Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Γερμανικές Αποζημιώσεις, Νοσοκομείο Λιβαδειάς και πλημμύρες Ανθοχωρίου στο ΔΣ Λιβαδειάς



Με τρία σημαντικά θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης που όμως προκάλεσαν αντιπαράθεση μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Λιβαδειά.


Από το «τραπέζι» των συνεδριάσεων  δεν θα μπορούσε να μην συζητηθεί η συνάντηση των φορέων της Βοιωτίας με τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Αντρέα Ξάνθο, αλλά ούτε και  οι πλημμύρες των 2.500 στρεμμάτων στην περιοχή του Ανθοχωρίου  λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων το τελευταίο διάστημα που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε κατοίκους και ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, ακούστηκε και μια ενδιαφέρουσα πρόταση από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας και το δικαίωμα της Λιβαδειάς να διεκδικήσει γερμανικές αποζημιώσεις, που βρήκε πλήρη συναίνεση από όλα τα μέλη του ΔΣ και θα συζητηθεί διεξοδικά σε νεότερη συνεδρίαση.

Το μέλλον του Νοσοκομείου Λιβαδειάς

Αναλυτικότερα όμως, η συνάντηση των  αρμόδιων φορέων για τα Νοσοκομεία της Βοιωτίας  με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Ξάνθο και οι καθησυχαστικές δηλώσεις της Δημάρχου Λεβαδέων μετά την συνάντηση αυτή για την επιβίωση των νοσοκομείων προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που την αποκάλεσε «εκπρόσωπο της κυβέρνησης» που κάνει δηλώσεις εφησυχασμού.
Συγκεκριμένα, ο Νώντας Κοτσικώνας που έφερε την ερώτηση του νοσοκομείου στο ΔΣ  και ζήτησε από την Δήμαρχο μια περιγραφή των όσων συζητήθηκαν στην συνάντηση αυτή, τόνισε ότι η υποβάθμιση του νοσοκομείου συνεχίζεται και ότι είναι επιτακτική η ανάγκη  διεκδίκησης προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου Λιβαδειάς και όλων των νοσοκομείων της χώρας.

«Με ερώτηση μας στο ΔΣ ζητήσαμε ενημέρωση για την κατάσταση στο νοσοκομείο Λιβαδειάς και τι συνέβη στην συνάντηση με τον υφυπουργό Υγείας. Οι καθησυχαστικές δηλώσεις που ειπώθηκαν από την Δήμαρχο δεν μας καλύπτουν» ανέφερε ο κ. Κοτσικώνας και πρόσθεσε «Ουσιαστικά διαπιστώνουμε ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική στον τομέα της υγείας που συνεχίζει την υποβάθμιση των νοσοκομείων, συνεχίζει να παραπέμπει  στο μέλλον την πρόσληψη προσωπικού και σπρώχνουν τους πάντες στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς απαιτούμε το νοσοκομείο Λιβαδειάς να λειτουργεί έτσι όπως πρέπει, γιατί η υλικοτεχνική υποδομή είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Συνεπώς επιτακτική ανάγκη του κινήματος είναι να διεκδικήσει την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Από την άλλη ο κ. Ζιώγας χαρακτήρισε την Δήμαρχο « εκπρόσωπο της κυβέρνησης» και ότι οι ίδιες υποσχέσεις για γιατρούς είχαν δοθεί και από τον υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης.
«Από την ενημέρωση  που μας έκανε η κ. Δήμαρχος φάνηκε σαν να είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Το νοσοκομείο της Λιβαδειάς έχει άμεση ανάγκη από γιατρούς για να μπορέσει να λειτουργήσει άμεσα τόσο το παθολογικό τμήμα όσο και τα επείγοντα.  Εγώ εκπλήσσομαι που η Δήμαρχος είπε πως είναι ευχαριστημένη και ότι θα μας φέρουν ένα γιατρό για ένα χρονικό διάστημα. Το ίδιο μας υποσχέθηκε και ο προηγούμενος υπουργός». Μάλιστα, ο ίδιος πρότεινε το εξής  ως άμεση λύση: «Αφού υπάρχουν τα χρέη από τον ΕΟΠΠΥ και από τους φορείς προς το νοσοκομείο  και φτάνουν τα 20.000.000 ευρώ, να μας δώσουν τα 5.000.000 ευρώ ώστε να προσλάβουμε εμείς για τα επόμενα 20 χρόνια 15 γιατρούς.  Έτσι, το Νοσοκομείο της  Λιβαδειάς δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, θα λειτουργεί τέλεια και θα καλύπτει όλη την περιοχή των 120.000 κατοίκων».
Άμεση ήταν η απάντηση της Δημάρχου Λεβαδέων κ. Γιώτας Πούλου, η οποία διευκρίνισε ότι δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου και ότι η τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι πάντα σε εγρήγορση για την βιωσιμότητα του.
«Ενημέρωσα το ΔΣ σε σχέση με την συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Αντρέα Ξάνθο και έχω ήδη ξαναπεί ότι δεν έφυγα ικανοποιημένη σε σχέση με την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου. Ίσα- ίσα αυτό που είπα είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σε εγρήγορση. Αυτό που ξέρει να κάνει είναι να διεκδικεί και να κρατάει τον κόσμο σε εγρήγορση και θα συνεχίσει να το κάνει για να διεκδικήσει την βιωσιμότητα του νοσοκομείου».
 «Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση δεν μιλάμε για την αναβάθμιση του συστήματος υγείας, αλλά μιλάμε οπωσδήποτε για την επιβίωση του. Γνωρίζουμε όλοι ότι η επιβίωση του είναι να έχουμε παθολόγους στο παθολογικό τμήμα και στα επείγοντα. Αυτές οι ειδικότητες είναι απαραίτητες για να μπορέσει να λειτουργήσει το νοσοκομείο», τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Πούλου και επανέλαβε την άποψη της ότι ο αναπληρωτής υπουργός είναι πλήρως ενήμερος για την κατάσταση στο σύστημα υγείας.

Γερμανικές αποζημιώσεις και στην Λιβαδειά;

Στο παιχνίδι της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων μπαίνει και ο Δήμος Λεβαδέων μετά από πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος  μειοψηφίας κ. Αριστείδης Ρούσσαρη στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην Λιβαδειά.

Αναλυτικότερα, με αφορμή την συζήτηση στην Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Διακομματικής επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ο κ. Ρούσσαρης πρότεινε να μπει στο παιχνίδι των διεκδικήσεων και η Λιβαδειά, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η Λιβαδειά και συνολικά ο δήμος Λεβαδέων ιστορικά και αναλογικά με τον πληθυσμό έχει περισσότερα θύματα απ΄ όλες τις πόλεις. Είναι περισσότερα από 350 που γνωρίζουμε τις συνθήκες που σκοτώθηκαν αλλά και ποιοι γερμανοί και ιταλοί έδωσαν τις εντολές».

Μάλιστα, χαρακτήρισε ευτύχημα την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει εκτελεστή την απόφαση του Πρωτοδικείου Λιβαδειάς που δικαιώνει τα θύματα της σφαγής του Διστόμου, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει και μια μικρή αναφορά σε καταστροφές που υπέστησαν περιοχές της Βοιωτίας , όπως είναι το Ζερίκι, η Αγία Άννα και το Κυριάκι.
Επιπλέον, έδωσε έμφαση και στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που καταστράφηκαν ή κλάπηκαν από την Λιβαδειά, την Χαιρώνεια και την Κωπαΐδα και έχουν καταγραφεί από αρχαιολόγους σε μελέτες που έχουν συνταχθεί και σήμερα βρίσκονται σε συγκεκριμένους χώρους στη Γερμανία.
Και κατέληξε, επισημαίνοντας ότι η Λιβαδειά πρέπει να διεκδικήσει και αυτή οτι δικαιούται.
Η πρόταση αυτή βρήκε σύμφωνες όλες τις παρατάξεις του ΔΣ, οι οποίες έθεσαν το θέμα της πραγματοποίησης ειδικής συνεδρίασης για το ζήτημα αυτό, ενώ δεν παρέλειψαν και τα σχόλια «περί κίνησης εντυπωσιασμού» από την πλευρά του κ. Ρούσσαρηκαι «ως ένα διαπραγματευτικό κόλπο» της συγκυβέρνησης το ζήτημα των αποζημιώσεων.
«Σαφώς είμαστε  υπέρ, οργανωμένα, αξιοποιώντας όλους τους φορείς της περιοχής να δούμε πως θα διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει, αυτό που δικαιούνται αυτοί που υπέστησαν τις καταστροφές και οι οικογένειές τους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νώντας Κοτσικώνας και πρόσθεσε: «Δυστυχώς όμως η αίσθηση που έχουμε εμείς είναι ότι η σημερινή συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί το  θέμα αυτό ως διαπραγματευτικό τρικ σε σχέση με την διαπραγμάτευση που γίνεται με τους εταίρους, τους θεσμούς, την Τρόικα κι αυτό δεν προμηνύει θετικά αποτελέσματα για το ζήτημα που θέτουμε».
Θετικός στην διεκδίκηση φάνηκε να είναι και ο κ. Γιώργος Ζιώγας που εξέφρασε και αυτός την άποψη για την σύσταση επιτροπής από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό και από μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και την δημιουργία ειδικής συνεδρίασης στο ΔΣ , ώστε «οργανωμένα όπως έγινε με το Δίστομο και με οτι υλικό υπάρχει στο αρχείο του πρώην Νομάρχη του Γιάννη Σταμούλη να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα για να φτιάξουμε ένα σωστό φάκελο που θα έχει αξία και δεν θα είναι για εντυπώσεις».
Καθυστερημένα, αλλά όχι αργά χαρακτήρισε την κίνηση αυτή η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, αφού όπως επεσήμανε, η διεκδίκηση έπρεπε να είχε ξεκινήσει από την εποχή του αείμνηστου Γιάννη Σταμούλη.

Παρόλα αυτά η ίδια με αφορμή την πρόταση του κ. Ρούσσαρη πρότεινε «την την δημιουργία μιας επιτροπής στο πλαίσιο του Δημοτικού συμβουλίου που θα συγκεντρώσει πληροφορίες ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη εισήγηση στο ΔΣ για να δουν σε πιο βαθμό προκύπτει το ζήτημα ώστε ο Δήμος Λεβαδέων να προβεί σε διεκδικήσεις». 

Άμεση η ανάγκη αναδασμού στην περιοχή του Ανθοχωρίου

Ομόφωνα ψηφίστηκε το αίτημα της δημοτικής αρχής προς την Περιφέρεια και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τα αντιπλημμυρικά έργα και τον αναδασμό στην περιοχή του Ανθοχωρίου μετά τις σφοδρές καταστροφές που έχουν υποστεί 2.500 στρέμματα της περιοχής από τις πλημμύρες.
Για άμεση ανάγκη να γίνει ο αναδασμός της περιοχής πέρα από την καθαριότητα του ποταμού και των παραποτάμων συμφώνησαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.
Η περιοχή , όπως ανέφεραν , λειτουργεί ως λεκάνη ανάσχεσης  της πλημμύρας στην Κωπαΐδα από την εποχή της αποξήρανσης της , ώστε να μην επηρεάσει άλλες περιοχές.
Αυτό που πρέπει να γίνει,  όπως ανέφερε η Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Γιώτα Πούλου, είναι να υπάρξει φροντίδα στην συγκεκριμένη περιοχή, να ολοκληρωθεί ο αναδασμός και να γίνουν  αντιπλημμυρικά έργα κάποιων ποταμών που δημιουργούν  κάποια επιπρόσθετα προβλήματα.

«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες της τάξεως των 25.000 - 30.000 ευρώ και να γίνει διεκδίκηση του έργου στην επόμενη προγραμματική περίοδο, για αυτό το φέραμε σαν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για να το διεκδικήσουμε» τόνισε η κ. Πούλου .
Την ίδια άποψη εξέφρασαν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, με τον κ. Νώντα Κοτσικώνα να χαρακτηρίζει την περιοχή του Ανθοχωρίου άκρως αδικημένη.
«Στο Ανθοχώρι είναι γνωστό το πρόβλημα , αφού σχεδόν κάθε χρόνο  έχουμε πλημμύρες περισσότερες από μία φορές. Ο κάμπος του Ανθοχωρίου λειτουργεί ως λεκάνη ανάσχεσης, δηλαδή σπάει εκεί ο Κηφισός προκειμένου να αποτραπούν μερικά φαινόμενα πιο κάτω από Χαιρώνεια και τα υπόλοιπα χωριά μέχρι τον Αγ. Αντρέα. Από αυτή την άποψη  θεωρούμε ότι η περιοχή αυτή έχει αδικηθεί στο διπλάσιο» επεσήμανε ο κ. Κοτσικώνας και πρόσθεσε  «Το έργο που θα μπορούσε να τους ανακουφίσει είναι ο αναδασμός. Θα μπορούσε, λοιπόν, αφού λειτουργεί σαν λεκάνη ανάσχεσης, με τον αναδασμό και συνοδευόμενο  από αποστραγγιστικά έργα, να αποστραγγίζεται το νερό των πλημμυρών πολύ πιο γρήγορα ώστε τα χωράφια να μην υπόκεινται την καταστροφή που κάθε χρόνο σχεδόν παθαίνουν».
Επιπλέον, επεσήμανε ότι ο Δήμος δεν θα πρέπει να είναι αμέτοχος σε όλο αυτό. Αντιθέτως, οι υπηρεσίες τους θα πρέπει να συμβάλλουν στον καθαρισμό του ποταμού, ώστε να ανακουφιστεί η περιοχή και να γίνει η διάνοιξη όλων των αγροτικών δρόμων που έχουν καταστραφεί.
Ο κ. Ζιώγας αφού εξήγησε και αυτός για την ανάγκη του αναδασμού και του καθαρισμού των ποταμών, ανέφερε ότι η προηγούμενη Περιφέρεια είχε προχωρήσει στον καθαρισμό μέχρι την περιοχή του Παρορίου. Μάλιστα, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτήν την φορά ο καθαρισμός μέχρι τον Αγ. Αντρέα.
«Πρέπει να καθαριστεί το ποτάμι μέχρι τον Άγιο Αντρέα για να έχει φυσική ροή το νερό και να μην δημιουργείται πρόβλημα στις καλλιέργειες και τις υποδομές γιατί καταστρέφονται διάφορα αντλιοστάσια, ποιμνιοστάσια και αποθήκες των γεωργών και κτηνοτροφών της περιοχής».


Νεκταρία Ζιώγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου