Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Απολογισμός στο Δήμο Λεβαδέων του πρώτου έτους της δημοτικής αρχής

Απολογισμός «νοικοκυρέματος» λέει η δημοτική αρχή, απολογισμός του «αυτονόητου» η αντιπολίτευση
Με τον τίτλο «Δουλειά, διάλογος, διεκδίκηση, αποτέλεσμα» η Δήμαρχος ΛεβαδέωνΓιώτα Πούλου παρουσίασε σε ειδική ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον απολογισμό της δημοτικής αρχής για τον πρώτο χρόνο διοίκησης.
Όπως τόνισε η κ. Πούλου ο Δήμος σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον με την μείωση των χρηματοδοτήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση από το 2009 να φτάνει το 61% και επιπρόσθετα να πληρώνει φόρο εισοδήματος καλείται να υποστηρίξει το αναπτυξιακό του προγραμματισμό με ορθολογική διαχείριση των πόρων, με μείωση των λειτουργικών δαπανών χωρίς όμως μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ποιότητας αυτών προς τους δημότες.
Η Δήμαρχος αφού εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμμετοχή πολιτών και φορέων ευχαρίστησε  όλους τους δημότες και τις δημότισσες που συμμετείχαν τονίζοντας οτι αυτό αποτελεί τιμή αλλά και δέσμευση «για να προχωρήσει η δημοτική αρχή με ευθύνη στα επόμενα βήματα».
Ο απολογισμός όπως σημείωσε είχε περισσότερο χαρακτήρα παρουσίασης σε επίπεδο νοικοκυρέματος του Δήμου κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου διοίκησης ώστε το επόμενο διάστημα να προχωρήσει το έργο στους άλλους τομείς.
«Ξεκινήσαμε από την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων και του προσωπικού του δήμου κάνοντας παράλληλα οικονομία κλίμακας ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας με έμφαση στην κοινωνική πολιτική, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Τα πράγματα με τα οποία ασχολείται κάθε Καλλικρατικός Δήμος είναι τόσα πολλά και τόσες πολλές οι αρμοδιότητες που απαιτείται πολύς χρόνος για λεπτομερή ενημέρωση τι ακριβώς κάνει μια δημοτική αρχή. Αυτό δε σημαίνει ότι διαχειριζόμενοι την καθημερινότητα ξεχνάμε τους άλλους στόχους μας. Ήδη τρέχει το νέο ΕΣΠΑ, ήδη ετοιμαζόμαστε με προγραμματισμό και πολλή δουλειά τις προτάσεις μας να ωριμάσουν για να χρηματοδοτηθούν. Μέσα απ΄ όλα αυτά θα φανεί το όραμα της δημοτικής αρχής. Όλοι γνωρίζουμε ότι άλλες χρηματοδοτήσεις λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν υπάρχουν. Ο Δήμος πρέπει να διαχειριστεί την καθημερινότητα με σύνεση και νοικοκυροσύνη και να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις έργων μέσα από ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα».
Παράλληλα η κ. Πούλου απάντησε στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση η οποία υποστήριξε οτι επρόκειτο για απολογισμό του αυτονόητου αλλά και οτι η δημοτική αρχή παρουσιάζει δύο πρόσωπα ανάλογα με το ποιός κυβερνάει.
«Η αντιπολίτευση υποστήριξε ότι οι εισηγήσεις μας περιστρέφονταν γύρω από το αυτονόητο, έχω να πω οτι δεν είναι καθόλου αυτονόητο η διαχείριση της καθημερινότητας, αντίθετα είναι το πρώτο και πάγιο αίτημα όλων των δημοτών, η περιποίησή κοινοχρήστων χωρών, η καθαριότητα, ο ηλεκτροφωτισμός και άλλα τέτοια έργα και παρεμβάσεις  ανακουφίζουν την καθημερινότητα και συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Δεν είναι λοιπόν το αυτονόητο η καθημερινότητα αλλά το ζητούμενο στο οποίο δώσαμε μεγάλη σημασία», υπογράμμισε η Γ. Πούλου και συμπλήρωσε: «Ειπώθηκε επίσης οτι η δημοτική αρχή παρουσίασε δύο πρόσωπα ένα πριν την κυβέρνηση ΣυΡιζΑ αντικυβερνητικό μαχητικό και διεκδικητικό και ένα άλλο τώρα. Αυτό δεν είναι σωστό, γνωρίζουν όλοι πάρα πολύ καλά ότι τις μισές μέρες της εβδομάδας είμαι στα υπουργεία διεκδικώ για το Δήμο Λεβαδέων αυτά που πρέπει και τα αποτελέσματα για τον Δήμο θα φανούν άμεσα το επόμενο διάστημα προς όφελος των δημοτών».
Ο επικεφαλής της μείζον μειοψηφίας Άρης Ρούσσαρης δήλωσε σχετικά: «Χρειάστηκαν 2 ώρες για να αναπτύξει η δημοτική αρχή το αυτονόητο έργο που έχουν κάνει οι υπηρεσίες και οι υπάλληλοι του δήμου Λεβαδέων. Στους υπαλλήλους αυτούς αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για το έργο που παράγουν. Η δημοτική αρχή δεν έχει υλοποιήσει τίποτα από το πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη παρά την στήριξη και την συμπαράσταση μας διότι σεβόμαστε την κρισιμότητα των στιγμών που ζει ο τόπος και το έθνος. Ο χρόνος στην πολιτική είναι πολύτιμος η δημοτική αρχή δεν έχει βρει ακόμα τον πολιτικό της βηματισμό και πολύ φοβάμαι ότι η κατάσταση αυτή συμβάλλει στην οπισθοχώρηση στο θέμα της ανάπτυξης της Λιβαδειάς που είναι και το ζητούμενο. Η Λιβαδειά έχει μείνει πολύ πίσω και δεν είναι τυχαίο που και στον περιφερειακό σχεδιασμό 2014 – 2020 αναφέρονται ελάχιστες σελίδες για και αυτές για το ρόλο μιας πόλης που θα διαχειριστεί έναν υδάτινο πλούτο χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς υποδομές, δηλαδή υπάρχουν μόνο λόγια χωρίς πράξεις. Η δημοτική αρχή έχει διαψεύσει τις προσδοκίες των συμπολιτών και ελπίζω στο χρόνο που απομένει να κάνει κάτι για να δικαιώσει εκείνους που την τίμησαν».
Ο Νώντας Κοτσικώνας από την «Λαϊκή Συσπείρωση» είπε μεταξύ άλλων: «Η δημοτική αρχή πρόλαβε δύο διαφορετικές κυβερνήσεις και παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα ένα απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση της νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που  ήταν αντιπολιτευτική, καταγγελτική και ας πούμε και διεκδικητική και ένα απέναντι στη σημερινή με την οποία ταυτίζεται πλήρως μαζί της μολονότι και οι δύο κυβερνήσεις έχουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική απέναντι στους δημότες» και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι το ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των Δήμων και της Περιφέρειας που είναι πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τέτοιο που δεν δίνει τη δυνατότητα για ουσιαστικό φιλολαϊκό έργο. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια όμως ο Δήμος οφείλει να κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις».
Τέλος ο Γιώργος Ζιώγας από την έλασσον μειοψηφία επεσήμανε σε δηλώσεις του: «Είναι ένας απολογισμός στον οποίο παρουσιάστηκε απλά και μόνο η δουλειά που κάνουν οι εργαζόμενοι στο Δήμο. Να μαζέψουν τα σκουπίδια, να υπογράψουν ταξινομήσεις οχημάτων, υπογραφές βιβλιαρίων, λάμπες στους δρόμους και κάποιες άλλες τέτοιες παρεμβάσεις. Αυτό είναι κάτι που γίνεται όλα τα χρόνια, η δημοτική αρχή δεν παρουσίασε κανένα νέο έργο, όλα είναι συνεχόμενα έργα ενώ υπάρχει υστέρηση και στις επενδύσεις κατά 35%. Ο σημερινός απολογισμός δεν δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης στην πόλη. Βλέπουμε μόνο μια προσπάθεια για παρεμβάσεις χιλιάδων ευρώ σε έργα που έχουν ήδη γίνει τα περασμένα χρόνια και ήδη έχουν δαπανηθεί γι΄ αυτά μεγάλα ποσά όπως για το μουσείο που προωθείται στον χώρο της νεροτριβής».

www.viotianet.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου