Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Κατά πλειοψηφία η απόφαση από το ΔΣ για την εύρεση διαμερισμάτων για τους πρόσφυγες στη Λιβαδειά.

Με την πρόθεση να βρεθούν άμεσα λύσεις στο πρόβλημα διαμονής των προσφύγων στα όρια του Δήμου Λεβαδέων συνεδρίασε εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Λιβαδειάς υπερισχύοντας αυτή τη φορά η συναίνεση και συγκροτώντας από κοινού μια επιτροπή εύρεσης διαμερισμάτων  με την συμμετοχή φυσικά και πολλών φορέων.

Με μοναδικό θέμα συνεδρίασης την “Συζήτηση περί του τρόπου υλοποίησης της πρότασης του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, για τη φιλοξενία προσφύγων στο Δήμο Λεβαδέων  σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα”, το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει και να συναινέσει για τις ενέργειες στις οποίες θα πρέπει να προβούν όλες οι πλευρές το άμεσο διάστημα, ώστε να βρεθούν τα διαμερίσματα  και η Λιβαδειά να είναι η πρώτη πόλη μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, όπου θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα relocation και θα αποφευχθεί η διαμονή των προσφύγων σε ιδιωτική έκταση στο χωριό της Ανάληψης, όπως προγραμματίζεται από τον εθνικό σχεδιασμό .

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης η δήμαρχος Λεβαδέων, Γιώτα Πούλου, ενημέρωσε το σώμα για τις ενέργειες που έκανε η ίδια το διάστημα αυτό μετά το τελευταίο ΔΣ, όπου και έγινε γνωστή η προθεσμία που δόθηκε στο Δήμο Λεβαδέων για την εύρεση των διαμερισμάτων.

Ήδη, όπως ανέφερε, έχουν εκφράσει ενδιαφέρον  11 συμπολίτες για να διαθέσουν τα διαμερίσματα τους, ενώ ανέφερε αναλυτικά και τις τεχνικές προδιαγραφές για να μπορέσει να παραχωρηθεί ένα διαμέρισμα.

Συγκεκριμένα, τα διαμερίσματα θα πρέπει να είναι χώροι κύριας χρήσης 60 με 90 τμ, δεν μπορεί δηλαδή να είναι ημιυπόγεια ή αποθήκες και επιπλέον να διαθέτουν ενεργειακό πιστοποιητικό όπως άλλωστε προβλέπεται για οποιαδήποτε ενοικίαση χώρου. Το ενοίκιο μπορεί να ανέρχεται έως τα 400 ευρώ. Ακόμα παρέχονται τα κοινόχρηστα και επίσης ένα ποσό για τη σίτιση των διαμενόντων που κυμαίνεται σε 8 έως 9 ευρώ με την μορφή κουπονιών κτλ.

Αν είναι μεμονωμένα διαμερίσματα που έχουν τις προδιαγραφές θα έρθουν από τον ΟΗΕ να τα δουν όταν προχωρήσει η διαδικασία, ενώ αν πρόκειται για κτήριο με περισσότερα διαμερίσματα (όπως ξενοδοχείο ή ολόκληρη πολυκατοικία) θα έρθει η επιτροπή από τον ΟΗΕ για να την ελέγξει.

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των διαμερισμάτων μπορεί να αυξηθεί άμεσα ύστερα και από προτάσεις της μειοψηφίας που μιλούν για 50+ διαθέσιμα διαμερίσματα. Αναλυτικά, ο Αριστείδης Ρούσσαρης ανέφερε ότι από μία πρώτη εκτίμηση υπάρχουν ήδη 36 διαμερίσματα, ενώ από την παράταξη του Γιώργου Ζιώγα και την έρευνα που έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σκλάβος υπάρχουν αλλά 20 διαμερίσματα.

Οι εντάσεις και οι διαφωνίες δεν έλειψαν όμως ούτε από αυτήν την συνεδρίαση με την αντιπολίτευση να επιμένει στην ανάκληση της απόφασης για την δημιουργία χώρου φιλοξενίας στην Ανάληψη, για να λάβει την απάντηση από την δημοτική αρχή ότι το θέμα αυτό έχει απασχολήσει το ΔΣ σε προηγούμενη συνεδρίαση χωρίς να ληφθεί τέτοια απόφαση και επισημαίνοντας πως δεδομένου ότι υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τα αρμόδια υπουργεία έχουν λάβει τις αποφάσεις τους η ανάκληση θα επιτευχθεί στην πράξη μόνο με την εύρεση των διαμερισμάτων και κάλεσε παρατάξεις και φορείς να συνδράμουν σε αυτό.

Η επιμονή ωστόσο της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του κ. Γιώργου Ζιώγα να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις για τους χώρους φιλοξενίας, είχε ως αποτέλεσμα να μην συμμετέχει ο ίδιος στην επιτροπή εύρεσης διαμερισμάτων.

Στις τοποθετήσεις τους οι αρχηγοί των παρατάξεων αναφέρθηκαν στον αγώνα που έδωσε η αντιπολίτευση και το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς στο να αποφευχθούν τα προηγούμενα σημεία φιλοξενίας, τα οποία δεν ήταν ιδανικά  για να ζήσουν οι πρόσφυγες σε ανθρώπινες συνθήκες.

Παράλληλα, εξαπέλυσαν σφοδρή κριτική στην δημοτική αρχή ότι δεν άκουσε εξαρχής τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για τα διαμερίσματα με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Για άλλη μια φορά έγινε λόγος για την αναλογικότητα των προσφύγων στην Λιβαδειά, ενώ δεν παρέλειψαν να επαινέσουν την προσπάθεια της δημοτικής αρχής, ώστε η διαχείριση των προσφύγων να μην γίνει από ΜΚΟ, αλλά από τον Δήμο Λεβαδέων μέσω των υπηρεσιών της ΚΕΔΗΛ που διαθέτει και λειτουργεί επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια.

Όμως, επιφυλάξεις απέναντι στην υλοποίηση αυτής της πρότασης για τα διαμερίσματα  είχε η Λαϊκή Συσπείρωση Λιβαδειάς, η οποία ανέφερε ότι οι αποφάσεις είναι ήδη ειλημμένες από την κυβέρνηση.

Τις ίδιες επιφυλάξεις εξέφρασαν στην συνέχεια και η υπόλοιπη αντιπολίτευση  με τους συνδυασμούς των Α. Ρούσσαρη, Γ. Ζιώγα και Θ. Θεοδώρου να προβαίνουν σε  κοινή ανακοίνωση και να δηλώνουν ότι διατηρούν επιφυλάξεις «για τις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής, μετά την πεισματική αντίδραση της Δημάρχου και της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, να αρνούνται την ανάκληση της απόφασης της πλειοψηφίας, για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στο βουστάσιο του ιδιώτη στην Ανάληψη».

Στην συνεδρίαση βρέθηκαν αρκετοί φορείς και σύλλογοι  του Νομού που εξέφρασαν φόβους και απορίες σχετικά με την παραμονή των προσφύγων στην πόλη αλλά τόνισαν ότι θα συνδράμουν και θα συναινέσουν σε οποιαδήποτε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρούσα στην συνεδρίαση ήταν και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας, κ. Φανή Παπαθωμά, η οποία ανέφερε ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα συναινέσει με οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ακριβώς έγινε και στις άλλες περιοχές της Βοιωτίας (Τανάγρα και Θήβα) και  δεσμεύτηκε για παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιου, κ. Νίκος Λιάνης μετέφερε την δεδομένη διάθεση συμβολής της Εκκλησίας στο μεγάλο ζήτημα τους προσφυγικού παρά τις δυσκολίες που και εκείνη αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της κρίσης ενώ αναφέρθηκε και στην πρόθεση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου που έχει αιτηθεί να συμμετάσχει η Εκκλησία στην διαχείριση του προσφυγικού χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέχρι στιγμής κάποιο αποτέλεσμα.

Σε ότι αφορά στο Εργατικό Κέντρο με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνει ότι είναι «μέρα δικαίωσης» για τον αγώνα που έχει κάνει τον οποίο όπως υποστηρίζει «από τη αρχή πολέμησαν» η Δήμαρχος και ο κυβερνητικός Βουλευτής, ενώ επιμένει ότι η επαφή του Γιάννη Σταθά με τον κ. Μουζάλα προηγήθηκε της Δημάρχου.

Καταλήγοντας ζητά «να βρεθούν δωμάτια – διαμερίσματα και να εγκατασταθούν, στον ευρύτερο Καλλικρατικό Δήμο. Επίσης να εγκατασταθούν στα Δημοτικά Σχολεία και στα Κοινοτικά Καταστήματα που είναι κλειστά, εφόσον διαμορφωθούν οι απαραίτητες υποδομές και «ο συνολικός αριθμός  των Προσφύγων να μην ξεπερνά τα 300 άτομα, να είναι οικογένειες  και του ίδιου θρησκευτικού δόγματος».

Τέλος, η Γ. Πούλου μετά την απόφαση για την συγκρότηση επιτροπής έκανε λόγο για θετική κατάληξη και ζήτησε την συνδρομή όλων για να υπάρχει και θετικό αποτέλεσμα.

«Χωρίς διάθεση συμμετοχής δεν θα πετύχουμε, δεν είναι ευθύνη μόνο της δημοτικής αρχής των εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό των διαμερισμάτων, είναι ευθύνη όλων, του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των φορέων που παρευρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να μη γίνει η δομή φιλοξενίας προσφύγων κοντά στην Ανάληψη στο πλαίσιο εφαρμογής των όσων προβλέπει ο εθνικός σχεδιασμός» τόνισε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Λεβαδέων.



Νεκταρία Ζιώγα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου