Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

«Μυθική» βραδιά στο Μορφωτικό Σύλλογο

Την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, παρά το δριμύ ψύχος που επικρατούσε, στο Μορφωτικό Σύλλογο της πόλης μας διοργανώθηκε μια ζεστή εκδήλωση, που ταξίδεψε τους παρισταμένους στα βήματα των μύθων της αρχαίας Βοιωτίας, όπως αυτοί ξετυλίγονται μέσα από τα έργα των μεγάλων ποιητών της Βοιωτίας, του Πινδάρου, του Ησιόδου, της Μύρτιδας και της Κόριννας.
Το πυκνό και ενθουσιώδες ακροατήριο μεταφέρθηκε σε μια άλλη εποχή. Σε μια εποχή μύθων και θρύλων, όταν θεοί και άνθρωποι μοιράζονταν επιδιώξεις και πόνους και πάθη. Την ξενάγηση σε αυτοί την εποχή ανέλαβαν δέκα κυρίες και δεσποινίδες της πόλης μας, βάζοντας η καθεμιά τη δική της πινελιά στον πίνακα των αρχαίων μύθων.
Η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Άννα Νικολάου αναφέρθηκε στην καταγωγή των Βοιωτών, η οποία ξεκινά από τα προελληνικά φύλα των Λελέγων και των Εκτήνων και φτάνει στο Αιολικό φύλο των Βοιωτών.
Η ασκούμενη δικηγόρος δ. Μαρία Καγιά γνώρισε στους ακροατές τις όμορφες Βοιωτές κόρες, τις Μούσες, τις Νύμφες και τις Χάριτες.
Η μαθήτρια δ. Γεωργία Παλούκη ανέσυρε από το βάθος του χρόνου πλάσματα τρομερά για τους ανυπεράσπιστους θνητούς, τις Μοίρες, που κυβερνούν τις ανθρώπινες ζωές, τον Τρίτωνα, ένα παντοδύναμο θαλάσσιο τέρας, και την Τευμησσική αλεπού, που η μανία της εξευμενιζόταν με ανθρωποθυσίες.
Η κοινωνιολόγος και συνεργάτιδα του Συλλόγου δ. Τασία Κουτσούμπα διηγήθηκε την τραγική ιστορία του ευσεβούς Ευνόστου και τις ιστορίες του Ισμηνού και του Αλαλκομενέα, τα ονόματα των οποίων ακούγονται ακόμη και σήμερα στην περιοχή μας.
Για μια μικρή, αλλά σημαντική κωμόπολη της περιοχής μας, τη Χαιρώνεια, μίλησε η νέα δημοσιογράφος δ. Νεκταρία Ζιώγα, καταδεικνύοντας όχι μόνο το γνωστό ιστορικό της ρόλο, αλλά και το ρόλο της στη διαδοχή των θεϊκών γενών.
Η εκπαιδευτικός κ. Βασιλική Ποντικοπούλου ζωντάνεψε δύο μεγάλες μαντικές μορφές, το Θηβαίο μάντη Τειρεσία και τον περίφημο Αμφιάραο, που πέθανε και τιμήθηκε στην περιοχή μας.
Ακολούθησε η εκπαιδευτικός κ. Κατερίνα Μαρτιναίου, η οποία έστησε τον ανδριάντα του γνωστού στο πανελλήνιο Ηρακλή και του πιστού βοηθού του Ιόλαου.
Η μαθήτρια δ. Μαρία Καραβαγγέλη ξεδιάλυνε τους μύθους της καταγωγής των Βοιωτών αναφερόμενη σε δύο από τους σημαντικότερους γενάρχες τους, το Φλεγύα και τον Κάδμο.
Την τραγική μοίρα των παιδιών του Κάδμου αφηγήθηκε στη συνέχεια η δ. Μαρκέλλα Γιοβανόβσκι, θυμίζοντας σε όλους το βραχύ και ευάλωτο της ανθρώπινης φύσης.
Το ταξίδι έκλεισε η κ. Αγγελική Σωτήρχου, η οποία ξετύλιξε την τραγική ιστορία των Λαβδακιδών μια ιστορία που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για όλους τους μεγάλους τραγικούς ποιητές, αλλά και πολλούς συγχρόνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου