Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ ΚΕΔΗΛ και ΟΗΕ. 330 πρόσφυγες σε 55 διαμερίσματα θα φιλοξενηθούν το επόμενο διάστημα στη πόλη της Λιβαδειάς

Με την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της ΚΕΔΗΛ και του ΟΗΕ για την εφαρμογή του προγράμματος φιλοξενίας των προσφύγων ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με την Δήμαρχο Λεβαδέων και τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΛ.

Η αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, αποτελούμενη από τον αντιπρόσωπο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Φιλίπ Λεκλέρ και τους δύο εκπροσώπους του ΟΗΕ, κ. Γιώργο Σερμπόπουλο και την κ. Ελισάβετ Ναζλή, βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην πόλη μας για να συζητηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Στην συνέχεια, ακολούθησε η συνάντηση στο Παλιό Δημαρχείο της Λιβαδειάς, όπου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης από τον πρόεδρο της ΚΕΔΗΛ, κ. Θανάση Αλεστά και τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας, κ. Φιλίπ Λεκλέρ, παρουσία της Δημάρχου Λεβαδέων, δημοτικών συμβούλων, εκπροσώπων φορέων / συλλόγων και δημοτών.

Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Φιλίπ Λεκλέρ, θέλησε να αναφερθεί στον ρόλο του ΟΗΕ σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι από τον Μάρτιο του 2016 και συγκεκριμένα μετά το κλείσιμο των συνόρων, ο ΟΗΕ προσπαθεί να βοηθήσει την Ελληνική κυβέρνηση για φιλοξενήσει προσωρινά  αυτόν τον αριθμό προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα μας.

Τόνισε, ότι η φιλοξενία τους σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία είναι ο καλύτερος και πιο κατάλληλος τρόπος, γι’ αυτό χάρη σε κονδύλια από την Ευρωπαϊκή επιτροπή η Ύπατη Αρμοστεία παρέχει πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων  σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία.

Ο αριθμός των θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα ανέρχεται σε 20.000 και ήδη έχουν καλυφθεί οι 13.036 θέσεις, αριθμός όμως που συνεχώς αυξάνεται.

Όσον αφορά τη Λιβαδειά, ο αριθμός των προσφύγων θα είναι 330, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε 55 διαμερίσματα εντός της πόλεως.

«Δεν μιλάμε μόνο για χώρους μέσα σε διαμερίσματα, αλλά μιλάμε και για την παροχή μιας σειράς υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως η διερμηνεία, η συνοδεία, ιατρική υποστήριξη, υπηρεσίες που θα παρασχεθούν από την ΚΕΔΗΛ με την υποστήριξη του κατάλληλου προσωπικού» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Φιλίπ Λεκλέρ.

Και συνέχισε: «Το πρόγραμμα θα προσφέρει 330 θέσεις φιλοξενίας από την ενοικίαση  55 διαμερισμάτων και για αυτό τον λόγο θα προσληφθούν 21 άτομα μέσα στο  2016. Η ΚΕΔΗΛ θα συνεργαστεί στενά τόσο με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες όσο και με τον Δήμο Λεβαδέων. Ο συνολικός προϋπολογισμός για το πρόγραμμα ανέρχεται σε 344.510 ευρώ».

Ο κ. Λεκλέρ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «ότι η Λιβαδειά μπορεί να βγάλει εις πέρας αυτό το πρόγραμμα και να το υλοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο», χωρίς να παραλείψει να αναφέρει ότι αν και βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος του 2016 το σημαντικό είναι «να προσφέρουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες και στους αιτούντες άσυλο».

Για το εγχείρημα του Δήμου να αναλάβει ένα διαφορετικό πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων μέσω της ΚΕΔΗΛ μίλησε και η Δήμαρχος Λεβαδέων, κ. Γιώτα Πούλου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα απαιτητικό πρόγραμμα που όμως ο Δήμος Λεβαδέων θα τα καταφέρει.

«Αυτό που ο Δήμος Λεβαδέων έβαλε ως στόχο να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες με διαφορετικό τρόπο δεν θα είχαμε δυνατότητα να το κάνουμε αν ο ΟΗΕ δεν είχε αγκαλιάσει αυτή την πρόταση» δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Πούλου.

Ενώ, δεν παρέλειψε να εκφράσει την πεποίθηση της ότι μετά τον Δήμο Λεβαδέων και άλλοι Δήμοι θα ακολουθήσουν αυτόν τον τρόπο φιλοξενίας.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η δημοτική αρχή, μετά και την υπογραφή της σύμβασης με τον ΟΗΕ, θα φέρει ως θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο την ακύρωση της απόφασης για την δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Ανάληψη.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ θέλοντας να καταδείξουμε ότι η προσήλωση στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν αποκτώνται μόνο με διακηρύξεις αλλά και με πράξεις» επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΗΛ, κ. Θανάσης Αλεστάς.

Και συμπλήρωσε: «Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της προστασίας και της εγγύησης των δικαιωμάτων αυτών των προσφύγων που βρίσκονται στην χώρα μας. Στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται είναι σπουδαία η συμβολή της τοπικής διοίκησης για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος συμμετέχοντας και διαμορφώνοντας όλες τις απαραίτητες θέσεις προκειμένου να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους».

Αναφερόμενος στο έργο που καλείται να υλοποιήσει η ΚΕΔΗΛ εξήγησε ότι «το εν λόγω έργο έχει ως στόχο την προσωρινή παραμονή, διατροφή και υποστήριξη των προσφύγων». Ενώ, επεσήμανε και αυτός με την σειρά του, την τεράστια προσπάθεια που θα καταβάλλουν όλοι για να υλοποιηθεί με επιτυχία το πρόγραμμα.

Από την πλευρά των φορέων μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς, κ. Θανάσης Καλογριάς, ο οποίος με αφορμή την σύναψη αυτής της συνεργασίας, τόνισε: 

«Βρισκόμαστε σε πολύ ευχάριστη θέση γιατί αυτή η λύση που βρέθηκε είναι η καλύτερη για τους πρόσφυγες και για την τοπική κοινωνία. Θα τους αγκαλιάσουμε και θα κοιτάξουμε όλοι μαζί να τους φροντίσουμε».

Στο τέλος της συνάντησης η Δήμαρχος Λεβαδέων προσέφερε δώρα στους επισκέπτες, ενώ ο κ. Φιλίπ Λεκλέρ  σημείωσε ότι οι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στη Λιβαδειά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης, αλλά και η τοπική κοινωνία θα επωφεληθεί αντίστοιχα από την παρουσία των Σύρων προσφύγων.


Νεκταρία Ζιώγα











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου