Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Με επιτυχία η επετειακή εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λιβαδειάς

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε στην Λιβαδειά η επέτειος της ευλογίας της σημαίας της επανάστασης για την απελευθέρωση μας από τον οθωμανικό ζυγό.

Ανήμερα της επετείου, Τετάρτη 1η Απριλίου 2015, παρευρέθηκαν όλοι από  νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, όπου εψάλη δοξολογία και τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιο.
Το ξεχωριστό τους παρών τιμώντας την ιστορική αυτή ημέρα έδωσαν η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της πόλης, Διευθυντές σχολείων καθώς και οι σημαιοφόροι μαθητές από όλα τα σχολεία της Λιβαδειάς.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνου από την Δήμαρχο Λεβαδέων στην προτομή του αγωνιστή Αθανάσιου Διάκου που βρίσκεται έξω από τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Δήμαρχος Λεβαδέων , κ. Γιώτα Πούλου, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η δασκάλα του 7ου Δημοτικού σχολείου Λιβαδειάς, κ. Ελπινίκη Κόφφα.
«Εδώ σε αυτόν τον τόπο πριν από 2 σχεδόν αιώνες ευλογήθηκε η σημαία της επανάστασης , της εξέγερσης του ελληνικού λαού κατά του οθωμανικού ζυγού. Βέβαια, η διαδικασία της απελευθέρωσης δεν έγινε μέσα σε μια στιγμή, αλλά ήταν πολύχρονη, αφού από το 1821 η Λιβαδειά απελευθερώθηκε οριστικά το 1829» ανέφερε η κ. Πούλου και πρόσθεσε:

«Τα μηνύματα είναι πολλά και διαχρονικά , αφού και σήμερα υπάρχουν θέματα εθνικής ανεξαρτησίας».
Στην συνέχεια ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και οργάνωσαν αυτήν την επετειακή εκδήλωση, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και το δικό της μήνυμα ότι «όλοι μας πρέπει να πορευτούμε ως έθνος και ως λαός».
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας, κ. κ. Γεώργιος μιλώντας για την ιστορική αυτή ημέρα, τόνισε «Από την Αρχοντοπούλα της Ρούμελης, την όμορφη Λιβαδειά μας γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της απελευθερώσεως από τον τουρκικό ζυγό (1η Απριλίου 1821) και στέλνουμε μηνύματα και ευχές προς όλους τους συμπατριώτες μας, προς όλους τους Στερεοελλαδίτες και σε όλους εκείνους που τιμούν τους ήρωες που πότισαν με το αίμα, το δάκρυ και τον ιδρώτα τους τον αγώνα τους για τον τόπο μας. Η ευγνωμοσύνη μας είναι αΐδια, η παρακαταθήκη τους είναι μεγάλη και σπουδαία. Ευχόμαστε όλοι μας να φερόμαστε αντάξιοι του αγαθού της ελευθερίας που μας παρέδωσαν. Σε μια εποχή που η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι πάντα όμορφη καλούμεθα να αγωνιστούμε για ότι όμορφο, ότι ωραίο, για την ζωή».

Τέλος, οι εκδηλώσεις της επετειακής ημέρας κορυφώθηκαν με  παραδοσιακούς χορούς από μαθητές των δημοτικών σχολείων καθώς και με πολλά τραγούδια και  ποιήματα.

Νεκταρία Ζιώγα
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου