Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Πλήθος κόσμου αγκάλιασε την εκδήλωση : "Πρόσφυγας δεν γίνεσαι από επιλογή"

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο «Χρήστος Παλαιολόγος» με θέμα «Πρόσφυγας δεν γίνεσαι από επιλογή».

Η εκδήλωση αποτελούσε  πρωτοβουλία του Δικτύου Αλληλεγγύης Λιβαδειάς για τους πρόσφυγες  και σκοπός της ήταν η ενημέρωση για την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας με την εισροή χιλιάδων προσφύγων αλλά και η διάδοση της αλληλεγγύης  εκατοντάδων εθελοντών πολιτών που προσφέρουν καθημερινά απλόχερα τη βοήθεια τους.

Βασικοί ομιλητές της βραδιάς ήταν ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος των Γιατρών του Κόσμου, η Μυρτώ Μπολότα, κοινωνική λειτουργός της Αλληλεγγύης για όλους και η Κατερίνα Πούτου, κοινωνική λειτουργός από την Άρσις- κοινωνική υποστήριξη νέων.

Σύμφωνα με τον κ. Ρόζενμπεργκ η κινητοποίηση όλων - όχι μόνο των γιατρών- είναι αναγκαία, αφού η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους πρόσφυγες.
«Στην Ιατρική Σχολή Αθηνών έχουμε κινητοποιηθεί όλοι για να συμβάλλουμε σε αυτήν την κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γιατρός, χρειάζεται να είναι άνθρωπος για να μπορέσει να σταθεί στο πλευρό των ανθρώπων που πραγματικά υποφέρουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, χαρακτήρισε την πολιτεία «γυμνή», αφού αδυνατεί να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν από την προσφυγική αυτή κρίση, παρά τη μεγάλη γενναιότητα που έδειξε με την απόφαση να διαχειριστεί αυτή τη κρίση.

Σε ερώτηση αν υπάρχει αλληλεγγύη στη πραγματικότητα η κ. Μπολότα τόνισε ότι είναι «τόσο μεγάλη η αλληλεγγύη που δίνει  κουράγιο και προοπτική στις τεράστιες κρίσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα (οικονομική, ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση»).

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η αλληλεγγύη, η αυταπάρνηση και η φιλοξενία μας απέναντι σε ξένους από ένα λαό που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα έχει τη δύναμη να καλύψει οποιεσδήποτε αντιδράσεις υπάρχουν κατά καιρούς.

Για την ανάγκη να διεκδικήσει η Ελλάδα την εφαρμογή της συνθήκης της Γενεύης και  να ξαναθυμίσει στην Ευρώπη και τον κόσμο ότι είναι ακόμα σε  ισχύ ασχέτως αν οι πρακτικές και οι πολιτικές την καταργούν στην πράξη μίλησε η κ. Κατερίνα Πούτου αναφέροντας τα ότι «Η συνθήκη της Γενεύης προβλέπει υπεράσπιση και εγγύηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέπει προστασία των θυμάτων πολέμου. Αυτή την ώρα στρατηγοποιείται το επίδικο, η προσδοκία της Ευρώπης και του κόσμου όλου για εγγυήσεις του δικαίου προστασίας των θυμάτων πολέμου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και ιστορική αναδρομή στους Έλληνες πρόσφυγες, ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση εργασίας  των μαθητών του 5ου Δημοτικού Λιβαδειάς από το 2002 για τους Έλληνες πρόσφυγες στη περιοχή μας που κατοικούν στο Συνοικισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην είσοδο του Συνεδριακού Κέντρου συγκεντρώνονταν φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης  για τους πρόσφυγες. Ενώ, τρόφιμα, ρούχα, προϊόντα, φάρμακα κλπ.   συγκεντρώνονται κάθε Τρίτη, 6-8 το απόγευμα, στο κτίριο του πρώην Πανεπιστημίου.

Νεκταρία Ζιώγα

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου