Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Μονάδα Παραγωγής Βιοκαυσίμου από τους μαθητές Ε.Κ. Λιβαδειάς

Στην παρουσίαση και στην επίδειξη της Μονάδας Παραγωγής Βιοκαυσίμου που κατασκεύασαν οι μαθητές του Εργαστηριακού Κέντρου Λιβαδειάς (πρώην ΣΕΚ) στον χώρο του σχολείου τους, προχώρησαν την Τρίτη το πρωί ο διευθυντής και οι καθηγητές του Ε.Κ. παρουσία τοπικών φορέων και επιχειρηματιών.

Αναλυτικότερα, οι μαθητές του Μηχανολογικού Τομέα του Ε.Κ. Λιβαδειάς σε συνεργασία με τους καθηγητές τους, κ. Λουκά Μακαλιά, κ. Παναγιώτη Γλιαρμή και κ. Ηλία Μπαλάσκα , μελέτησαν, σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ που προέρχεται από τα τηγανέλαια.
Στόχος του συγκεκριμένου έργου, όπως ανέφεραν οι καθηγητές, «είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος των μαθητών και των πολιτών για την εκμετάλλευση των τηγανέλαιων και την επεξεργασία τους, με σκοπό την παραγωγή καύσιμης ύλης για την ελαχιστοποίηση του κόστους θέρμανσης των σχολείων του».
Ο διευθυντής Ε.Κ. Λιβαδειάς, κ. Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης, με αφορμή την παραγωγή βιοντίζελ από μαθητές του σχολείου μίλησε για τις καινοτόμες δράσεις του Ε.Κ. λέγοντας τα εξής :
«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το εργαστηριακό κέντρο Λιβαδειάς ( πρώην ΣΕΚ) συνεχίζει τις δράσεις του τις καινοτόμες και μια από αυτές είναι φέτος η μονάδα βιοντίζελ την οποία έχουν κατασκευάσει οι μαθητές σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων».
Ο Τομεάρχης Μηχανολογίας του Ε.Κ. Λιβαδειάς, κ. Λουκάς Μακαλιάς  μιλώντας για την δημιουργία αυτής της μονάδας επεσήμανε ότι ήταν μια ιδέα που μελετούσαν εδώ και ένα χρόνο με τους μαθητές του Ε.Κ. Λιβαδειάς.
« Η ιδέα ξεκίνησε μαζί με τους μαθητές από πέρυσι μέσα από το διαδίκτυο βλέποντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τηγανέλαια πετιέται στον κάθε νεροχύτη».
Αυτό φαίνεται να ήταν το ερέθισμα των μαθητών για την δημιουργία αυτής της μονάδας γιατί, σύμφωνα με στοιχεία, έχει εκτιμηθεί ότι ένα λίτρο λαδιού τηγανίσματος που έχει χρησιμοποιηθεί μολύνει 1.000.000 λίτρα νερού. Απεναντίας τα έλαια και τα λίπη αποτελούν την πρώτη ύλη για την ππαραγωγή βιο – καυσίμου το οποίο είναι 100% βιο – διασπώμενο.
Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Μακαλιάς,  ήδη στην αγορά υπάρχουν εταιρείες που εκμεταλλεύονται τα τηγανέλαια , τα οποία μαζεύουν από τα μαγαζιά εστίασης , εστιατόρια,  και τα οποία επεξεργάζονται ώστε να παραχθεί το βιοντίζελ.
Ειδικότερα, η μονάδα που δημιούργησαν οι μαθητές περιλαμβάνει μια δεξαμενή τηγανέλαιου 200/250lt και μια άλλη δεξαμενή μεθανόλης με καυστική σόδα. Το τηγανέλαιο παρουσία αλκοόλης και καταλύτη καυστική σόδα μετατρέπεται σε βιοντίζελ και γλυκερίνη.
Ενώ, όπως διευκρίνισε, η αναλογία που χρησιμοποιείται είναι συγκεκριμένη αφού εισάγοντας στο σύστημα 100 lt τηγανόλαδου, 16 lt μεθανόλη και 600 γραμμάρια NaOH ( καυστική σόδα) αποκτάμε 100 lt οικολογικού βιοντίζελ και γλυκερίνη.
Η γλυκερίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κεριού ή σαπουνιού, ενώ σύμφωνα με μια νεότερη έρευνα με την προσθήκη πριονιδίου και ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία μπορούν να φτιαχτούν από την γλυκερίνη Ενεργειακά Τούβλα Θέρμανσης τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμο στον καυστήρα.
Με την δημιουργία αυτής της μονάδας  οι μαθητές του Ε.Κ. επιδιώκουν να καλύψουν την θέρμανση του σχολείου τους, αφού το βιοντίζελ αποτελεί το καύσιμο του μέλλοντος αφενός για τις οικολογικές του ιδιότητες και αφετέρου γιατί η παραγωγή του κοστίζει λιγότερο από το πετρέλαιο.
Παράλληλα επιδιώκουν, με την κατάλληλη συνεργασία με τον Δήμο Λεβαδέων, να καλύψουν την θέρμανση σε όλα τα δημόσια σχολεία της Λιβαδειάς.
Για αυτόν τον λόγο, όπως έκαναν σαφές, τα επόμενα βήματα είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η δημιουργία από το Δήμο ενός δικτύου συγκέντρωσης των τηγανέλαιων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υποστηρικτές αυτής της προσπάθειας των μαθητών για την αγορά των απαραίτητων υλικών ήταν το ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και ο ΣΥΡΜΟΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε., ενώ όλη η εγκατάσταση θα αποτελεί στο μέλλον χώρο μαθητικών επισκέψεων  και τεχνολογικής ανάλυσης για όλα τα σχολεία της ευρύτερης περιοχής.

Νεκταρία Ζιώγα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου