Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Χωρίς επείγοντα το Νοσοκομείο Λιβαδειάς

Ένταση και μεγάλη ανησυχία για το μέλλον του Νοσοκομείου Λιβαδειάς προκάλεσε η χθεσινή απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Βοιωτίας, κ. Λάζαρο Μακρή να μην αποστείλει γιατρούς από το Κέντρο Υγείας Αλιάρτου στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς για να καλυφθούν τα επείγοντα περιστατικά, όπως είχε δεσμευτεί σε τοπικούς φορείς την Δευτέρα.
Μετά την αιφνιδιαστική απόφαση, το Νοσοκομείο Λιβαδειάς μένει από αυτήν την στιγμή κυριολεκτικά «ξεκρέμαστο» και οδηγείται στο κλείσιμο των επειγόντων καθώς δεν υπάρχουν παθολόγοι για να καλύψουν τις εφημερίες.
Ενώ, οι εναπομείναντες παθολόγοι, δυο στο σύνολο, δεν καταφέρνουν να καλύψουν τις ελλείψεις του νοσοκομείου έχοντας ήδη υπερβάλλει εαυτόν και φοβούμενοι πια ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα οδηγηθούν και οι ίδιοι να κάνουν λάθη που ίσως στοιχίσουν ανθρώπινες  ζωές.
Χαρακτηριστική ήταν η φράση γιατρού του Γ.Ν.Λ προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου που του ζητούσε να βρει άμεση λύση λέγοντας : «Έχουμε δώσει όρκο στον Ιπποκράτη να σώζουμε ζωές και όχι να κάνουμε λάθη».
Άμεση ήταν η κινητοποίηση του Δήμου Λεβαδέων, δημοτικών συμβούλων της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας που βρέθηκαν από νωρίς στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς  κάνοντας παράσταση διαμαρτυρίας.
Αφού ενημερώθηκαν από τον διοικητή του νοσοκομείου, κ. Κώστα Ρουσσόπουλο, για την κατάσταση που θα περιέλθει το νοσοκομείο, μετά από την απόφαση του κ. Μακρή, προσέφυγαν αμέσως μαζί με γιατρούς στον Εισαγγελέα Λιβαδειάς όπου κατέθεσαν μήνυση προς κατά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και της 5ης ΥΠΕ τονίζοντας οτι η κατάσταση στην οποία περιήλθε το νοσοκομείο με τα επείγοντα που πλέον δεν έχουν παθολόγο και οδηγούνται σε κλείσιμο θέτει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
«Παρά τις διαβεβαιώσεις τα προβλήματα δεν λύθηκαν, από καιρό είχαμε επισημάνει οτι με την πολιτική τους η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας οδηγούν το νοσοκομείο σε κλείσιμο και αυτή την στιγμή νομίζουμε ότι το νοσοκομείο κλείνει. Ο Δήμος Λεβαδέων, η δημοτική αρχή και οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου απευθυνθήκαμε στον κ. Εισαγγελέα προκειμένου να προστατεύσουμε το δικαίωμα των πολιτών στην Υγεία. Είναι πλέον κατανοητό υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων του δήμου μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής», ανέφερε η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Πούλου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και υποψήφιος Βουλευτής Βοιωτίας με το ΚΚΕ Νώντας Κοτσικώνας δήλωσε σχετικά: «Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης γιατί σήμερα οδηγούμαστε στο κλείσιμο του νοσοκομείου. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό και δεν είναι μόνο του νοσοκομείου Λιβαδειάς αλλά όλων τω νοσοκομείων.
Εδώ και πάρα πολλά χρόνια το έχουμε αναδείξει. Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό έχουν δώσει το αίμα τους αυτό όμως δεν φτάνει για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Δεν μπορεί η παθολογική κλινική να εφημερεύει γιατί δεν υπάρχουν γιατροί συνεπώς η μόνη λύση είναι η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, γιατρών άμεσα, σύντομα, τώρα».
Τόνισε επίσης οτι «οδηγούν την υγεία σε ιδιωτικοποίηση, ο λαός δεν όμως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει, δεν τους ενδιαφέρει αν αρρωσταίνουν και πεθαίνουν» και κατέληξε: «Ο λαός έχει πολιτικό κριτήριο, ξέρει ποιοι στάθηκαν στο πλευρό του όλο αυτό το διάστημα, θα ενισχύσει το ΚΚΕ γιατί ξέρει ότι και αύριο όποια κυβέρνηση προκύψει θα είναι εδώ, θα είναι στον δρόμο, θα νοιάζεται για το νοσοκομείο και για όλα τα προβλήματα».

Ο κ. Ζιώγας μιλώντας για την κατάσταση και την υποβάθμιση του νοσοκομείου Λιβαδειάς εξέφρασε για άλλη μια φορά την άποψη του ότι ο Διοικητής του νοσοκομείου είναι ανεπιθύμητος για τον λαό της Λιβαδειάς και ζήτησε την άμεση παραίτηση του  καταλογίζοντας του  ευθύνες για την σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου.

«Όπως κατήγγειλα και στο ΔΣ , έτσι και σήμερα λέω ότι ο διοικητής του νοσοκομείου  είναι ανεπιθύμητος για τον λαό της Βοιωτίας, τον λαό της Λιβαδειάς και των γύρω περιοχών.  Αυτά που μας είχε υποσχεθεί από το καλοκαίρι δεν έκανε απολύτως τίποτα και φτάνουμε σήμερα να μην λειτουργεί το νοσοκομείο της Λιβαδειάς σε κανέναν τομέα».
 Επιπλέον, μίλησε για την σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου τονίζοντας : «έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιον τομέα που και ο ασθενής γίνεται «μπαλάκι». Είναι πρωτοφανή αυτά που γίνονται, σίγουρα υπάρχει πολιτική ευθύνη, αλλά και ο διοικητής αν δεν μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο να παραιτηθεί».
Ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, κ. Σταμέλος αφού αναφέρθηκε στις συνεχόμενες ενημερώσεις που έκανε ο σύλλογος όλο αυτό το διάστημα κρούοντας πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για να αποφευχθεί η σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου, επεσήμανε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να κρατήσουν το νοσοκομείο ανοιχτό και το επίπεδο της υγείας υψηλό.
Χαρακτηριστικά  ανέφερε : « Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά. Ξεκινήσαμε έναν αγώνα από την άνοιξη του 2014 και τονίζαμε συνεχώς τις ελλείψεις του νοσοκομείου Λιβαδειάς. Συνεχόμενη και  καθημερινή υποβάθμιση του νοσοκομείου από τότε μέχρι σήμερα . Δυστυχώς ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Μιλάμε για κενή εφημέρευση σήμερα, μιλάμε για το κλείσιμο του νοσοκομείου Λιβαδειάς, μιλάμε σήμερα για υποβάθμιση της υγείας του πολίτη της Λιβαδειάς. Υπάρχουν κάποιοι υπεύθυνοι (ανεύθυνοι) οι οποίοι έφτασαν το νοσοκομείο σε αυτήν την κατάσταση. Δυστυχώς τα μέσα  που διαθέτουμε είναι ελάχιστα από την πλευρά μας. Εκείνο όμως που θα προσπαθήσουμε με νύχια και με δόντια είναι να κρατήσουμε τόσο την υγεία  και το επίπεδο υγείας του πολίτη σε κάποιο επίπεδο αλλά και το νοσοκομείο ανοιχτό».

Ο Διοικητής του νοσοκομείου μιλώντας για την υποβάθμιση του νοσοκομείου και για το κλείσιμο των επειγόντων ανέφερε: «Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες σε ότι με αφορά, έχουν ενημερωθεί οι ανώτερες αρχές και είμαστε στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης».
Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι τον Φεβρουάριο το Νοσοκομείο θα καλυφθεί από γενικό ιατρό και ενημέρωσε ότι αναμένουν επικουρικό παθολόγο από θέσεις που έχουν προκηρυχτεί το προηγούμενο διάστημα. Ενώ, δεν παρέλειψε να απαντήσει και αυτός με την σειρά του στις κατηγορίες του κ. Ζιώγα κατηγορώντας τον ότι δεν έχει ιδέα για τα ζητήματα της υγείας και ότι έδειξε αδιαφορία για την κατάσταση του νοσοκομείου μετά τις εκλογές του Μαΐου.

«Ο κ. Ζιώγας δεν έχει καθόλου γνώση τι γίνεται στον χώρο τα υγείας. Στο χώρο του νοσοκομείου ήρθε επάνω μια φορά, προεκλογικά, και δεν έχει γνώση καθόλου για το τι ενέργειες έχουν γίνει και δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες που έχει ως πολιτικός παράγων του τόπου όταν λέει ότι δεν  τον ενημέρωσε ο διοικητής. Ο διοικητής είναι πάντα εκεί και οφείλει να έχει πάρα πολύ συχνή παρουσία και όχι μόνο αν είναι εκλογές».

Τέλος σε οτι αφορά τις εφημερίες στα επείγοντα μέχρι την διευθέτηση του προβλήματος με την έλλειψη παθολόγων θα υπάρχει κάποιος γιατρός για μια πρώτη εκτίμηση.

Νεκταρία Ζιώγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου