Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Αυτοψία στην Κωπαΐδα από την νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ

Στα 330.000 ευρώ φτάνουν οι αποζημιώσεις των αγροτών της Βοιωτίας που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του χειμώνα, τα οποία θα τους καταβληθούν από τον ΕΛΓΑ μέχρι το Φθινόπωρο.

Η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ επισκέφθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου την Βοιωτία για να δουν από κοντά τις πληγείσες εκτάσεις της Κωπαΐδας και να συνομιλήσουν με τους αγρότες και τους αρμόδιους φορείς.

Στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας στη Λιβαδειά στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Φανής Παπαθωμά με την συμμετοχή του Προέδρου του ΕΛΓΑ Νίκου Στουπή και του Αντιπροέδρου Θανάση Ζανιά, τους εμπλεκόμενους δημάρχους και υπηρεσιακούς παράγοντες υπήρξε ενημέρωση, ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν στους παραγωγούς, αφού ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες και υπό την προϋπόθεση ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα οριστικοποιήσει άμεσα το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Επιπλέον, διαβεβαίωσαν ότι στα τέλη Ιουνίου θα καταβληθούν στους παραγωγούς όλες οι αποζημιώσεις των παρελθόντων ετών, που φθάνουν στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, επεσήμαναν ότι στόχος της νέας διοίκησης είναι και η αναμόρφωση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για την δικαιότερη αποζημίωση των αγροτών.

"Η αυτοψία έχει γίνει, και σήμερα σημειολογικά ξεκινήσαμε από την Βοιωτία ένα πρόγραμμα επισκέψεων σε όλες τις περιοχές της χώρας που επλήγησαν", είπε ο κ. Στουπής και πρόσθεσε: "Υποβλήθηκαν περίπου 10.000 αιτήσεις από 
παραγωγούς για περίπου 12.000 στρέμματα με μια προεκτίμηση ζημιάς που ανέρχεται σε 330.000 ευρώ. Μιλάμε, κυρίως, για αυτούς που αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ με βάση τον κανονισμό. Υπάρχουν όμως και κάποιες άλλες περιπτώσεις ζημιών όπως στο τριφύλλι που ήταν μετά τον δεύτερο χρόνο και δεν μπορούν να αποζημιωθούν με τον σημερινό κανονισμό και γι’ αυτό εισηγούμαστε στο υπουργείο την συγκρότηση προγράμματος από τις κρατικές ενισχύσεις" .

Μικρότερες χαρακτήρισε τις ζημιές στον νομό της Βοιωτίας ο Αντιπρόεδρος Θ. Ζανιάς, σχετικά με τις ζημιές στην Βόρεια Ελλάδα που είναι μεγαλύτερες.

Μάλιστα, αναφέρθηκε στο μεγάλο φορτίο που έχει αναλάβει το νέο Δ.Σ. του ΕΛΓΑ και συμπλήρωσε σχετικά με την λειτουργία του: "Επειδή συναντούμε προβλήματα που έχουν σχέση με την οργάνωση του ΕΛΓΑ έχουμε σκοπό να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες του ενώ και σκεφτόμαστε και αλλαγή κανονισμού δεδομένου οτι σήμερα δεν προβλέπει ασφάλιση κάποιων ζημιών".

Η κ. Παπαθωμά ευχαρίστησε τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ γιατί "ο πρώτος νομός που επισκέφθηκε είναι η Βοιωτία" και αυτό "δείχνει την θέληση να επιλύσουν το πρόβλημα  το οποίο τέθηκε μετ΄ επιτάσεως" από την πλευρά της ΠΕ Βοιωτίας και έχει να κάνει με την άμεση αποζημίωση των πληγέντων αγροτών.

"Έχω την διαβεβαίωση οτι οι αγρότες θα αποζημιωθούν στην ώρα τους, σε διαφορετική περίπτωση θα το αίτημα θα διεκδικηθεί από την δική μας πλευρά με άλλον τρόπο", κατέληξε η κ. Παπαθωμά.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Λουκάς Υπερήφανος ικανοποιημένος από την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην σύσκεψη με τους αντιπροσώπους του ΕΛΓΑ δήλωσε ότι οι ενέργειες του ΕΛΓΑ βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και με τη δρομολόγηση των απαιτούμενων ενεργειών δεν θα αδικηθούν οι αγρότες. Ενώ, η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου εκτός από το θέμα των αποζημιώσεων αναφέρθηκε και γενικότερα στα ζητήματα της Κωπαΐδας.

Νεκταρία Ζιώγα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου