Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Το πρώην εργοστάσιο ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ ορίζει το ΔΣ Λιβαδειάς για χώρο φιλοξενίας των προσφύγων


Με μια μαραθώνια συνεδρίαση που κράτησε σχεδόν 6 ώρες ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς για τον ορισμό του χώρου φιλοξενίας προσφύγων που σκοπεύει να δημιουργήσει η κυβέρνηση στα όρια του Δήμου Λεβαδέων και του Δήμου Ορχομενού.

Οι διαφωνίες, οι ενστάσεις  καθώς και τα ευτράπελα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης ήταν πολλά, αλλά όλοι συμφώνησαν σε ένα πράγμα : ότι το πρώην εργοστάσιο της UNICOT, που σχεδίαζαν μέχρι πρότινος να φιλοξενήσει  τους πρόσφυγες, είναι ακατάλληλο  καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα .

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν αρκετοί τοπικοί φορείς και πολίτες που θέλησαν και αυτοί με την σειρά τους να παρέμβουν  και να εκφράσουν τις δικές τους  απόψεις .

Αρχικά, η Δήμαρχος Λεβαδέων στην εισήγηση της αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιστολή του Υπουργείου και στην ενημέρωση που είχε η ίδια ζητώντας διευκρινίσεις.

«Λάβαμε μια επιστολή από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με την οποία μας ενημέρωνε και για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων σε ακίνητο που προέκυψε μετά από διαγωνιστική διαδικασία του Υπουργείου και πιο συγκεκριμένα στην πρώην «UNICOT».

Όταν ζήτησα διευκρινίσεις ενημερώθηκα ότι ο Δήμος για όποια υπηρεσία παρέχει θα υπάρχει και το ανάλογο αντισταθμιστικό όφελος όπως και ότι θα προκύψουν και κάποιες θέσεις εργασίας. Αν ο δήμος δεν προσφέρει καμία υπηρεσία τότε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που έχει την αρμοδιότητα του κέντρου φιλοξενίας θα προχωρήσει με ιδιώτες».

Μετά, όμως, από αυτοψία που έκανε η Δήμαρχος με τους συνεργάτες έκριναν ότι ο χώρος αυτός ήταν ακατάλληλος για να μείνει οποιοσδήποτε εκεί εξηγώντας ότι «το κτίριο  έχει χαμηλό ύψος,  τα υλικά της στέγης δεν είναι κατάλληλα και μπαίνουν νερά από την οροφή, δεν έχει παράθυρα και υπάρχει πρόβλημα με τον εξαερισμό».

Ενώ, τόνισε ότι υπάρχουν ζητήματα πυρασφάλειας καθώς και ότι ήδη ένα τμήμα του ακινήτου λειτουργεί ως κλωστήριο κάτι που θα κάνει προβληματική τη διαβίωση των προσφύγων.

Ως λύση, η δημοτική αρχή  πρότεινε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων να δημιουργηθεί στο πρώην εργοστάσιο ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΣ που βρίσκεται 100 μέτρα από την αρχική τοποθεσία, δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό.

Μάλιστα, πρότεινε ο αριθμός των προσφύγων που θα φιλοξενηθούν να είναι 600 αντί 1000 άτομα, αλλά και να αναλάβει ο Δήμος την διαχείριση  για το καλό του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας αλλά και των φιλοξενούμενων που δικαιούται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

 « Η ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει ότι ο κάθε δήμος θα αναλάβει το μερίδιο που του αναλογεί στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Εμείς σήμερα με την απόφασή μας θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα πλαίσιο, μία συμφωνία ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα σε εμάς και τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες, ένα πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων ένα πλαίσιο ώστε οι άνθρωποι αυτοί να φιλοξενηθούν σε ανθρώπινες συνθήκες γιατί όσο καλύτερες είναι οι συνθήκες τόσο λιγότερες θα είναι οι παραβατικές ενέργειες.  Από αυτή τη φιλοξενία δεν πρέπει να επιβαρυνθεί και δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος Λεβαδέων, αυτή η φιλοξενία πρέπει να αποτελέσει και μία αφορμή για να βελτιωθούν υπηρεσίες και δομές στην περιοχή» τόνισε μεταξύ άλλων η Δήμαρχος Λεβαδεών, Γιώτα Πούλου.

Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε η αντιπολίτευση στην δημοτική αρχή  και ζήτησαν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, διαφανή διαχείριση και αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλους τους Δήμους με βάση πληθυσμιακά και κοινωνικά κριτήρια.

Ο επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας, Αριστειδης Ρούσσαρης μίλησε για “τσαρλατάνικο τρόπο” αντιμετώπισης του θέματος  και πρότεινε η Λιβαδειά να φιλοξενήσει τουλάχιστον 150 με  200 άτομα, ώστε να υπάρχουν σωστές συνθήκες διαβίωσης .

Αναφερόμενος στην θέση δίπλα στο σταθμό υπογράμμισε: «Είναι έγκλημα να πάνε δίπλα στη μοναδική σιδηροδρομική γραμμή του κράτους, αυτό είναι απαράδεκτο. Όποιος αποφασίσει να φέρει τόσα άτομα στο συγκεκριμένο σημείο αναλαμβάνει και τις ευθύνες απέναντι στην πόλη".

Καταλήγοντας δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ανεξέλεγκτες τις ΜΚΟ και τους αλληλέγγυους.

«Οι συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων – μεταναστών πρέπει να είναι ανθρώπινες. Εμείς προτείνουμε την δημιουργία ανοιχτών δημόσιων χώρων υποδοχής και φιλοξενίας με ευθύνη του κράτους», είπε ξεκαθαρίζοντας τη θέση της παράταξής του ο Ν. Κοτσικώνας. 

Ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Γιώργος Ζιώγας, επεσήμανε ότι είναι υπέρ της φιλοξενίας με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλους τους Δήμους ώστε και η αυτοδιοίκηση να ανταπεξέλθει στις ανάγκες, και η τοπική κοινωνία να μην έχει προβλήματα αλλά και οι πρόσφυγες να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. 

«Από 325 Δήμους μόνο στους 42 πάνε πρόσφυγες και μεταξύ αυτών είναι και ο Δήμος Λεβαδέων ενώ στο νομό έχει προγραμματιστεί ένα ακόμα κέντρο στη Θήβα, άλλο ένα λειτουργεί στα Οινόφυτα ενώ ακριβώς δίπλα λειτουργεί και το κέντρο φιλοξενίας της Ριτσώνας. Δεν είναι κατάσταση και αντιμετώπιση της Λιβαδειάς και της Βοιωτίας αυτή. Ναι να φιλοξενήσουμε αλλά όσους μας αναλογούν –και εδώ είναι που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ Στερεάς- σε συγκεκριμένες περιοχές και χώρους με κατάλληλες υποδομές για να ζήσουν οι πρόσφυγες ως άνθρωποι και να μην προκύψουν προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γ. Ζιώγας.

Υπέρ της φιλοξενίας αλλά μικρότερου αριθμού και σε καλύτερο χώρο με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης τάχθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αξιοκρατίας, Θεόδωρος Θεοδώρου, προτείνοντας διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και Αλιάρτου -  Θεσπιέων προκειμένου η αυτοδιοίκηση και οι πολίτες να αντέξουν το βάρος.

Παρεμβάσεις από φορείς

Ο Βουλευτής Βοιωτίας Νίκος Θηβαίος τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας 1000 ατόμων τονίζοντας ότι παίρνει την πολιτική ευθύνη γι΄ αυτό, ενώ τάχθηκε και υπέρ της διαχείρισης του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων από ΜΚΟ και τους αλληλέγγυους που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή.  

Διαφορετική άποψη εξέφρασε το μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιάννης Τσιάμης ο οποίος αφού παρουσίασε την θέση του Οργάνου για κατανομή των προσφύγων με πληθυσμιακά και κοινωνικά κριτήρια αναφέρθηκε στην προσωπική του άποψη για διαχείριση του κέντρου από τον Δήμο με σχετική σύμβαση και χρηματοδότηση δεδομένου ότι σε διαφορετική περίπτωση απλά θα προσφέρει τις υπηρεσίες σε κάτι που αρμόδιοι θα είναι άλλοι. Η αρμοδιότητα όπως είπε δεν είναι των δήμων αλλά της κυβέρνησης όμως για ακόμα μια φορά η αυτοδιοίκηση ως ο εγγύτερος θεσμός προς τον πολίτη καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του ζητήματος. 

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας Λουκάς Υπερήφανος αναφερόμενος στις ΜΚΟ αναφέρθηκε στην αντιπαλότητα μεταξύ των συναρμόδιων φορέων που υπήρξε για το ποιος θα αναλάβει την διαχείριση των κέντρων φιλοξενίας τονίζοντας ότι οι ΜΚΟ παίρνουν τα χρήματα και ζητάνε από τους δήμους να σηκώσουν τα βάρη.

Ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, Περιφερειακός Σύμβουλος  Γιάννης Περγαντάς σημείωσε ότι η ΠΕΒ είναι δίπλα στο Δήμο Λεβαδέων και στηρίζει τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας ενώ ο πρώην Δήμαρχος Ορχομενού Κώστας Ξηρογιάννης πρότεινε κοινή συνεδρίαση των Δήμων Λεβαδέων, Ορχομενού και της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Για «μπίζνες» έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και πρώην Βουλευτής Βοιωτίας, Γιάννης Σταθάς, άφησε αιχμές για τις ΜΚΟ, αναφέρθηκε σε σχέδιο για φθηνό εργατικό δυναμικό,  τόνισε την ακαταλληλότητα και του χώρου της πρώην «UNICOT», κάνοντας γνωστό ότι ήδη το Ε.Κ. για το λόγο αυτό έχει αποστείλει εξώδικο προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας και πολιτικό συντονιστή του Προσφυγικού, Δημήτριο Βίτσα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Παναγιώτης Αγνιάδης τόνισε πως αφού η φιλοξενία θεωρείται δεδομένη πρέπει να υπάρξουν ανταποδοτικά και ανάφερε για παράδειγμα την λειτουργία νοσηλευτικής σχολής σε πτέρυγα του νοσοκομείου που σήμερα δεν λειτουργεί.

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς ο Πρόεδρος Θανάσης Καλογρηάς τάχθηκε υπέρ της φιλοξενίας αριθμού αναλογικού των περίπου 200 ατόμων ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωση και η αποφυγή προβλημάτων για όλους και αν η κυβέρνηση δεν το κάνει δεκτό τότε ο Δήμος να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Βοιωτίας Γιώργος Λιανός τόνισε ότι τα μέλη της οργάνωσης θα είναι αρωγοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση «όμως θα πρέπει πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις για την ασφάλεια τόσο των πολιτών όσο και των φιλοξενούμενων».

Για την ανάγκη διασφάλισης βέλτιστων συνθηκών διαβίωσης και σωστή αντιμετώπιση μίλησε μεταξύ άλλων και το ΕΠΑΜ που είναι αλληλέγγυο με τους πρόσφυγες που είναι άνθρωποι οι οποίοι από ανάγκη ξεριζώνονται και για να επιβιώσουν καταφεύγουν στην Ελλάδα από τον πόλεμο στην Συρία.

Στο τέλος της συνεδρίασης, η πρόταση της Δημάρχου Λεβαδέων για την νέα τοποθεσία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, παρόλο που καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Αναμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης.

Νεκταρία Ζιώγα


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου