Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015

Γ.Ρωμανιάς: «Μύθος η περικοπή των συντάξεων ως λύση για τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν υπάρχει πολιτική βούληση».

Στη Λιβαδειά βρέθηκε την Τετάρτη το απόγευμα ο πρώην Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργος  Ρωμανιάς σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος» και συνδιοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς μαζί με άλλους Συλλόγους εργαζομένων του νομού Βοιωτίας.


Θέμα της ενημερωτικής αυτής εκδήλωσης ήταν «Οι προωθούμενες αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση μετά το 3ο  μνημόνιο» και κεντρικός ομιλητής της ήταν ο Γιώργος Ρωμανιάς,  ο οποίος μίλησε για την δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα σε ό, τι αφορά το συνταξιοδοτικό και το οποίο οδηγείται σταδιακά στην κατάρρευση του.

Μάλιστα ανέφερε ότι με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό θα υπάρξουν νέες μεγάλες μειώσεις και περικοπές σε συντάξεις ακόμα και σε αυτούς «που έχουν βγει στην σύνταξη εδώ και 30 χρόνια».

«Οδηγούμαστε σε μια ανατροπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που μέχρι τώρα γνωρίζαμε. Το κοινωνικό κράτος σε ότι αφορά το συνταξιοδοτικό κομμάτι σταδιακά ανατρέπεται πλήρως» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ρωμανιάς.
Επιπλέον, επεσήμανε ότι επικρατεί κατάσταση σύγχυσης  στη χώρα τόσο των ασφαλισμένων, όσο των ασφαλιστικών ταμείων αφού δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ενημέρωση για τον τρόπο εφαρμογής του τελευταίου  νόμου  4336/2015, ο οποίος  επιφέρει μεγάλες αλλαγές στα όρια ηλικίας και στη θεμελίωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων τους.

Ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι μόλις την Τετάρτη, μετά από δυο μήνες που είχε βγει ο νόμος, κυκλοφόρησε η απόφαση για τον τρόπο εφαρμογής του.

Ωστόσο, δήλωσε ότι δεν θα βρεθούν λύσεις ούτε με αυτόν αφού «οι διατάξεις του ίδιου νόμου είναι αντιφατικές».

Ο κ. Ρωμανιάς απάντησε και σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι περικοπές των συντάξεων είναι μονόδρομος, ισχυριζόμενος ότι τα ασφαλιστικά ταμεία  έχουν λεφτά απλώς είναι δεσμευμένα.
«Προβάλλουν ως επιχείρημα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, δεν έχουν λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν χρήματα αλλά είναι δεσμευμένα. Η αποδέσμευση των χρημάτων για να πληρωθούν οι συντάξεις θα στοίχιζαν πολύ παραπάνω από  αυτά που θέλαμε. Τα ταμεία δεν είναι εύκολο να κάνουν χρήση των δεσμευμένων χρημάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Και συμπλήρωσε λέγοντας : «Η λύση δεν είναι η μείωση των συντάξεων. Η λύση είναι με αυτό που έγινε με την δημιουργία  του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των Γενεών). Τότε η κυβέρνηση, με δική μου εισήγηση, δημιούργησε και νομοθέτησε αυτό το ασφαλιστικό κεφάλαιο το οποίο μέχρι το 2019 δεν μπορεί να το πειράξει κανείς. Μέχρι τότε θα έχει μαζέψει 9 δισεκατομμύρια, τώρα έχει 5 δισεκατομμύρια. Από εκεί  θα μπορούσαμε να ενισχύσουμε τα ταμεία μετά από 10 χρόνια που θα έχουν πρόβλημα».

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για το ασφαλιστικό και ότι  η κατάσταση είναι η ίδια από το 2010 και πρέπει να μπει ένας φραγμός.
Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πέρα από την ομιλία του κ. Ρωμανιά ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους που μπορούσαν να κάνουν ερωτήσεις γενικού περιεχομένου , καθώς και να απευθύνουν ερωτήματα – απορίες σχετικά με τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα τους.




Νεκταρία Ζιώγα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου