Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017

Συνεχίζεται και το 2017 το πρόγραμμα Μετεγκατάστασης Προσφύγων στη ΛιβαδειάΚοινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017, από τον Δήμο Λεβαδέων,  την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΗΛ) και την Ύπατη Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με θέμα  την συνέχιση του προγράμματος «Διαμονή Αιτούντων Άσυλο και Υποψηφίων Μετεγκατάστασης» σε διαμερίσματα, το 2017.

Οι ομιλητές ήταν οι εκπρόσωποι των τριών εταίρων αυτής της συνεργασίας, η Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ, κ. Θανάσης Αλεστάς, και ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Philippe Leclerc.

Παρόντες στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου ήταν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι υπεύθυνοι της Επιτροπής Διαχείρισης Θεμάτων Προσφύγων του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, κ. Χρήστος Δημητρίου, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, κ. Ιωάννης Παναγιώτου, ο Δ/ντης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας, κ. Μιχάλης Γιαννιός, οι Δ/ντες των δημοτικών σχολείων του 1ου, 4ου, 7ου, 8ου,  ο Γενικός Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, κ. Νότης Αγνιάδης, εκπρόσωποι του Δικτύου Αλληλεγγύης για τους Πρόσφυγες στη Λιβαδειά, η Πρόεδρος του ΔΣ, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής αρχής.

Η Δήμαρχος Λεβαδέων στην ομιλία της ανέφερε ότι νιώθει ιδιαίτερη χαρά που το πρόγραμμα αυτό, το οποίο είχε σχεδιαστεί πριν λίγους μήνες, επεκτείνεται και για όλο το 2017. Η υλοποίηση του αποτελεί καλή πρακτική Δήμου για τη φιλοξενία προσφύγων σε διαμερίσματα και η επιτυχία του οφείλεται στους εργαζόμενους της ΚΕΔΗΛ και στις υπηρεσίες του Δήμου Λεβαδέων.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Δήμος έχει ανταποκριθεί 100% στις υποχρεώσεις του για την εύρεση και εξοπλισμό 55 διαμερισμάτων το 2016, όπως είχε ορισθεί στο πρόγραμμα, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εύρεση 15 επιπλέον διαμερισμάτων για το 2017.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε ότι 37 οικογένειες που αριθμούν 210 πρόσφυγες φιλοξενούνται σήμερα στη Λιβαδειά και διαμένουν σε 37 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα.

Η κ. Πούλου επεσήμανε τα οφέλη που προκύπτουν από την υλοποίηση του προγράμματος Μετεγκατάστασης Προσφύγων για την τοπική κοινωνία, τα οποία είναι η καλλιέργεια των ανθρωπιστικών αξιών και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Ευχαρίστησε όλους όσοι στήριξαν το πρόγραμμα και ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς, που εργάστηκαν μεθοδικά και αποτελεσματικά για την ένταξη των παιδιών στην εκπαίδευση.

Ο κ. Leclerc  διαβεβαίωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες είναι εντυπωσιασμένη από τα εξαιρετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα από το Δήμο Λεβαδέων, σημειώνοντας ότι το παράδειγμα της Λιβαδειάς αποδεικνύει ότι και οι  πόλεις εκτός από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μπορούν να στηρίξουν ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Για την ολοκλήρωση του προγραμματος το 2017 προβλέπεται η ενοικίαση 15 ακόμη  διαμερισμάτων για να φιλοξενηθεί ο συνολικός αριθμός των 420 ωφελουμένων προσφύγων.

Τόνισε δε, ότι διαμέσου του προγράμματος δεν προσφέρεται μόνο στέγη στους ωφελούμενους, αλλά και όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Ευχαρίστησε το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς, τη Περιφερειακή, Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για την ιατρική περίθαλψη και εκπαίδευση των προσφυγόπουλων.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την άποψη ότι είναι σημαντικό όλες οι περιφερειακές και τοπικές  αρχές να συνεργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ κ. Αλεστάς ευχαρίστησε την Ύπατη Αρμοστεία που εμπιστεύτηκε αφενός τον δήμο Λεβαδέων και την ΚΕΔΗΛ για την υλοποίηση του προγράμματος και αφετέρου όλους τους εργαζομενους της ΚΕΔΗΛ και του Δήμου που συνεισέφεραν στην υλοποίηση του προγραμματος.

Το πρόγραμμα “Accommodation of Asylum Seekers and Relocation Candidates in Livadia” υλοποιείται από την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Λεβαδέων με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες  που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου