Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Μελέτη για την αποκατάσταση των Μύλων Παπαϊωάννου στην Λιβαδειά


Την διεκδίκηση χρηματοδότησης για την επαναλειτουργία των ιστορικών Μύλων Παπαϊωάννου και την αξιοποίηση τους ως μουσείο επιδιώκει αυτή την φορά η νέα δημοτική αρχή, όπως έγινε γνωστό σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι μελέτες, βέβαια, είχαν ξεκινήσει από προηγούμενες δημοτικές αρχές, αλλά δυστυχώς δεν είχε προχωρήσει μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο έργο.
Όπως τόνισε η Δήμαρχος Λεβαδέων στόχος της νέας δημοτικής αρχής είναι να παραλάβουν όλες τις μελέτες που έχουν γίνει κατ’ εντολήν των προηγούμενων δημοτικών αρχών, να τις ολοκληρώσουν, ώστε να μπορέσουν μέσα από αυτές να διεκδικήσουν χρηματοδότηση για να αξιοποιηθούν αυτά τα κτίρια ως μουσεία στην πόλη μας που θα βοηθούν στην επιμόρφωση των νέων δημοτών της.

«Εμείς ως συνέχεια παραλαμβάνουμε κάποιες μελέτες από την προηγούμενη δημοτική αρχή της οποίας θέλουμε να ολοκληρώσουμε για να έχουμε ώριμες μελέτες στα χέρια μας για να διεκδικήσουμε την χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου» ανέφερε η κ. Πούλου και συμπλήρωσε « Είναι πάρα πολύ όμορφο γιατί οι μηχανικοί που ασχολούνται με αυτό  θα δώσουν την δυνατότητα να γίνεται και μια μικρή παραγωγή ως επίδειξη του μουσείου αυτού. Δηλαδή πέρα από την μουσειακή άποψη  θα υπάρχει και μικρή παραγωγή για να εμπεδώνουν οι μαθητές και οι νεότεροι από εμάς άνθρωποι πως γινόταν κάποτε το αλεύρι και πως γινόταν η υδροκίνηση».

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Αλέξανδρος Μητάς, τόνισε ότι η δημιουργία αυτού του έργου θα αποτελέσει ένα στολίδι για την πόλη μας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι αυτό το έργο θα έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει.
Συγκεκριμένα, δήλωσε «Οι Μύλοι Παπαϊωάννου πράγματι είναι ένα έργο που είχε ξεκινήσει επί δημαρχίας Ρούσσαρη, ήταν ένα έργο το οποίο θα έπρεπε να έχει τελειώσει. Τότε για διάφορες συνθήκες δεν προχώρησε. Θέλω να πιστεύω ότι με ενέργειες της σημερινής δημοτικής αρχής θα τελειώσει αυτό το έργο και θα είναι ένα στολίδι για την πόλη μας».

«Η πολιτιστική και η ιστορική κληρονομιά του τόπου θα πρέπει να αναδεικνύεται και να αξιοποιείται και για τους παλιούς και για να μαθαίνουν οι νεότεροι» ανέφερε ο κ. Νώντας Κοτσικώνας αφήνοντας παράλληλα αιχμές για την καθυστέρηση του έργου που σημειώνει σχεδόν δέκα χρόνια από την αρχική του μελέτη».

Σε αναμονή των τελικών μελετών της νέας δημοτικής αρχής για την επανένταξη του έργου σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης δηλώνει  ο κ. Γιώργος Ζιώγας, ενώ μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι πρέπει να γίνει αξιοποίηση όλων των μνημείων στην Λιβαδειά.

«Η περιοχή της Λιβαδειάς έχει τόσα πολλά να προσφέρει στην τοπική κοινωνία, αφού εδώ ήταν τα περισσότερα εκκοκκιστήρια και η κίνηση γινόταν από νερό . Τώρα δεν έχει να αναδείξει κανένα, τα καταστρέψαμε όλα και δεν υπάρχει η κληρονομία μας για να δουν οι νεότεροι πως δούλευε όλος ο κάμπος της Κωπαΐδας και που γινόταν η επεξεργασία του βαμβακιού».

Νεκταρία Ζιώγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου