Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Για το νέο ΕΣΠΑ συζήτησαν Περιφέρεια Στερεάς και Δήμος Λεβαδέων

Το νέο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πακέτο, τους άξονες και τις δράσεις που με αυτό θα αναπτυχτούν συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λεβαδέων σε ειδική συνεδρίαση παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιου και του Περιφερειάρχη Στερεάς Κώστα Μπακογιάννη ο οποίος συνοδευόταν από τους Αντιπεριφερειάρχες Φανή Παπαθωμά, Κώστα Μπακομήτρο και Χάρη Σανιδά καθώς και από υπηρεσιακούς παράγοντες. 

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στον κύκλο διαλόγου με όλους τους Δήμους της Στερεάς που έχει ανοίξει ο Περιφερειάρχης Μπακογιάννης προκειμένου να επιτευχθεί η μέγιστηδυνατή απορρόφηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και τα έργα που θα προκριθούνπρος κατασκευή να ικανοποιούν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες των τοπικώνκοινωνιών.
"Είναι μια σημαντική μέρα που αφορά το πλαίσιο και την πορεία της ανάπτυξης με τα δεδομένα που υπάρχουν για την πόλη αλλά και για ένα μεγάλο μέρος της Βοιωτίας. Χάρηκα κ. Περιφερειάρχα που άκουσα από εσάς μια διαπίστωση για την καλή συνεργασία με τον δήμο Λιβαδειάς και την τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που και εμείς στο δικό  πλαίσιο διαπιστώνουμε. Ως τοπική εκκλησία θέλουμε να έχουμε μια διακριτική παρουσία στήριξης αλλά και συνεργασίας διότι έχουμε πολλές κοινές ευθύνες απέναντι στο λαό μας", σημείωσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο κ. Γεώργιος.
Ο Κ. Μπακογιάννης αφού τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης για την αυτοδιοίκηση πρόσθεσε: "Βρισκόμαστε στη Λιβαδειά στο πλαίσιο των ανοιχτών δημοτικών συμβουλίων που διοργανώνονται σε όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προκειμένου να συζητήσουμε για το νέο ΕΣΠΑ και να μοιραστούμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις κάθε δήμου. Έγινε μια πολύ χρήσιμη και παραγωγική συζήτηση. Είμαστε ακόμα στην αρχή και έχουμε πάρα πολύ δουλειά ακόμα μπροστά μας".
Η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου δήλωσε: "Σε αυτή τη φάση συζητάμε να καταλάβουμε τους άξονες και τα μέτρα για να ετοιμάσουμε τις προτάσεις μας για τα έργα που πρέπει να ωριμάσουν μέσα στην επόμενη περίοδο. Είναι αλήθεια οτι η περιφέρεια πρέπει να οργανώσει ακόμα καλύτερα το πως οι δήμοι θα υλοποιήσουν το ΣΕΣ και αναφέρομαι σε εκείνους τους δήμους που δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια. Προς αυτή την κατεύθυνση η Περιφέρεια πρέπει να βοηθήσει συγκεκριμένα τους δήμους αλλά και να διαμορφώσει τα κριτήρια με ανοιχτές διαδικασίες και διαφάνεια με τα οποία στο επόμενο χρονικό διάστημα θα εντάσσονται τα έργα".
Και συμπλήρωσε: "Στο πλαίσιο της κατάρτισης του επιχειρησιακού σχεδίου της 
Περιφέρειας ο δήμος μας έχει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες θα συζητηθούν αναλυτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο".
Επεσήμανε δε πως η Περιφέρεια Στερεάς είναι στο στόχο 2 γεγονός που συνεπάγεται μικρότερα προγράμματα σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας ωστόσο υπάρχουν και τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων όπου μπορούν να ενταχτούν ορισμένα έργα όπως για παράδειγμα αγροτικά και διαχείρισης απορριμμάτων.  
Ο Άρης Ρούσσαρης έδωσε έμφαση σε τρεις προτάσεις επισημαίνοντας σχετικά: "Η παρουσία εδώ του Περιφερειάρχη έδωσε τη δυνατότητα σε μένα και τον συνδυασμό μας να αναπτύξουμε ένα όραμα που σε αυτή την κρίσιμη περίοδο με συνεργασία Περιφερειάρχη, Δήμου και Κυβέρνησης μπορεί να δώσει λύσεις σε μεγάλα και σοβαρά θέματα. Το πρώτο θέμα είναι το μισό διοικητήριο το οποίο δεν ανήκει στην Περιφέρεια αλλά στην Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου και πρέπει με την συνεργασία όλων να περιέλθει στο Δήμο Λεβαδέων. Το δεύτερο αφορά στο πανεπιστήμιο που έφυγε από ένα καπρίτσιο του πρώην υπουργού της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ του κ. Αρβανιτόπουλου και το τρίτο θέμα είναι η διαχείριση των υδάτων".
Διαφορετική ήταν η άποψη του Νώντα Κοτσικώνα για τον στόχο της συζήτησης και την υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
"Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι οτι το έργο με την ανάπτυξη το έχουμε ξαναδεί όπως και τα αρνητικά αποτελέσματα για τον λαό. Ελάχιστοι πλούτισαν από τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα. Κάτι παρόμοιο θα επαναληφθεί και όλο το σκηνικό στήνεται για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του απλού λαού που βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Η πολιτική κατευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υλοποιείται από την κυβέρνηση, τις Περιφέρειες και τους Δήμους", υπογράμμισε ο Ν. Κοτικώνας.
Ο Γιώργος Ζιώγας χαρακτήρισε χρήσιμη τη διαδικασία της Περιφέρειας και επεσήμανε: "Δόθηκε η ευκαιρία σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις να ενημερώσουμε τον Περιφερειάρχη και να προτείνουμε λύσεις για τα προβλήματα του δήμου Λεβαδέων που είναι πάρα πολλά σε όλα τα επίπεδα και στο χωροταξικό και τον περιφερειακό σχεδιασμό. Λέμε για παράδειγμα οτι υπάρχουν χρήματα για αγροτουρισμό και μένει εκτός η Λιβαδειά ως δήμος αγροτοβιοτεχνικός".
Ο Αλέκος Καρκάνας ζήτησε την προώθηση έργων ουσιαστικών και με μέλλον λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αυτό που έχει σημασία για μας δεν είναι η διεκπεραίωση των προγραμμάτων αλλά η δημιουργική, η αναπτυξιακή διαχείριση. Θα πρέπει οτι έργο γίνει στην Λιβαδειά, τη Βοιωτία και τη Στερεά γενικότερα να έχει μέλλον".
Να σημειωθεί τέλος οτι στην συνεδρίαση της Τρίτης το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπερψήφισε την μεταφορά των αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Νεκταρία Ζιώγα













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου