Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Διατροφική επιβίωση Χριστουγέννων!

Και να  που έφτασαν τα Χριστούγεννα!  Μια καλή ευκαιρία για να ξεκουραστούμε και να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας. Και είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια το έχουμε όλο και περισσότερο ανάγκη να περάσουμε όμορφα ξεχνώντας για λίγο τα προβλήματά μας.  Και ναι, είναι πολύ πιθανό, ακόμα και αν είμαστε σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής και συνεπείς σε αυτό το προηγούμενο διάστημα, να παρεκκλίνουμε!

Τελικά, αυξάνεται το βάρος τις γιορτινές αυτές μέρες? Εντελώς εμπειρικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως ναι. Έχει υπολογιστεί ότι ο μέσος Έλληνας προσθέτει 2 κιλά περίπου την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων τα οποία είναι και αρκετά επίμονα. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, τις ημέρες  των γιορτών τρώμε κάτι παραπάνω.  Και αυτό γιατί είναι αυτές  οι 2-3 φορές του χρόνου που συγκεντρωνόμαστε πάνω από τόσο πλούσια σε ποικιλία και νοστιμιά τραπέζια, τα οποία περιλαμβάνουν όχι μόνο κρέας, σαλάτες και κρασί, αλλά και σάλτσες, και τηγανιτά και πίτες και υπέροχα γλυκά.

Βέβαια, ακόμα και αν αποδεχτούμε ότι τα Χριστούγεννα αποτελούν μια ειδική περίοδο, όπου είμαστε πιο χαλαροί και με λιγότερους κανόνες, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε υπερβολικοί  ή να ξεχνάμε τους στόχους μας.  Απλά οι στόχοι οφείλουν να είναι ρεαλιστικοί!
Μερικές συμβουλές για τις μέρες αυτές.
  • Όταν είστε καλεσμένοι για φαγητό σε σπίτι το βράδυ,  μη μένετε νηστικοί μέχρι την ώρα του δείπνου αλλά φροντίζουμε να τρώμε ένα πλήρες πρωινό, ένα ελαφρύ μεσημεριανό και φρούτα ενδιάμεσα.
·         Αν υπάρχει μπουφές, δείτε πρώτα προσεκτικά τι προσφέρεται και μετά αφού αποφασίσετε τι πραγματικά θέλετε, γεμίστε το πιάτο σας αποφεύγοντας να δοκιμάσετε όλα τα πιάτα.
·         Προετοιμάστε μια πλούσια σαλάτα, με ωμά ή/και βρασμένα λαχανικά και ξεκινήστε το γεύμα σας με αυτή. Οι φυτικές ίνες που περιέχει επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό.
·         Όταν είστε σπίτι σας, φτιάξτε και κάποιο πιάτο που δεν περιέχει πολλές θερμίδες και λιπαρά ούτως ώστε  να έχετε τη δυνατότητα μιας πιο «ελαφριάς» επιλογής και φυσικά  μην τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
·         Αν πάτε σε κάποιο εστιατόριο ρωτήστε με τι γαρνιτούρες σερβίρονται τα κυρίως πιάτα και ζητήστε να σάς αντικαταστήσουν για παράδειγμα τις τηγανιτές πατάτες με λαχανικά
·         Επιλέξτε λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί.. Εάν δεν μας αρέσει μπορούμε να πιούμε μπύρα ή light αναψυκτικό. Για τις γυναίκες συστήνεται ένα ποτήρια κρασί την ημέρα και για τους άνδρες 2 ποτήρια κρασί την ημέρα.
·         Εάν έχετε αδυναμία στα γλυκά των εορτών μπορούμε με προσοχή να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο χωρίς όμως να βάλουμε κιλά. Έτσι για πρωινό μπορούμε να φάμε ένα μελομακάρονο μαζί με ένα ποτήρι γάλα ή να το προσθέσουμε στο απογευματινό μας μαζί με τον καφέ μας.
·         Είναι παρά πολύ σημαντικό τις ημέρες αυτές αλλά και γενικά να πίνουμε άφθονο νερό. Συγκεκριμένα 1.5-2 λίτρα την ημέρα.
·         Περιορίζουμε όσο μπορούμε το επιπλέον αλάτι. Είναι γνωστό ότι το πολύ αλάτι προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό μας
·         Διαχείριση ελεύθερου χρόνου: Τα Χριστούγεννα θεωρητικά ο ελεύθερος χρόνος είναι περισσότερος, άρα τι καλύτερο από την υγιεινή του διαχείριση μέσω της άσκησης. Ακολουθήστε τις δυνατότητές σας, φορέστε φόρμες και ασκηθείτε λίγα λεπτά την ημέρα!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!


Υφαντή Κωνσταντίνα - Χριστίνα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου