Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Στον Εισαγγελέα Λιβαδειάς η υπόθεση του αποχετευτικού στην Αλίαρτο

Καταγγελία «βόμβα» από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Για συκοφαντία κάνει λόγο ο δήμαρχος και σημειώνει πως αν υπάρχει λάθος θα διορθωθεί

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία σχετικά με το έργο του αποχετευτικού που βρίσκεται σε εξέλιξη προέβη πριν λίγες ημέρες ο Δημοτικός Σύμβουλος Αλιάρτου – Θεσπιαίων και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Φίλιππος Σαγάνας κατά τη διάρκεια απολογισμού της παράταξής του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ. Αλιάρτου ο δήμος εγκρίνει δαπάνες αρκετών χιλιάδων ευρώ για το συγκεκριμένο έργο για παρεμβάσεις που δεν έγιναν με την μέθοδο με την οποία έχουν χρεωθεί γεγονός που αυξάνει σημαντικά το κόστος αφού η εκσκαφή των ορυγμάτων που περνάνε οι σωλήνες της αποχέτευσης αντί για 10 ευρώ ανά κυβικό χρεώνεται με 32 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και το ύψος της διαφοράς σύμφωνα με υπολογισμούς ανέρχεται συνολικά σε περίπου 600.000 ευρώ.
Μάλιστα όπως έκανε γνωστό ένα τμήμα του έργου το έχει κάνει μέλος της οικογένειας του, έτσι ο ίδιος έχει άμεση γνώση και διαβεβαιώνει οτι ουδέποτε χρησιμοποίησε την μέθοδο και τα εργαλεία που υποστηρίζει ο δήμος Αλιάρτου και εκτινάσσουν στα ύψη το κόστος.
Παράλληλα επεσήμανε πως δύο φορές που κατέθεσε αίτηση και ζήταγε συγκεκριμένα στοιχεία από τον δήμο, ο εργολάβος που έχει πάρει το έργο επισκέφθηκε και έκανε παρέμβαση στα παιδιά του που δούλευαν στη Ναύπακτο και αναρωτήθηκε από που είχε την πληροφορία.
«Ζήτησα τους λογαριασμούς που είχαν εκδοθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, του βλέπω και διαπιστώνω οτι ήδη μέσα εκεί έχει συμπεριληφθεί και μια μεγάλη ποσότητα αυτών των εργασιών και όχι μόνο, αλλά είχανε περάσει και ένα τμήμα που είχε πάρει το παιδί μου οτι το δούλεψε με αυτόν τον τρόπο. Εμείς όμως ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε αυτά τα εργαλεία», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Σαγάνα όλα όσα είχαν πέσει στην αντίληψή του έγιναν γνωστά στον Δήμαρχο χωρίς όμως να γίνει κάτι.
«Αυτά έγιναν γνωστά στον Δήμαρχο και περίμενα να ακούσω οτι θα εξεταστεί η καταγγελία σας κ. Σαγάνα, δυστυχώς αυτό που άκουσα ήταν οτι είσαι λασπολόγος», είπε ο Φ. Σαγάνας και συμπλήρωσε: «έχω στοιχεία που μου δείχνουν οτι κάτι συμβαίνει, αυτά θα τα πάω στη δικαιοσύνη που είναι αρμόδια για να αποφανθεί. Δεν μου το επιτρέπει ούτε το ήθος μου ούτε η ιδεολογία μου να κάνω γαργάρες κάποια πράγματα που νομίζω ότι είναι στραβά, με οτι αυτό συνεπάγεται και με όποιο κόστος».
Έτσι χθες το πρωί ο κ. Σαγάνας κατέθεσε τον σχετικό φάκελο στον κ. Εισαγγελέα Λιβαδειάς προκειμένου να διερευνήσει την υπόθεση.
«Έχω υποχρέωση να προστατέψω τα συμφέροντα των δημοτών και επειδή έπεσε στην αντίληψη μου μια περίπτωση η οποία συνιστά ενδεχομένως αδίκημα, έρχομαι σήμερα στον κ. Εισαγγελέα να καταθέσω τον σχετικό φάκελο και ένα υπόμνημα στο οποίο αναφέρω όλα αυτά που γνωρίζω μαζί με τα προς διερεύνηση στοιχεία.
Καταγγέλλω ότι στο έργο δίκτυα ακαθάρτων Αλιάρτου που κατασκευάζεται στην Αλίαρτο έχουν προσμετρηθεί ποσότητες και έχουν πληρωθεί ποσότητες έργου οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί και παράλληλα καταγγέλλω την κακή κατασκευή του και ότι δεν ακολουθείται  ουσιαστικά η μελέτη», είπε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο κ. Σαγάνας.
Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένας τρόπος κατασκευής του έργου με αντιστήριξη παριών με μεταλλικά πετάσματα, αυτά τα χρησιμοποιούν οι χωματουργοί και οι εργολάβοι προκειμένου να προστατέψουν τους εργαζόμενους από τυχόν κινδύνους που υπάρχουν μέσα στα ορύγματα και δη όταν ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά και τα εδάφη είναι σαθρά και ελλοχεύει κίνδυνος ατυχήματος. Στον Αλίαρτο όμως, στη συγκεκριμένη περιοχή, αφενός δεν υπήρχε τέτοιος κίνδυνος, δραστηριοποιούμαι 33 χρόνια στον χώρο αυτό και γνωρίζω αλλά ούτε μας έδωσε ο εργολάβος τέτοια εργαλεία, ούτε για κάτι τέτοιο τον υποχρέωσαν».
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Γιώργος Ντασιώτης σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απαντώντας σε όσα καταγγέλλει η μειοψηφία έκανε λόγο για συκοφαντία υποστηρίζοντας οτι πρόκειται για λασπολογία.
Επι της ουσίας είπε πως αν πράγματι έχει συμβεί κάποιο λάθος τότε υπάρχει ο τρόπος να διορθωθεί στη συνέχεια μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία ωστόσο δεν ξεκαθάρισε με ποιον τρόπο έγινε το έργο τουλάχιστον στο συγκεκριμένο τμήμα και αν ισχύουν όσα επισημαίνει η αντιπολίτευση. Μπορεί όπως είπε αργότερα να υπάρξει «θεραπεία» όμως για το ποιός τώρα και με ποια διαδικασία αποφάνθηκε οτι τα έργα έγιναν με την συγκριμένη μέθοδο και χρησιμοποιήθηκαν τα συγκεκριμένα εργαλεία ώστε να απαιτηθεί η αυξημένη σύμφωνα με τη αντιπολίτευση δαπάνη δεν δόθηκε καμία εξήγηση.
Ο Δήμαρχος πάντως στήριξε τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου ξεκαθαρίζοντας όμως οτι ο ίδιος ούτε βεβαιώνει ούτε πληρώνει δεδομένου οτι είναι πολιτικός παράγοντας του δήμου και αυτές είναι δουλειές των υπηρεσιακών.
Επίσης ο κ. Ντασιώτης αναφερόμενος στην επίσκεψη και τη παρέμβαση του εργολάβου στα παιδιά του κ. Σαγάνα (που ουδείς στην αίθουσα του Δ.Σ. αμφισβήτησε) έκανε λόγο για φασίζουσα λογική κατηγορώντας τον επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ. οτι αφήνει υπονοούμενα πως η δημοτική αρχή έστειλε τον εργολάβο.
Ένταση προκλήθηκε στην αίθουσα όταν ο Δήμαρχος Γ. Ντασιώτης κατηγόρησε τον Φ. Σαγάνα για φασιστική συμπεριφορά με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών της Λαϊκής Συσπείρωσης αλλά και πολιτών που παρακολουθούσαν την διαδικασία.
Ο κ. Ντασιώτης κατηγόρησε τον κ. Σαγάνα οτι στην πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δεν του έδωσε το λόγο προκειμένου να ακουστεί η άποψή του.
Απαντώντας ο κ. Σαγάνας είπε οτι του έδινε το λόγο για ερώτηση όχι όμως για παρέμβαση. «Είναι δυνατόν σε συγκέντρωση του Τσίπρα να πάει να μιλήσει ο Σαμαράς;», είπε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί τέλος πως εντύπωση προκάλεσε το γεγονός οτι ο Δήμαρχος όπως ο ίδιος είπε δεν γνώριζε να απαντήσει σε ζητήματα που αφορούν στην επιλογή από τον δήμο Αλιάρτου του τεχνικού συμβούλου του συγκεκριμένου έργου που χαρακτηρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα.
Τα ερωτήματα παραμένουν και τώρα η συνέχεια αναμένεται από την δικαιοσύνη.
Να σημειωθεί τέλος ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης οτι όλα αυτά αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου οτι ήδη σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ανάδοχος του έργου δημόσια έπειτα από καταγγελίες δημοτών (που επιβεβαίωσε και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Αραπίτσας) είχε παραδεχθεί οτι δεν έριχνε άμμο σε ορισμένα σημεία (επικαλούμενος την κρίση και έλλειψη άμμου). Δηλαδή δεν εφαρμοζόταν η μελέτη με οτι αυτό συνεπάγεται.
Αυτό και μόνο το γεγονός έπρεπε να είχε σταθεί αφορμή για πλήρη έλεγχο στο πως υλοποιείται το έργο, ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, ένα έργο που «χρυσοπληρώθηκε» (περίπου 7% η έκπτωση) αφού έγινε με την μέθοδο του μικτού συστήματος που λίγες ώρες μετά την δημοσίευση της προκήρυξης καταργήθηκε και γι΄ αυτό το αντίστοιχο έργο στις Θεσπιές που δημοπρατήθηκε με το ισχύον σύστημα γίνεται με έκπτωση περίπου 47%.

Πηγή: viotianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου