Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Ο κύκλος «των μάταιων πράξεων» στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας


«Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» είναι ο τίτλος του βιβλίου του ιστορικού, πρώην Δημάρχου Καισαριανής και  νυν Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αθήνας, κ. Σπύρου Τζόκα, που παρουσιάστηκε την Δευτέρα το απόγευμα στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Χρήστος Παλαιολόγος» υπό την αιγίδα του Δήμου Λεβαδέων και των εκδόσεων «Εύμαρος».




Το βιβλίο αποτελεί ένα ιστορικό μυθιστόρημα με φόντο την ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και ανατρέχει τους αναγνώστες στην περίοδο της αντίστασης παρουσιάζοντας ιστορικά γεγονότα της εποχής.

Ειδικότερα, όπως μας ανέφερε ο ίδιος ο συγγραφέας ο κ. Τζόκας, το βιβλίο αναφέρεται στους 200 εκτελεσμένους που μεταφέρθηκαν την 1η  Μαΐου  1944 από το  Χαϊδάρι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Ενώ, επικεντρώνεται στην ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την ημέρα της γέννησης τους έως τον θάνατο του (1909 -1944), όπου περικλείει ιστορικά γεγονότα της περιόδου αυτής.

«Θεώρησα ότι χρέος μου ήταν να γράψω ένα βιβλίο για να αναδείξω έναν άνθρωπο που αποτελεί πρότυπο και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για την νεολαία» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τζόκας και συμπλήρωσε « Για έναν άνθρωπο που έζησε μισή ζωή, λεηλατημένη ζωή, και παρά το γεγονός αυτό μέχρι και την τελευταία στιγμή λειτουργούσε με αισιόδοξο τρόπο και εμψύχωνε πάντα τους συντρόφους του, τους συναγωνιστές τους. Ήταν πραγματικά ένας  άνθρωπος σύμβολο και πρότυπο για όλους μας».

Η δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου, αφού ευχαρίστησε τον συγγραφέα για την παρουσία του στην πόλη της Λιβαδειάς , μίλησε και η ίδια για το βιβλίο επισημαίνοντας ότι τα μηνύματα που λαμβάνει κανείς διαβάζοντας το βιβλίο είναι διαχρονικά.

«Το βιβλίο «Ο κύκλος των μάταιων πράξεων» είναι ένα αφιέρωμα στον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, έναν εκ των 200 που εκτελέστηκαν στην  Καισαριανή, και  τα μηνύματα είναι διαχρονικά» ανέφερε η κ .Πούλου και συνέχισε λέγοντας « Τότε η Ελλάδα δημιούργησε ένα αντιστασιακό κίνημα για  τον φασισμό , το οποίο έδωσε πνοή και έγραψε ιστορία σε όλη την Ευρώπη. Και σήμερα, η χώρα βρίσκεται κάτω από μια ιδιαίτερη οικονομική πίεση και τέτοια παραδείγματα σαν τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη αλλά και της αντίστασης του Ελληνικού λαού παραμένουν διαχρονικά».

Κατά την παρουσίαση του βιβλίου μίλησαν ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Σπύρος Τζόκας, ο ιστορικός κ. Βάσιας Τσοκόπουλος και η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου.  Παράλληλα,  παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό που δημιούργησαν  μαθητές του Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης  για την ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη, μέρος όπου μεγάλωσε ο ήρωας.


Επιπλέον, διαβάστηκαν αποσπάσματα του βιβλίου από την φιλόλογο κ. Γιώτα Κατσικογιάννη, ενώ τον συντονισμό είχε αναλάβει ο δημοσιογράφος Περικλής Καπετανόπουλος.


Ιστορικά στοιχεία για την ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη:


Ο Ναπολέων Σουκατζίδης γεννήθηκε στην Προύσα το 1909. Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κρήτη. Σπούδασε στη Μέση και Ανώτατη Εμπορική Σχολή, εργάστηκε ως λογιστής και υπήρξε πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Ηρακλείου. Ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση, εξαιτίας της οποίας συνελήφθη και εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη. Ακολούθως μεταφέρθηκε στις φυλακές της Ακροναυπλίας, των Τρικάλων και της Λάρισας και τελικά κατέληξε στο Χαϊδάρι.
Η αναφορά του ονόματος του Σουκατζίδη στη λίστα των μελλοθανάτων της 1ης Μαΐου 1944 προκάλεσε μεγάλη κατάπληξη και δέος στους κρατουμένους του Χαϊδαρίου. Ο ίδιος αποδέχθηκε τη μοίρα με ένα χαμόγελο και παρέδωσε τη σφυρίχτρα και τα χαρτιά του στον βοηθό διερμηνέα Θανάση Μερεμέτη λέγοντάς του:
«Θανάση, μη ξεχνάς ποτέ πως είσαι Έλληνας κρατούμενος και εξυπηρετείς Έλληνες αγωνιστές. Να είσαι πάντα καλός και μαλακός μαζί τους. Στο πρόσωπό σου τους αποχαιρετώ όλους».
Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Karl Fischer πρότεινε στον Σουκατζίδη να του χαρίσει τη ζωή, εκτελώντας αντί γι' αυτόν κάποιον άλλο κρατούμενο. Ο ανδρείος διερμηνέας αρνήθηκε κατηγορηματικά.


Νεκταρία Ζιώγα







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου