Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Νέα σύσκεψη για την Κωπαίδα



Διαδοχικές συσκέψεις για την Κωπαΐδα πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο κτίριο της  Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας στη Λιβαδειά.
Η διαδικασία ξεκίνησε με σύσκεψη της επιτροπής διαβούλευσης υπό την προεδρεία του νομικού συμβούλου Γιώργου Ανδρέου και ακολούθησε η σύσκεψη του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη με την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, τους Περιφερειακούς Συμβούλους Γιάννη Ταγκαλέγκα, Θανάση Γιαννόπουλο, Νίκο Στουπή και Νίκο Θηβαίο, τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες οι οποίες έχουν ήδη συντελεστεί αλλά και αυτές που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης ή του σχεδιασμού και οι οποίες είναι:
1.Εν όψει της χειμερινής περιόδου έγιναν  τεχνικές επεμβάσεις  στα φράγματα και τα κλειδιά του αρδευτικού συστήματος, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την απρόσκοπτη ροή των υδάτων στους αποδέκτες και την πρόληψη πλημμυρών.  Επίσης όταν χρειάστηκε διενήργησε άμεσα επεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία αποτρέποντας τον διαφαινόμενο κίνδυνο πλημμύρας.
2.Έγινε  διαπραγμάτευση με την ΔΕΗ και υπεγράφησαν νέες συμβάσεις για την λειτουργία των αντλιοστασίων εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα, που είναι απολύτως αναγκαίο για την διαδικασία άρδευσης. Να σημειωθεί ότι επιτεύχθηκε η εξασφάλιση της κατώτερης επιτρεπτής τιμής ανά κιλοβατώρα (αγροτικό ρεύμα) για όλες τις εγκαταστάσεις άρδευσης, βελτιώνοντας τις προηγούμενες συμβάσεις.
3.Με συναντήσεις με την ΕΥΔΑΠ εξασφαλίστηκε η συνέχεια της προμήθειας του αναγκαιούντος νερού από την Υλίκη και το Μόρνο.
4.Ζητήθηκαν και παρελήφθησαν τα στοιχεία του ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που θα αποτελέσουν τη βάση της μηχανοργάνωσης του αντικειμένου που ήδη ανατέθηκε, με πίστωση της Περιφέρειας ύψους 19.327,20€. Εκτιμάται ότι την 31/3/2015 θα είναι δυνατή η έκδοση και αποστολή των λογαριασμών  της πρώτης δόσης των ανταποδοτικών τελών (2€/στρέμμα) που θα εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του προγράμματος. Ήδη οργανώνεται η διαδικασία είσπραξης.
5.Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση προϊσταμένου, η διοικητική οργάνωση της υπηρεσίας που θα αναλάβει το αντικείμενο (Τμήμα Αγροτικής  Ανάπτυξης Αλιάρτου) αλλά και οι συνέργειες των διαφόρων υπηρεσιών της Π.Ε.  και αναμένεται  η τακτοποίηση της υπαλληλικής κατάστασης των πρώην υπαλλήλων του Οργανισμού Κωπαΐδας, που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες.
6.Εξασφαλίστηκαν και ενεγράφησαν στον προϋπολογισμό της Π. Ε. Βοιωτίας στα πλαίσια του Τεχνικού Προγράμματος συνολικές πιστώσεις 392.125,67€ για έργα υποδομών.
7.Είναι έτοιμες οι διακηρύξεις για  μειοδοτικούς διαγωνισμούς:
(α) καθαρισμού αυλάκων και καναλιών (για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση) προϋπολογισμού 150.000€.
(β) συντήρησης εγκαταστάσεων (κυρίως των αντλιοστασίων) προυπολογισμού 92.125,67€,  και εξασφάλιση πίστωσης για προμήθεια υλικών 40.000€.
(γ) αντικατάστασης και επισκευής φραγμάτων απολύτως αναγκαίων για την απρόσκοπτη άρδευση και  αντιπλημμυρική προστασία (για πρώτη φορά) προϋπολογισμού 40.000€.
8.Για το θέμα της διαχείρισης της άρδευσης, πέραν του άνω ποσού,  αποφασίσθηκε από τον Περιφερειάρχη, μετά από εισήγηση της Π.Ε. Βοιωτίας, όπως προβλέπει η απόφαση του Π.Σ. η διενέργειά της με ανάδοχο που θα επιλεγεί με μειοδοτικό διαγωνισμό.
Ήδη  είναι έτοιμη η σχετική διακήρυξη που θα τεθεί  για έγκριση την Ο.Ε.  Η διαχείριση της άρδευσης θα γίνει από τον ανάδοχο που θα επιλεγεί, με υδρονομείς και κανόνες άρδευσης  που θα επιτρέψουν την άρδευση σε όλους. Προϋπολογισμός μέχρι 120.000€.  Εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί οικονομία αλλά και αποτελεσματικότερη λειτουργία. Η επίβλεψη του αναδόχου θα γίνει με επόπτες – εποχιακούς υπαλλήλους γεωπόνους και τεχνολόγους γεωπονίας, που θα προσλάβει η Π.Ε. Βοιωτίας, με εκτιμώμενη δαπάνη 48.000€.
  1. Για την εκτεταμένη επισκευή του σχεδόν κατεστραμμένου εσωτερικού  οδικού δικτύου αποφασίσθηκε η διάθεση των μηχανημάτων όλης της Περιφέρειας για τον καθαρισμό, διάνοιξη και συντήρηση της εσωτερικής οδοποιίας που  βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και θα διευκολύνει την πρόσβαση και την άρδευση.
Παράλληλα έχει προγραμματιστεί και εργολαβία προυπολογισμού 70.000€ για τις αναγκαίες επισκευές σε δρόμους και γέφυρες, με βάση συμφωνημένο πρόγραμμα με τους Δημάρχους.
10.Η συνεργασία με τους Δήμους και τους ενδιαφερόμενους αγρότες είναι συνεχής και σε εξαιρετικό επίπεδο έτσι ώστε, μαζί με το γεγονός ότι για πρώτη φορά γίνονται τέτοιας έκτασης επεμβάσεις στο Κωπαϊδικό Πεδίο, να εκτιμάται πως το αντικείμενο θα υπηρετηθεί  εμφανώς  αποτελεσματικότερα, οικονομικότερα και  με διαφάνεια, αντίθετα απ’ ότι γινόταν στο παρελθόν, επ’ ωφελεία των αγροτών και της Εθνικής οικονομίας.
11.Ολοκληρώνεται η εκπόνηση νέου σύγχρονου κανονισμού άρδευσης που θα υποβληθεί  για έγκριση το Π.Σ. πριν από την έναρξη της αρδευτικής περιόδου (1/6).
  1. Το επόμενο βήμα και αφού ολοκληρωθούν οι τρέχουσες διαδικασίες  που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη άρδευση  του τρέχοντος έτους,  θα ανατεθεί η εκπόνηση της προβλεπόμενης στην απόφαση του Π.Σ. ειδικής μελέτης για την συνολική αντιμετώπιση του αντικειμένου, των αναγκαίων έργων υποδομής κ.λ.π. (master plan),  ώστε από το επόμενο έτος να  μπορούν να γίνουν δραστικότερες  και προγραμματισμένες επεμβάσεις και να εξασφαλισθούν πιστώσεις από ειδικά προγράμματα.
13.Τέλος μελετάται με σκοπό να εφαρμοσθεί από το επόμενο έτος πρόγραμμα Καλλιεργειών, που θα  αποτελέσει την παρέμβαση της Περιφέρειας στην οργάνωση της γεωργικής παραγωγής κατά τρόπο που θα επιτυγχάνει το βέλτιστο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής  και την ορθολογική εκμετάλλευση του υδάτινου πλούτου.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Μπακογιάννης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις:

«Στο πλαίσιο των συστηματικών διαβουλεύσεων και της ανοιχτής γραμμής που έχουμε με όλους τους Δημάρχους αλλά και με τους Περιφερειακούς Συμβούλους που συμμετέχουν στην σχετική Επιτροπή για την Κωπαΐδα, συναντηθήκαμε σήμερα για να αξιολογήσουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Διαπιστώσαμε ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά, σε θετική κατεύθυνση, αλλά είναι σαφές ότι έχουμε ακόμη πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε. Ειδικά τους επόμενους μήνες, με το που θα βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και θα μπορέσουμε πραγματικά πλέον να δουλέψουμε επί του πεδίου, θα κριθούμε για την αποτελεσματικότητά μας».
Παράλληλα ο κ. Μπακογιάννης έκανε γνωστό ότι τέλος Απριλίου θα είναι έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα που «χτίζεται εκ του μηδενός» και θα ενημερωθούν οι αγρότες για το πως και το που θα καταβάλουν τις οφειλές τους για το 2015. Σε οτι αφορά το 2014 και πίσω, πριν δηλαδή αναλάβει η Περιφέρεια, θα πρέπει πρώτα να οριστεί ο εκκαθαριστής ο οποίος θα προβεί στις ενέργειες για την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων.
«Η Κωπαΐδα θα δουλεύει ανταποδοτικά, πρέπει να γίνει βιώσιμη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να γίνουν τα έργα και οι παρεμβάσεις που χρειάζονται», επεσήμανε ο κ. Μπακογιάννης.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ορχομενού και Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Λουκάς Υπερήφανος σημείωσε: «Συνεχίζεται σε καλό δρόμο η συνεργασία με τη Περιφέρεια και εκτιμώ οτι όλα θα πάνε καλά. Προσπαθούμε για το καλύτερο για την Κωπαΐδα.  Οι αγρότες πρέπει να είναι βέβαιοι οτι θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε λύσεις».
Σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει στον Βαρικό των Βαγίων, όπου από τις βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει περίπου 8000 στρέμματα και οι αγρότες ενδεχομένως να χάσουν την καλλιεργητική περίοδο ο Περιφερειάρχης Κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και ήδη οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν επιληφθεί για να λυθεί το ζήτημα.
Ταυτόχρονα ζήτησε την συνδρομή της κυβέρνησης αφού όπως υπογράμμισε φέτος οι καταστροφές που σημειώθηκαν στη Στερεά από φυσικά φαινόμενα που έπληξαν διάφορες περιοχές είναι πάρα πολλές και η Περιφέρεια με τους Δήμους από μόνοι τους δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου