Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού με «Περπάτημα Αγάπης» στη Λιβαδειά

Το 2ο Περπάτημα Αγάπης πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λιβαδειά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, η οποία έχει καθιερωθεί με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου του 2007 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου.

Ο Δήμος Λεβαδέων σε συνεργασία με την Τοπική Επιτροπή των Special Olympics Hellas της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, τα Ελληνικά Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (οικοτροφεία ΑΙΑΣ, ΔΙΑΣ και M.Ο.Λ.) και την εθελοντική κίνηση πολιτών Levadistas διοργάνωσαν μια ξεχωριστή εκδήλωση στη πόλη μας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών για τον αυτισμό, ώστε να γίνουν  τα απαραίτητα βήματα για την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

Φορώντας μπλε μπλουζάκια  (καθώς το μπλε έχει καθιερωθεί ως χρώμα του αυτισμού) μικροί μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν στη Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς, ζωγράφισαν και κρέμασαν τις ζωγραφιές του στο δέντρο της Αγάπης, έπαιξαν και  συμμετείχαν στο 2ο Περπάτημα Αγάπης .

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν αντιπροσωπεία των παικτών του Λεβαδειακού και της ΑΕΛ βρέθηκαν κοντά στα παιδιά, συνομίλησαν μαζί τους για αρκετή ώρα και συμμετείχαν και αυτοί με την σειρά τους στο Περπάτημα Αγάπης  δείχνοντας το κοινωνικό τους πρόσωπο.

«Ο Δήμος Λεβαδέων  ευαισθητοποιημένος σε θέματα που αφορούν  άτομα με αναπηρία στηρίζει με κάθε μέσο την προσπάθεια λειτουργίας του Ειδικού σχολείου στην Χαιρώνεια. Συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και κυρίως της νεολαίας σε θέματα αναπηρίας» ανέφερε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης κ. Ιωάννα Νταντούμη.

Επεσήμανε, μάλιστα, ότι ο Δήμος Λεβαδέων «θα συνεχίσει να προσφέρει κάθε στήριξη στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειες τους και κυρίως θα  στηρίξει την  προσπάθεια  ενημέρωσης  με στόχο την αντιμετώπιση της  κοινωνικής προκατάληψης και της άρσης των στερεότυπων που έχουμε ως κοινωνία απέναντι στην αναπηρία που έχει ως αποτέλεσμα τον στιγματισμό και την απομόνωση των συνανθρώπων μας με αναπηρία».


Και κατέληξε τονίζοντας ότι «όλοι μαζί θα πρέπει να αγκαλιάσουμε την διαφορετικότητα και να προσφέρουμε ίδιες ευκαιρίες στα άτομα με αναπηρία».

Το μήνυμα ότι η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά που πάσχουν από τον αυτισμό έστειλε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης  η κ.Μαρία Φούφουλα, κοινωνική λειτουργός και επιστημονική υπεύθυνη για τα Ελληνικά Κέντρα Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να μεταφέρει και το μήνυμα ενός αυτιστικού παιδιού συγκινώντας τους παρευρισκόμενους :

 «Δεν ξέρω γιατί είμαι διαφορετικός από εσάς, αλλά γιατί πρέπει να δώσουμε εξήγηση σε αυτό; Γιατί να μην αποδεχτούμε την κατάσταση, να συμφιλιωθούμε με αυτήν την ιδέα και να νιώσουμε την χαρά της ψυχικής επαφής που δεν εμποδίζεται από κανένα μυαλό ή γονίδιο;».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Λεβαδέων συμμετείχε ενεργά  στην εκδήλωση «Light Ιt Up Blue»  ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού φωταγωγώντας με μπλε χρώμα το Ρολόι και το πρώην Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας στο Ζάππειο.

Με αυτόν τον τρόπο, έριξε φως στη σκοτεινή πλευρά της απομόνωσης και  της περιθωριοποίησης που βιώνουν τα άτομα αυτά.

Νεκταρία Ζιώγα









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου