Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Πρωτιά μαθήτριας στη Λιβαδειά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με 19.224 μόρια

Έναν «αγώνα δρόμου», που στο τέλος έφερε πολλά χαμόγελα, αποτέλεσαν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την μαθήτρια του 2ου Λυκείου Λιβαδειάς, Καραστάθη Κυριακή (Κική), η οποία  κατάφερε να αριστεύσει ανάμεσα σε δεκάδες μαθητές και να λάβει τη πρώτη θέση στην βαθμολογική κατάταξη των φετινών εξετάσεων της θεωρητικής κατεύθυνσης στη Λιβαδειά.


Συγκεκριμένα, σημειώνοντας πολύ υψηλές βαθμολογίες στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα : Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής παιδείας 18.3, Βιολογία Γενικής Παιδείας 19.8, Αρχαία Ελληνικά  18.5, Ιστορία 18.6, Λατινικά  19.7, Νεοελληνική Λογοτεχνία  18.8, συγκέντρωσε στο πρώτο πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών 19.224 μόρια ανοίγοντας με αυτόν το τρόπο τον δρόμο της εισαγωγής της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πλέον, έχοντας απαλλαγεί από το άγχος των εξετάσεων και απολαμβάνοντας τις καλοκαιρινές της διακοπές,  η Καραστάθη Κική αναμένει την ανακοίνωση των φετινών βάσεων που θα καθορίσουν την εισαγωγή της στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ) , και ειδικότερα στο τμήμα Στρατολόγων-Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων (ΣΣΝΣ).

Όπως ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πλημμύρισε χαρά και ικανοποίηση την μαθήτρια που είδε τους κόπους της στο τέλος της σχολικής χρονιάς να δικαιώνονται.

«Το αίσθημα της ικανοποίησης είναι '' ευθέως'' ανάλογο του κόπου που κατέβαλε κανείς, οπότε η χαρά μου ήταν τεράστια στην θέαση των αποτελεσμάτων, γιατί τη χρονιά που πέρασε αναγκάστηκα να τροποποιήσω πολύ την καθημερινότητα μου» ανέφερε χαρακτηριστικά η 18χρονη μαθήτρια.

Αν και οι ώρες διαβάσματος, που διέθεσε η μαθήτρια για να απολαμβάνει τώρα την επιτυχία της, ήταν αμέτρητες, η ίδια επεσήμανε ότι σημαντικός σύμμαχος σε αυτό το «ταξίδι» ήταν τα πολύτιμα γνωστικά εφόδια που αποκόμισε καθ’όλη την διάρκεια της σχολικής της ζωής από όλες τις σχολικές βαθμίδες του δημόσιου σχολείου.

Επιπλέον, χαρακτήρισε ως «αποδοτική» την ομαδική συμπληρωματική βοήθεια που μπορεί να  είχε τα τελευταία χρόνια, καθώς μέσα από αυτήν αναπτύχθηκε το πνεύμα της άμιλλας, η δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και η επίλυση αποριών από τις διαφορετικές ερωτήσεις των συμμαθητών της.

Φυσικά, οι δύσκολες οικονομικές συγκυρίες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και το υψηλό ποσοστό ανεργίας στους νέους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ δεν θα μπορούσαν να μην επηρεάσουν τον τρόπο συμπλήρωσης του μηχανογραφικού της και την επιλογή των σχολών.
Για αυτό τον λόγο, όπως επεσήμανε η Κική Καραστάθη, το βασικό της κριτήριο μπορεί να ήταν το αντικείμενο σπουδών , η νομική επιστήμη, αλλά σημαντικό ρόλο έπαιξε και η άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, που αυτή την στιγμή θα της παρέχει η πρώτη σχολή προτίμησης της, δηλαδή η σχολή ΣΣΑΣ.

Ωστόσο, στο ερώτημα αν η ύπαρξη ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στη Λιβαδειά θα βρισκόταν ανάμεσα στις επιλογές της η ίδια σημείωσε : «Δυστυχώς η οικονομική συγκυρία των τελευταίων ετών υπαγορεύει την αναζήτηση σπουδών στη πιο κοντινή στο τόπο κατοικίας περιοχή. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως θα προτιμούσα να φύγω από την πόλη διότι πιστεύω ότι η γνωριμία μια άλλης πόλης και η νέα αρχή σε αυτή είναι τεράστια πηγή εμπειριών που ένας νέος πρέπει να βιώσει προτού αποφασίσει συνειδητά να επιστρέψει ή όχι στην πόλη του, μετά τις σπουδές τους».

Τέλος,  έχοντας πλέον αποκομίσει την δική της εμπειρία από τις πρώτες σημαντικές εξετάσεις της ζωής της, έδωσε τις δικές της συμβουλές στους νέους μαθητές της Γ’ τάξης λέγοντας ότι αυτό που χρειάζεται για να φτάσει κανείς στην επιτυχία «είναι η καλή οργάνωση του χρόνου και το εμπεριστατωμένο διάβασμα χωρίς υπερβολές» και συνέχισε προτρέποντας τους «να είναι  καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς  ''άπληστοι'' με τη γνώση και με όλους τους ανθρώπους που θα έχουν όρεξη και διάθεση να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους».

Καταλήγοντας, ευχαρίστησε όλους τους καθηγητές της τόσο για τις γνώσεις και την συναισθηματική στήριξη που της παρείχαν κατά τη διάρκεια  της γεμάτης πίεση χρονιάς που πέρασε , αλλά και ευρύτερα για τα όσα αποκόμισε από εκείνους, όχι μόνο ως εκπαιδευτικούς αλλά και ως ανθρώπους.

Διαβάστε εδώ την συνέντευξη της μαθήτριας : 


Νεκταρία Ζιώγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου