Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Γ. Πούλου: Επιδιώκουμε λύση που να μη δημιουργεί πρόβλημα σε δημότες και με σεβασμό στις αρχές του ανθρωπισμού για τους πρόσφυγες

Μόνο ο Νώντας Κοτσικώνας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Δημάρχου Λεβαδέων Γιώτας Πούλου στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και την διερεύνηση λύσης στα προβλήματα που υπάρχουν.
Ο Άρης Ρούσσαρης, ο Γιώργος Ζιώγας και ο Θεόδωρος Θεοδώρου δεν δέχθηκαν την πρόσκληση και αντιπρότειναν «έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για να ενημερωθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι φορείς του Δήμου και του Νομού και πάνω απ’ όλους ο λαός».
Όπως έκανε γνωστό η Δήμαρχος το ζήτημα του χώρου είναι ανοιχτό δεδομένου ότι υπάρχει μια μικρή παράταση για να βρεθεί άλλη καλύτερη λύση.
«Συζητήσαμε αναλυτικά το θέμα για να δούμε στα περιθώρια που υπάρχουν την αναζήτηση ενός άλλου πιθανού χώρου με διαφορετικές προδιαγραφές και πιθανόν σε διαφορετική θέση. Η αλήθεια είναι ότι έχει εξαντληθεί η έρευνα από τη μεριά του Δήμου με την έννοια ότι δεν υπάρχουν μεγάλες εγκαταστάσεις και εξετάσεις που απαιτούνται για την εγκατάσταση σε πρώτη φάση των προσφύγων στα όρια του Δήμου μας. Καλώ όσους δημότες έχουν υπόψη τέτοιου είδους εγκαταστάσεις να μας τις κάνουν γνωστές», σημείωσε χαρακτηριστικά η Γ. Πούλου.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η εγκατάσταση των προσφύγων στο Δήμου Λεβαδέων «είναι εθνική πολιτική, είναι εθνικός σχεδιασμός και κατά συνέπεια όλοι οι δήμοι της χώρας ανταποκρίνονται σε αυτόν τον σχεδιασμό με την αποδοχή θέσεων που προτείνονται από ιδιώτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στο αρμόδιο Υπουργείο.
«Εμείς σε αυτή την πρόταση του Υπουργείου αντιπροτείναμε μια άλλη το πρώην κτίριο Καλαμπόκα. Δεν ακούσαμε άλλες προτάσεις από τις δημοτικές παρατάξεις ωστόσο εμείς συνεχίζουμε και ψάχνουμε, διότι οι πρόσφυγες κάπου θα εγκατασταθούν. Δικαίωμα του Δήμου δεν είναι να αρνηθεί τους πρόσφυγες, δικαίωμα είναι να αντιπροτείνει λύσεις και θέσεις πέραν εκείνων του σχεδιασμού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», είπε η δήμαρχος και συμπλήρωσε ότι θα αξιοποιήσει και την πρόταση του Περιφερειάρχη για να γίνει μία κοινή σύσκεψη με τους δήμους της περιοχής ώστε να εξεταστεί το ενδεχόμενο άλλης δυνατότητας.
«Το ζητούμενο είναι η συνεργασία δεν είναι η κοινωνική πόλωση στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων. Αυτό που συμβαίνει από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας δηλαδή η πόλωση δεν οδηγεί πουθενά και δεν έχει αρχές ανθρωπισμού. Αυτός που ενδιαφέρεται να βρεθεί λύση έρχεται να συζητήσει για τα νέα δεδομένα και τις νέες λύσεις που μπορεί να υπάρξουν. Το εύκολο είναι να κάθεσαι απ’ έξω να κριτικάρεις να φωνάζεις αλλά να μη προτείνεις», είπε η κ. Πούλου και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι θα βρεθεί λύση που να μην επιβαρύνει τους δημότες, να μη δημιουργεί πρόβλημα στους πολίτες αλλά ταυτόχρονα θα είναι η λύση με ανθρώπινες συνθήκες για τη φιλοξενία των προσφύγων».
Καταλήγοντας ενημέρωσε με αφορμή το ότι γίνεται λόγος γύρω από την ενοικίαση σπιτιών και διαμερισμάτων ότι αυτό προβλέπεται σε δεύτερη φάση όπου ο δήμος θα καλέσει όσους δημότες όσους ενδιαφέρονται να νοικιάσουν σπίτια στους πρόσφυγες να συμμετάσχουν στην διαδικασία.
Ο Νώντας Κοτσικώνας τόνισε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση εμμένει στις απόψεις και τις προτάσεις της και δήλωσε μετά την συνάντηση: «Ενημερώθηκα από τη δήμαρχο για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο προσφυγικό. Απ’ ότι φαίνεται απ’ αυτά που η δήμαρχος είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Αυτό που είναι καθαρό είναι ότι σε μεγάλο βαθμό αυτά που εμείς είπαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο επιβεβαιώνονται. Υπάρχουν προβλήματα και το πρόβλημα έχει να κάνει κυρίως με την έλλειψη στοιχειώδους υποδομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα, αυτό υπήρχε από την αρχή και γι’ αυτό το λόγο εμείς εμμένουμε στις απόψεις που εκφράσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο».

www.viotianet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου