Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΑΕ γιόρτασε από την Λιβαδειά την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου


Με μια ιδιαίτερη εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παραρτήματος Λιβαδειάς με στόχο την άμεση ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών της.

Δυο ξύλινα περίπτερα,  που είχαν στηθεί στην μέση της Κεντρικής Πλατείας και τα οποία είχαν παραχωρηθεί από τον Δήμο Λεβαδέων , χρησιμοποίησαν τα μέλη της ΕΑΕ Παραρτήματος Λιβαδειάς για να συγκεντρώσουν περαστικούς και να τους παρέχουν ενημέρωση για την μάστιγα του καρκίνου, τις μορφές του αλλά και την επιτακτική ανάγκη για πρόληψη.
Ως γνωστόν, η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC), που εκπροσωπεί 280 οργανώσεις σε 90 χώρες του κόσμου.
Κάθε χρόνο πραγματοποιείται  εκστρατεία ενημέρωσης δίνοντας έμφαση στην πρόληψη αλλά και στη διαπίστωση ότι το 43% των καρκίνων μπορούν να αποφευχθούν με κάποιες προϋποθέσεις όπως φυσική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και αποφυγή του τσιγάρου.
Από αυτήν την εκστρατεία δεν θα μπορούσε να μην συμμετέχει το Παράρτημα της Λιβαδειάς που εδώ και χρόνια μάχεται με τις δυσκολίες της εποχής για να προσφέρει στον συνάνθρωπο μέσα από την ενεργή δράση του για την πρόληψη του καρκίνου στην περιοχή μας.

Έτσι σχηματίζοντας έναν κύκλο αγάπης τα μέλη της ΕΑΕ Λιβαδειάς προσπάθησαν να δώσουν το στίγμα της ημέρας και να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ενώ, δεν έλειπαν τα λουλούδια που πρόσφεραν στον κόσμο και οι χάρτινες καρδιές που έγραφαν: «Το κάπνισμα δεν μου ταιριάζει», «Επιλέγω Ποιότητα Ζωής», «Υπάρχει ίαση», «Διαλέγω την πρόληψη», «Ελπίδα ζωής», κ.ά.


Η Πρόεδρος του Παραρτήματος κ. Στέλλα Ταπανλή  μιλώντας για την εκδήλωση  τόνισε :«Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη μεγάλη πανανθρώπινη γιορτή ζωής. Ο καρκίνος δεν είναι εχθρός, είναι κομμάτι της ζωής μας. Τον προσεγγίζουμε φιλικά με υπομονή καρτερία και χωρίς ολιγωρία. Άλλωστε στη ζωή πάντοτε νικάει ο πιο δυνατός, ο πιο ευφυής, στο χέρι μας είναι να επικρατήσουμε εμείς».

Σύμφωνα με την κ. Ταπανλή ο άνθρωπος σήμερα διαθέτει πολλά πλεονέκτημα για να νικήσει την  νόσο.

«Η επιστήμη ερευνά και ανακαλύπτει συνεχώς νέα όπλα, η καλή ψυχολογία που "υφαίνεται" μέσα από εξελιγμένες μεθόδους, τα νέα φάρμακα χαρίζουν ζωή με ποιότητα, το οικογενειακό περιβάλλον και οι φίλοι που στηρίζουν και στέκονται με αγάπη αποτελούν τα πιο ισχυρά ατού έναντι της ασθένειας», είπε χαρακτηριστικά. 

Και κατέληξε: «Είναι στο χέρι μας να μειώσουμε τους πρόωρους θανάτους από καρκίνο αν ευαισθητοποιήσουμε και κινητοποιήσουμε τους συνανθρώπους μας. Αυτό κάνει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία. Είναι στο χέρι μας να επιλέξουμε υγιεινές πρακτικές ζωής, να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση, να εξασφαλίσουμε ποιοτική θεραπεία και να βελτιώσομε τη ζωή όσων ασθενήσουν. Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε τη ζωή».



Να σημειωθεί ότι όσοι επισκέπτονταν  τα δυο περίπτερα της ΕΑΕ μπορούσαν να βρουν ενημερωτικά φυλλάδια, ενημερωνόντουσαν για τις ποικίλες δραστηριότητες της ΕΑΕ στην περιοχή, είχαν την ευκαιρία να γίνουν μέλη ώστε να μπορούν συμμετέχουν στα διάφορα συνέδρια και σεμινάρια που διοργανώνει κατά καιρούς η ΕΑΕ , αλλά και να πραγματοποιούν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις όλο τον χρόνο.

Νεκταρία Ζιώγα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου