Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Με κάθε λαμπρότητα γιορτάστηκε η απελευθέρωση της Λιβαδειάς

Επετειακή εκδήλωση για την ευλογία της σημαίας της επανάστασης για την απελευθέρωση μας από τον οθωμανικό ζυγό πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής παρουσία μαθητών, του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος , δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων αλλά και πλήθος κόσμου.

Αρχικά, εψάλη δοξολογία και τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιο και ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Λιβαδειάς στο μνημείο του Αθανάσιου Διάκου.

«Είναι μεγάλη μέρα σήμερα για τη Λιβαδειά και την ιστορία της καθώς στον ίδιο ναό της Αγίας Παρασκευής, τον παλαιότερο της πόλης, τελέσαμε σήμερα την ευχαριστήριο δοξολογία και προσευχηθήκαμε να μας χαρίζει ο θεός την ελευθερία που μας έδωσαν οι πρόγονοι μας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος κκ. Γεώργιος  και συνέχισε λέγοντας « Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά ευλογημένα, τα δικαιώματα που απορρέουν από τη θυσία και τους αγώνες των ενδόξων ηρώων των προγόνων μας και μαρτύρων να μας εμπνέουν πάντοτε και ιδιαίτερα τη νεολαία μας, τα παιδιά μας που σήμερα βρίσκονται εδώ μαζί μας».

Τις δικές του ευχές μετέφερε και ο Αντιδήμαρχος Στέλιος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι είναι μια γιορτινή ημέρα για τη Λιβαδειά και μάλιστα  δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα σχολεία για την συμμετοχή τους σε αυτήν την σημαντική για την πόλη μας εκδήλωση.

«Σήμερα είναι ημέρα χαράς για την πόλη μας αλλά και παράλληλα ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε το παρελθόν, να αναλογιστούμε τα λάθη μας, τους αγώνες που έγιναν και όλους τους αγώνες που θα επακολουθήσουν. Είναι μια ημέρα που θα πρέπει να δώσουμε δύναμη και κουράγιο στα παιδιά μας ώστε να συνεχίσουν τον δύσκολο αγώνα που έχουν μπροστά τους» ανέφερε η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Λιβαδειάς κ. Άννα Νικολάου.

Όπως μας ανέφερε η κ. Νικολάου σαν σήμερα έγινε η πρώτη απελευθερωτική κίνηση της Λιβαδειάς, όπου υψώθηκε η επαναστατική σημαία στο Ρολόι και στην Αγία Παρασκευή ευλογήθηκαν τα όπλα. Αυτό αποτέλεσε κινητήριος δύναμη και για άλλες εξεγέρσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τέλος, οι εκδηλώσεις της επετειακής ημέρας κορυφώθηκαν με  παραδοσιακούς χορούς από μαθητές των δημοτικών σχολείων καθώς και με πολλά τραγούδια και ποιήματα.


Νεκταρία Ζιώγα











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου