Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Επίσκεψη σε Χαιρώνεια και Λιβαδειά για τον Υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά

Το Μουσείο της Χαιρώνειας και το Καταλανικό Κάστρο που βρίσκεται στη περιοχή των Πηγών της Κρύας στη Λιβαδειά είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί  εχθές ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, συνοδευόμενος από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, κ. Νίκο Θηβαίο, και τη Δήμαρχο Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου.

Με αφορμή την παρουσία του υπουργού στα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, η δήμαρχος και ο βουλευτής άδραξαν την ευκαιρία να καλέσουν τον υπουργό στην περιοχή μας, ώστε να δει από κοντά  και άλλους θησαυρούς της Βοιωτίας, καθώς και να ανοίξουν έναν νέο διάλογο για τον τρόπο που θα πρέπει να αξιοποιηθούν και να προβληθούν αυτοί οι χώροι.

Ο υπουργός έφτασε στο Μουσείο της Χαιρώνειας λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, όπου τον υποδέχτηκαν οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Λιβαδειάς που στεγάζεται στη περιοχή. Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τα παιδιά και του καθηγητές, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η ξενάγηση του στο Μουσείο.

Ο κ. Μπαλτάς χαρακτήρισε κομψό και καλοστημένο το Μουσείο της Χαιρώνειας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στόχος του Υπουργείου Πολιτισμού  του είναι να υπάρξει ένα δίκτυο επικοινωνίας  όλων των ιστορικών σημείων κάθε περιοχής για να υπάρξει η καλύτερη προβολή τους.

 «Η Ελλάδα είναι μια εξαιρετικά πλούσια χώρα και το βλέπεις σχεδόν σε κάθε βήμα. Σε μικρή απόσταση από την Αθήνα έχεις ένα εξαιρετικά κομψό, καλοστημένο Μουσείο σε μια περιοχή με ιστορία χιλιετηρίδων. Πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε πώς να συνδέονται οι περιοχές αυτές, να μην είναι μόνο οι Δελφοί που να κεντρίζουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και όλες οι περιοχές που έχουν εξίσου μακρά και ενδιαφέρουσα ιστορία. Προσπαθούμε ως υπουργείο να δούμε πως θα γίνουν αυτές οι συνδέσεις. Συνδέσεις που δεν αφορούν την ιστορία, αλλά και όλη τη τοπική κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Στην συνέχεια, επισκέφθηκε τη Λιβαδειά και το Καταλανικό Κάστρο στις Πηγές της Κρύας όπου η Δήμαρχος Λεβαδέων σε ρόλο ξεναγού ενημέρωσε τον υπουργό για την ιστορία της περιοχής, ενώ βρήκε την ευκαιρία να επικαιροποιήσει έναν φάκελο ζητημάτων που έχει κατατεθεί από τον Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού.

«Έχουμε πολλά να συζητήσουμε και να ζητήσουμε για τον Δήμο μας  από τον Υπουργό ξεκινώντας από το Αρχαίο Θέατρο της Χαιρώνειας μέχρι το Καταλανικό Κάστρο . Υπάρχει ένας φάκελος με αιτήματα του Δήμου Λεβαδέων προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο  έχω καταθέσει εδώ και αρκετό καιρό. Είναι μια ευκαιρία να επικαιροποιήσω αυτά τα αιτήματα του Δήμου»  επεσήμανε η Δήμαρχος Λεβαδέων.

Ενώ, χαρακτήρισε επωφελή την επίσκεψη του υπουργού στον Δήμο μας, «γιατί λαμβάνει ιδία αντίληψη για τα ζητήματα, αυτά που μέσα από έγγραφα και σχέδια κάποια στιγμή απευθύνονται στο υπουργείο» .

Επιπλέον, τόνισε ότι ο Δήμος προσδοκεί στη βοήθεια του, ώστε να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών και της φθοράς στο Καταλανικό Κάστρο αλλά και στην δημιουργία μια ιστορικής διαδρομής μέσα από ιστορικά κτίρια ή αρχαιολογικά ευρήματα μέσα στην περιοχή.

Μάλιστα, ανέφερε ότι ένα αίτημα του Δήμου είναι η διαδρομή από τον Προφήτη Ηλία και τα ίχνη του μεγαλύτερου ναού του Δία μέχρι το ποτάμι στο οποίο υπάρχουν ιστορικά κτίρια, όπως το Ομέρ Τζαμί και οι Μύλοι Παπαϊωάννου.
                                 

Νεκταρία Ζιώγα













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου