Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις για τους αγρότες της Βοιωτίας

Με το βλέμμα στραμμένο στην Εθνική Οδό, στο ύψος του Κάστρου, είναι οι αγρότες της Βοιωτίας, οι οποίοι την Κυριακή το μεσημέρι πραγματοποίησαν το πρώτο  τους μπλόκο στην διασταύρωση του Αι Γιάννη έξω από την Λιβαδειά, ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο τον αγώνα τους κατά των δυσβάσταχτων μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους αγρότες.


Συνεπείς στο ραντεβού τους φάνηκαν να είναι περισσότεροι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι δημιούργησαν ένα μικρό μπλόκο και κατέλαβαν  τον δρόμο συμβολικά για δέκα λεπτά. Ενώ τα τρακτέρ τους παρατάχθηκαν το ένα δίπλα στο άλλο ζεσταίνοντας τις μηχανές τους για τις μαζικές κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών.

Αρκετά ικανοποιημένος με την προσέλευση των αγροτών φάνηκε να είναι ο Γιάννης Βάγκος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους αγρότες για την συμμετοχή τους σε αυτό το κάλεσμα τόνισε ότι το επόμενο σημείο συνάντησης είναι το Κάστρο και η Εθνική οδός.

Μάλιστα, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι με τα μέτρα αυτά που προωθεί η κυβέρνηση έρχεται και ο αφανισμός των αγροτών επισημαίνοντας ότι «με μαθηματική ακρίβεια μέχρι το 2019 δεν θα μείνει ούτε ένας αγρότης στους 100 διότι τα μέτρα είναι δυσβάσταχτα».

Την ίδια ικανοποίηση για την συμμετοχή των αγροτών εξέφρασε και ο Γιώργος Τακμάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε « Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με τους αγρότες και τα μπλόκα άλλων περιοχών που την Τετάρτη θα βγούνε στο δρόμο και συντονίζουμε την κλιμάκωση του αγώνα μας. Μιλάμε με τους αγρότες της Θήβας και των Βαγίων και μέσα στην εβδομάδα θα πάμε στο κάστρο. Στόχος μας είναι το Κάστρο. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι αγρότες δεν αντέχουν άλλο. Η φορολόγηση είναι 26%, η ασφάλεια πλέον δεν είναι ασφαλιστικό αλλά φορολογικό μέτρο που σημαίνει ότι μέχρι το 2019 η ασφάλεια θα είναι στο καθαρό εισόδημα 27%, γεγονός που σημαίνει οτι αν  προσθέσουμε και ένα 20% από το 100% της προκαταβολής μιλάμε για ένα 73% φόρο. Δηλαδή για κάποιον που έχει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα 7.400 ευρώ θα είναι ο φόρος. Κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να κάνεις να ανταπεξέλθει δεν μπορεί κανείς να δουλέψει τα χωράφια του».

Στο πλευρό τους , όμως, αυτήν την φορά βρέθηκαν και αρκετοί αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι τοπικών φορέων που βρέθηκαν στο σημείο της συγκέντρωσης από νωρίς και συνομίλησαν με αρκετούς αγρότες.

 «Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των αγροτών έναν αγώνα που δεν αφορά μόνο τους αγρότες αλλά όλη την κοινωνία. Με το ασφαλιστικό πλήττονται όλοι και ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι όλα αυτά τα μέτρα λαμβάνονται για να δοθούν τα λεφτά στους τοκογλύφους, για να τα πάρουν οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι. Πρέπει όλοι να αντισταθούμε απέναντι σε αυτές τις πολιτικές και να τις καταδικάσουμε όπως και αυτούς που τις στηρίζουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο  Γ. Σταθάς.

«Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των αγροτών. Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει πολύ σοβαρά τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, δεν υπάρχει άλλη ελπίδα και άλλος τρόπος σωτηρίας του τόπου μας», είπε ο Γ. Ντασιώτης σημειώνοντας παράλληλα ότι το κλείσιμο των δρόμων πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή.

«Ο εμπορικός σύλλογος στηρίζει την προσπάθεια και τον αγώνα των αγροτών η τοπική οικονομία στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους αγρότες και εμείς τους συμπαραστεκόμαστε», επεσήμανε ο Θ. Καλογρηάς.


Από την πλευρά της Π.Ε. Βοιωτίας η Αντιπεριφερειάρχης Φανή Παπαθωμά δήλωσε για ακόμα μια φορά την συμπαράσταση στον αγώνα των αγορών σημειώνοντας οτι θα τους προσφερθεί κάθε δυνατή βοήθεια ενώ ο Π. Αγνιάδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων οτι το Επιμελητήριο Βοιωτίας συμπαραστέκεται στα δίκαια αιτήματα των αγροτών και οτι «η ανάπτυξη της οικονομικής ζωής στην Βοιωτία στηρίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό στη γεωργία».


Νεκταρία Ζιώγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου