Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Σύσκεψη για την υιοθέτηση δημοτικών χωρών πρασίνου από σχολεία της Λιβαδειάς




Με επιτυχία στέφθηκε η συνάντηση εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας με τον Δήμο Λεβαδέων, που πραγματοποιήθηκε στην Λιβαδειά την Δευτέρα το απόγευμα, για την λήψη απόφασης σχετικά με την υλοποίηση της δράσης υιοθέτησης δημοτικών χώρων πρασίνου από τα σχολεία.



Η δράση αυτή πραγματοποιείται μετά από αίτηση των σχολείων στον Δήμο και περιλαμβάνει την περιποίηση και την φύτευση διάφορων δέντρων από τα σχολεία σε κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται εντός αλλά και εκτός αυτών.

Στόχος της είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η ανάπτυξη της αίσθησης της φροντίδας και της προσοχής των κοινοχρήστων χώρων. Επιπλέον, θεωρείται σημαντικό ότι οι μαθητές θα αντιληφθούν και οι ίδιοι, ως μικροί πολίτες, πως μπορούν να παρεμβαίνουν σε αυτούς τους χώρους μέσα από το περιβάλλον.

Στην σύσκεψη ακούστηκαν διάφορες προτάσεις τόσο από την δημοτική αρχή, όσο και από τους διευθυντές των σχολείων για τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να προχωρήσει η δράση αυτή, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την άποψη ότι η βοήθεια του Δήμου στην φύτευση είναι απαραίτητη.

Ευχαριστημένη για την μεγάλη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής στο πρόγραμμα αυτό και αρκετά αισιόδοξη για την επιτυχία του δήλωσε η Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου, η οποία επεσήμανε την σημασία της δράσης αυτής για τους μαθητές, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την βοήθεια που θα προσφέρει ο Δήμος στα σχολεία.


«Τα σχολεία κάνουν μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και προστασίας και στο πλαίσιο αυτό θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους μικρούς μαθητές γύρω από θέματα πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων. Για αυτό κάναμε την σημερινή τελική συνάντηση, ώστε να προχωρήσουμε σε φυτεύσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Πούλου και πρόσθεσε : «Έχουμε προτάσεις από τα περισσότερα σχολεία και προχωράμε στον σχεδιασμό της φύτευσης. Όμως, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η υιοθεσία των δημοτικών χώρων πρασίνου έχει στόχο την δημιουργία της αίσθησης της φροντίδας. Αυτά τα παιδιά, επειδή θα έχουν δημιουργήσει αυτόν τον χώρο πρασίνου, θα τον φροντίζουν και θα βρίσκουν μελλοντικό ανάδοχο, όταν εκείνα δεν θα μπορούν να ασχοληθούν άλλο».


Μάλιστα, η Δήμαρχος Λεβαδέων διευκρίνισε ότι η δράση αφορά καθαρά τα σχολεία, τους μαθητές τους και το τι μπορούν εκείνοι να κάνουν σε αυτούς τους χώρους, ενώ ο Δήμος θα λειτουργεί επικουρικά σε κάθε περίπτωση.


Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λεβαδέων πρότεινε την στήριξη της δημοσιότητας αυτής της δράσης, η οποία θα είναι η ύπαρξη ενός link όπου κάθε σχολείο θα μπορεί να αναρτά φωτογραφίες, βίντεο από αυτούς τους χώρους που θα έχουν αναλάβει με το πώς ήταν πριν και μετά την παρέμβαση τους. Ενώ, υπάρχει και η σκέψη για την δημιουργία ενός ταμπλό σε κάθε χώρο με την αναφορά κάθε ανάδοχου σχολείου, όπως και η επιβράβευση τους.

Νεκταρία Ζιώγα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου