Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Αλέκος Καλύβης: Επωφελής συμβιβασμός μόνο χωρίς εκβιασμούς από τους εταίρους τόνισε από την Λιβαδειά

Με την επίσκεψη και την κεντρική ομιλία του Αλέκου Καλύβη, μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκαν και στην Λιβαδειά οι εκδηλώσεις του κόμματος με κεντρικό θέμα συζήτησης «Οι 100 ημέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Μέλη και φίλοι του κόμματος βρέθηκαν την Δευτέρα το απόγευμα από νωρίς στο Συνεδριακό Κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος» παρά τον βροχερό καιρό για να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις εξελίξεις από της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους.
«Όπως σε όλη την Ελλάδα έτσι και στην Λιβαδειά γίνεται μια προσπάθεια ενημέρωσης του κόσμου για την πορεία του κοινωνικού έργου αλλά και την πορεία της διαπραγμάτευσης όπως αυτή εξελίσσεται με τον γνωστό τρόπο από την πλευρά της κυβέρνησης στην ΕΕ» ανέφερε ο Γραμματέας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Θηβαίος και συμπλήρωσε : «Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τις δυσκολίες που συναντάει η νέα κυβέρνηση, τους εκβιασμούς, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται για να υπάρξει συμφωνία που να μην ξεφεύγει από το πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων και των κόκκινων γραμμών που έχει βάλει η κυβέρνηση. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε να είναι ενήμερος ο κόσμος, θέλουμε να απαντήσουμε στον βαθμό που μπορούμε για τα προβλήματα  που υπάρχουν, για όλες τις εξελίξεις και για όλες τις πιθανές εξελίξεις από εδώ και στο εξής».
Μάλιστα δήλωσε ότι το κόμμα στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την εδραίωση μια άλλης πολιτικής στην χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δεν θα αργήσει η διαδικασία ανασυγκρότησης της.
Από την πλευρά του ο Αλέκος Καλύβης, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα, φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης ώστε να λυθεί το μείζον ζήτημα της ρευστότητας που προκαλεί «πονοκέφαλο» αυτήν την στιγμή στην κυβέρνηση. Ενώ τόνισε ότι βασικός στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η ύπαρξη μιας επωφελούς συμφωνίας για την χώρα μας.
"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ώστε να υπάρξει μια συμφωνία στο μεγάλο πακέτο που θα πρέπει να έχει και το θέμα του χρέους και το θέμα της ανάπτυξης και το ζήτημα της ανάπτυξης. Εμείς καταβάλλουμε μια προσπάθεια όμως οι δανειστές από την πλευρά τους είναι αμείλικτοι και πολλές φορές εκβιάζουν", είπε ο Α. Καλύβης και πρόσθεσε: "Η προσπάθεια μας είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο ρυθμίσεων το οποίο και θα περιορίζει το πρωτογενές πλεόνασμα και επίσης θα λειτουργεί μια μεταρρυθμιστική διαδικασία στο χώρο του δημοσίου, του φορολογικού μηχανισμού, στο να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και στο να χτυπηθεί η διαπλοκή. Από εκεί και πέρα είναι γνωστό ότι υπάρχουν πιέσεις για θέματα φορολογίας, ιδιαίτερα για το ΦΠΑ. Η προσπάθεια μας είναι να μην αλλάξει η δομή του ΦΠΑ γιατί αυτό θα επιβαρύνει κάποιον κόσμο, αλλά να στραφούμε στο θέμα της εισπραξιμότητάς του διότι κάθε χρόνο χάνονται 9 δισεκατομμύρια".
Επιπλέον, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και των πρόωρων εκλογών αν δεν υπάρξει συμφωνία και μίλησε για ρήξη αν οι δανειστές επιμείνουν σε πολιτικές που καταστρατηγούν τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η κυβέρνηση σύμφωνα με την εντολή που έχει πάρει από τον ελληνικό λαό.
Ο κ. Καλύβης τόνισε οτι οι χειρισμοί της κυβέρνησης βασίζονται στην πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία.

"Ο λαός -είπε- αποφάσισε ένα πρόγραμμα, δεν μπορεί η Ευρώπη να λέει στοπ στην δημοκρατία. Άρα πρέπει να υπάρξει ένας επωφελής συμβιβασμός. Όμως με μέτρα τα οποία θα χτυπούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα και θα  δημιουργούν μια συνέχιση στο καθεστώς της υπερφορολόγησης ή θα επιδιώκουν συνέχιση του καθεστώτος των μνημονίων δεν θα υπάρξει συμβιβασμός δεν μπορεί αυτό να γίνει αν επιμένουν σε τέτοια πράγματα". Εξάλλου όπως υπογράμμισε "ο λαός έχει τον τελευταίο λόγο".

Νεκταρία Ζιώγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου