Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα στην Λιβαδειά

Μια κινητή έκθεση με 200 περίπου μουσικά όργανα φιλοξενείται εδώ και λίγες ημέρες στο ισόγειο κτίριο του πρώην Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας (πλατεία Λάμπρου Κατσώνη) με στόχο την ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς για να διατηρηθεί η παράδοση της λαϊκής μουσικής που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με τον Χορευτικό Λαογραφικό  Όμιλο Λιβαδειάς και το Μουσείο Ελληνικής Τέχνης και Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων – Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη διοργάνωσαν αυτήν την κινητή  έκθεση με τα μουσικά όργανα για λίγες ημέρες στην Λιβαδειά, ώστε να φέρει κοντά γενιές και ανθρώπους με την παράδοση, οι οποίοι δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο της Αθήνας ,στην Πλάκα.

«Ο στόχος της έκθεσης είναι πάνω από όλα εκπαιδευτικός» ανέφερε ο καθηγητής εθνομουσικολογίας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Παν/μίου  Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας  παρευρισκόμενος στα εγκαίνια της έκθεσης και συμπλήρωσε λέγοντας: «Ένα πολύ μεγάλο μέρος του κοινού στο οποίο απευθυνόμαστε είναι τα σχολεία και οι νέοι γιατί μας ενδιαφέρει πάρα πολύ η διάσωση, η διάδοση πάνω από όλα και η προβολή της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς στις επόμενες  γενιές».

Κατά την διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν δράσεις που στόχο έχουν την εκπαίδευση των νέων. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια προς τους εκπαιδευτικούς για να συνδράμουν με τον καλύτερο τρόπο στην ξενάγηση των μαθητών στην έκθεση των μουσικών οργάνων, ενώ οι μικροί μαθητές θα κληθούν να διαγωνιστούν στην ζωγραφική με θέμα : « τα λαϊκά όργανα και τα πανηγύρια της περιοχής τους».

Παράλληλα, οι τοπικοί φορείς θα συνεργαστούν  ώστε να γίνει μια καταγραφή των λαϊκών οργανοπαικτών της περιοχής μας με σχετικό φωτογραφικό και ηχητικό υλικό. Σημαντική, όμως, είναι και η συμβολή των μεγαλύτερων γενιών αφού όπως τόνισε ο κ. Λιάβας  « αυτοί οι άνθρωποι τραγουδάνε , χορεύουν και έχουν μέσα τους ένα υλικό το οποίο τους παροτρύνουμε να το περάσουν στα παιδιά, τα εγγόνια τους και γενικότερα στην νεότερη γενιά».

Σημαντική χαρακτήρισε την έκθεση αυτή για την πόλη της Λιβαδειάς η Δήμαρχος Λεβαδέων,  Γιώτα Πούλου, αφού τόνισε ότι το στίγμα της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης θα πρέπει να βασιστεί στην παράδοση της, και κάλεσε όλους τους δημότες να την επισκεφθούν.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Χορευτικού Λαογραφικού  Ομίλου Λιβαδειάς κ. Αντρέας Κουτσούμπας επεσήμανε ότι η διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων θα ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να συμμετέχουν πιο ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μέσα από τον χορό και το τραγούδι, ενώ ευελπιστεί ότι θα αυτή θα αποτελέσει και την  αρχή για την επαναφορά των μουσικών ορχηστρών στους χορευτικούς συλλόγους.

Η έκθεση στην Λιβαδειά θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη  17 Ιουνίου, όπου και θα ολοκληρωθεί μαζί με μια μεγάλη χορευτική εκδήλωση  που θα διοργανώσει  ο Χορευτικός Λαογραφικός  Όμιλος Λιβαδειάς. 

Νεκταρία Ζιώγα













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου