Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

«Όχι στην βία, Ναι στην φιλία» το σύνθημα συγκέντρωσης κατά της σχολικής βίας στην Λιβαδειά



Συγκέντρωση σιωπηρής διαμαρτυρίας κατά του σχολικού εκφοβισμού(BULLYING) πραγματοποιήθηκε στην Λιβαδειά την Τρίτη το απόγευμα με πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Γονείς, μαθητές και δάσκαλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην Κεντρική Πλατεία για να μιλήσουν, να συζητήσουν, να ενημερώσουν τα παιδιά και να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού που το τελευταίο καιρό έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Με τρία σημαντικά μηνύματα : «Μη φοβάσαι – Μίλα», «Όχι στην βία, ναι στην φιλία», «Αν δεις κάτι, πες κάτι!!!», που είχαν κολλήσει στους τοίχους της κεντρικής πλατείας, οι γονείς θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν τα παιδιά τους να μην συμμετέχουν σε τέτοια κρούσματα βίας, να τα αποτρέπουν και να συζητούν το πρόβλημα, όταν υπάρχει.
«Ο εκφοβισμός και η βία στο σχολείο είναι κάτι που μας αφορά όλους. Το bullying δεν αφορά έναν τσακωμό μεταξύ «τσαμπουκάδων». Κλείνει μέσα του μια ασυμμετρία δύναμης – οι δυνατοί εκφοβίζουν εκείνους που θεωρούν πιο αδύναμους. Και πρέπει να δείχνουμε μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα, καθώς μπορεί να κοστίσουν πολύ σοβαρά στην ψυχική υγεία των θυμάτων στο μέλλον» αναφέρουν με ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

Ενώ ταυτόχρονα καλούν όλους τους γονείς και τους δασκάλους να ακολουθήσουν μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση της βίας, όπως την ενθάρρυνση των νέων για συμμετοχή τους στα κοινά και στον αθλητισμό, την προβολή σωστών προτύπων συμπεριφοράς, αλλά και την συνεργασία με φορείς που αγωνίζονται για την εξάλειψη της νεανικής παραβατικότητας.
«Είναι ένα πολύ μικρό πρώτο βήμα η σημερινή συγκέντρωση» επισημαίνει η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού σχολείου Λιβαδειάς, κ. Ντίνα Πούλου, και προσθέτει: «Πρωτίστως οι γονείς πρέπει να είμαστε δίπλα στα παιδιά μας, να τα ακούμε, να τα αφουγκραζόμαστε και να καταλαβαίνουμε τι αισθάνονται, ώστε να μας μιλούν».
Δυστυχώς, ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που παίρνει μεγάλες διαστάσεις και στον νομό της Βοιωτίας. Για αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον διευθυντή του 8ου Δημοτικού σχολείου Λιβαδειάς, κ. Μιχάλη Γιαννιό, η έξαρση του φαινομένου έχει οδηγήσει το Υπουργείο Παιδείας στην σύσταση του Παρατηρητηρίου κατά της σχολικής βίας σε όλη την Ελλάδα και στα σχολεία πραγματοποιούνται διαλέξεις και συζητήσεις για την εξάλειψη του.
Και καταλήγοντας μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εμείς όλοι οι εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που θα χωράει όλους τους μαθητές, όλες τις γνώσεις. Ένα σχολείο που θα τους ενώνει όλους για ένα καλύτερο αύριο».
Να σημειωθεί ότι στο σημείο συγκέντρωσης είχαν ανάψει κεράκια εις μνήμην του τελευταίου θύματος  σχολικής βίας Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Νεκταρία Ζιώγα
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου