείνει

με την απαιτούμενη χρονολογική αποτύπωση και αναφορά των τίτλων των ημερησίων, δεκαπενθήμερων και μηνιαίων εφημερίδων, περιοδικών και διαφόρων εντύπων.

Σε ένα δεύτερο μέρος της έρευνας μου αναφέρομαι στους Βοιωτούς συντελεστές που χάραξαν το δρόμο της Βοιωτικής Δημοσιογραφίας (εκδότες, συντάκτες, αρχισυντάκτες, δημοσιογράφους και ανταποκριτές) με επιλογές από τα κείμενα τους· τέλος, αναφέρομαι σε όσους εξακολουθούν να υπηρετούν μέχρι και σήμερα το Βοιωτικό Τύπο, ανθρώπους που διακρίθηκαν για το έργο και την προσφορά τους.

Από τη δημιουργική κοίτη της ελληνικής δημοσιογραφίας άντλησα το πρωτοξεκίνημα, την έναρξη και τα στοιχεία του Βοιωτικού Τύπου* τα ιστορικά γεγονότα, τις γενικές και ειδικές προσεγγίσεις στο «πότε, πού και ποιος», στα μέσα και στα εργαλεία, σε ανθρώπινες αναφορές, ιδέες, τόπους και βιβλία.

Από το στέγαστρο της φήμης, των μύθων, των παραμυθιών, τα θέατρα και τα μαντεία, τα ιερά και τα σχολεία, τις τοπικές ιστορικές αναφορές και τις μνήμες άρδευσα το υλικό μου και το κατέγραψα στο χρονοαναλόγιο της πληροφόρησης και των ειδήσεων.

Προχώρησα με τις σκέψεις μου και τα πιστεύω μου στην ατμομηχανή των ειδήσεων, που τις θεωρώ σταθερές πηγές διαμόρφωσης γνώσεων, σε σχέση με την ενημέρωση, την πληροφόρηση, την επικαιρότητα, την πλατιά λαϊκή επικοινωνία καί την επιστημονική σπουδή. Εργάστηκα θεωρώντας την επικοινωνία -μέσω των ειδήσεων και της πληροφόρησης- κορυφαία θεμελιώδη αρχή για την κατανόηση των σύγχρονων κοινωνιών.

Τέλος, εστίασα και συστράτευσα την τολμηρή και επίμονη προσπάθειά μου, στην ανάγκη της ιστορικής καταγραφής του Βοιωτικού Τύπου μέσα από την αλήθεια του χρόνου».
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου